MónTerrassa
El Consell Comarcal lluita per la memòria agrícola de la comarca
  • CA

El Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC) vol lluitar per recuperar i preservar la memòria agrícola del Vallès Occidental. Amb la voluntat de donar suport als agricultors i elaboradors de la comarca, ha publicat aquest 2021 una memòria que aplega informació sobre el patrimoni agrícola de la comarca i que vol ser un primer pas en la tasca de recuperació de la memòria i del patrimoni agrícola de la comarca, així com posar en valor la identitat vallesana.

La publicació, que porta per nom “Memòria agrícola i prospecció de varietats locals del Vallès Occidental”, neix de prospeccions fetes arreu de la comarca i gràcies a entrevistes realitzades a persones coneixedores d’aquest llegat. D’aquestes trobades se n’han extret coneixements sobre varietats locals, sobre el maneig i les pràctiques agrícoles i sobre la història agrària del territori. Aquest document vol ser un punt de partida per seguir avançant en la conservació i recuperació d’aquest patrimoni.

Documental sobre la mongeta del ganxet

Una de les varietats locals del Vallès Occidental és la mongeta del ganxet. Demà 10 de novembre a les 19:30h a l’Auditori Miquel Pont de Castellar del Vallès s’estrena un documental que explica el conreu de la mongeta del ganxet del Vallès, que porta per nom “Flor i tavella”. La projecció s’emmarca en la 13a mostra de cinema de Castellar del Vallès, BRAM! -un esdeveniment cultural coorganitzat pel Club Cinema Castellar Vallès i l’Ajuntament que habitualment té lloc al mes de febrer però que aquest 2021 es va haver d’ajornar a causa de la pandèmia-, i comptarà amb la presència dels directors del documental, Rafel Uyà i Josep Alavedra. També hi assistirà el president del Consell i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez.

El documental és el resultat d’un treball de tres anys, seguint el conreu de la mongeta del ganxet a la comarca del Vallès (Occidental i Oriental) a través dels seus protagonistes. Des de la sembra fins a la seva tria, el documental fa una mirada a l’esforç, la tècnica i també l’alegria d’algunes de les persones que en mantenen viu el conreu. 

El documental forma part del projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV) i compta amb el suport del Consell Comarcal del Vallès Occidental a través del projecte Xarxa Productes de la Terra, que treballa per la recuperació del patrimoni agrícola de la comarca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa