MónTerrassa
Congrés Dones, Ciència i Tecnologia WSCITECH. Gènere i tria d’estudis
  • CA
Beatriz Escribano Rodríguez de Robles (UPC) Presidenta de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT)
Beatriz Escribano Rodríguez de Robles (UPC) Presidenta de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT) | cedida

!--akiadsense-->

La relació entre el gènere i la tria d’estudis STEM sigles en anglès que signifiquen Ciència, Tecnologia , Enginyeria I Matemàtiques, és una evidència estadística, però, de totes maneres s’ha de saber realitzar una afinada diagnosi per identificar bé el problema. Els estereotips i rols de gèneres són una construcció social i cultural, per tant, l’educació ha de ser fonamental per realitzar un canvi cap a l’elecció d’estudis tecnològics.

Les accions s’han de realitzar des de la infantesa, però no tan sols en l’àmbit escolar sinó en totes aquelles activitats complementaries formatives i lúdiques. Evidentment, estem avançant. S’està i s’ha de promoure la tecnologia, però sobre tot s’ha de desmitificar la seva dificultat, creant propostes imaginatives d’activitats divertides vinculades a la intel·ligència artificial, cotxes autònoms o robots. Però, una gran mancança per impartir formació tecnològica és la necessitat de docents en tots els nivells educatius amb perfil STEM. La utilització d’eines per mesurar les habilitats digitals ens permetrà tancar la bretxa de gènere mitjançant accions preventives, així com organitzar tallers en espais sense condicionants establerts i relacionats amb dones celebres i fomentar actitud crítica i curiosa. És necessari elaborar i valorar enquestes al llarg de tota la època educativa des de la infantesa, i així, tenir dades reals per realitzar un bon seguiment de les diferències de gènere i poder anticipar-ce. Iniciatives com el Congrés de la “Dona i Empresa”, assolint els valors propis de les dones i amb set anys d’experiència destaquen talent i lideratge femení en el sector empresarial, industrial i les TIC’s.

En canvi, en els grups de recerca les dones no són tan presents i, per tant, es considera necessari major presencialitat. Per assolir aquesta fita una proposta seria el fet d’implementar normes perquè hi hagi major paritat en l’àmbit de la recerca. Les dones del passat han de ser visibilitzades per donar confiança a les dones d’avui. S’ha d’impulsar el reconeixement de les dones científiques i tecnòlogues, analitzant la potencialitat mitjançant les seves biografies i històries de vida. El congrés ens permet descobrir dones referents.

El projecte del web “Dones destacades en Ciència i Tecnologia”, que ja es va presentar en el primer congrés, aquest any mostra un recull fins 1.117 dones reconegudes per el seu talent i així anem ampliant. Degut a les circumstàncies de la Covid-19, el congrés s’ha reconduït en format híbrid, aquesta situació ha estat l’oportunitat per arribar a més persones i gaudir de més aportacions virtuals. Les ponències presentades, les preguntes, les respostes i els debats en aquest segon congrés han estat de gran riquesa i ens han d’ajudar a seguir construint engranatges cap el coneixement i la cultura de gènere i incidir en la transformació social i cultural de la nostra societat, on la dona sigui majorment visibilitzada des d’una perspectiva integral i plural. Dra. Beatriz Escribano Rodríguez de Robles (UPC) Presidenta de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT). Membre del Comitè Organitzador del Congrés Dones, Ciència i Tecnologia WSCITECH

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa