MónTerrassa
Dues noves comissions per tractar casos d’absentisme escolar a Terrassa
  • CA

Terrassa comptarà amb dues noves comissions permanents que faran un seguiment acurat i tractaran casos específics d’absentisme escolar a Terrassa. Aquesta és una de les novetats que inclou l’actualització del Protocol local davant situacions d’absentisme escolar. El nou protocol s’ha actualitzat per fer-lo més efectiu i útil, i s’ha presentat a la ‘I Jornada sobre absentisme escolar a Terrassa‘, presidida per la regidora d’Educació, Teresa Ciurana, i que ha acollit un centenar de direccions de centres de primària i secundària de Terrassa i professionals de l’educació.

L’objectiu de la jornada, celebrada al Centre Cívic Municipal President Macià, ha estat afavorir la col·laboració entre els agents implicats i avançar en la sensibilització sobre el problema de l’absentisme, el que s’entén com l’absència de l’alumnat a classe sense una justificació acceptable durant el període d’escolarització obligatòria.

L’actualització del protocol presentat avui incorpora nous circuits d’actuació -diferenciant-los per a casos d’absentisme lleu, moderat o greu- i redefineix les funcions i funcionament de la Comissió Local d’Absentisme Escolar. Aquesta comissió és l’espai de treball i coordinació per detectar necessitats i adoptar mesures davant situacions d’absentisme, i es reuneixen tres cops l’any. Amb la nova actualització, s’han creat dues noves comissions que es reparteixen el territori de la ciutat per a un seguiment més acurat, reunint-se un cop al mes i tractant casos específics.

D’altra banda, l’actualització del protocol preveu la imposició de sancions per a les famílies que reiteradament vulnerin el dret fonamental dels seus infants a l’educació sense cap motiu que ho justifiqui, un cop esgotades totes les vies per revertir la situació. Aquesta mesura serà vigent un cop finalitzi la tramitació necessària per a la seva inclusió en l’ordenança municipal de convivència. Malgrat que només es recorrerà a la sanció en casos d’extrema irresponsabilitat, la família tindrà l’oportunitat d’assistir a una formació en lloc de pagar la multa.

Una altra novetat rellevant de l’actualització és la incorporació de nombrosos recursos i eines a disposició dels centres per actuar en els casos d’absentisme que es detectin, extrets o adaptats a partir del protocol d’absentisme del Departament d’Educació.

Ciurana ha expressat que “és important ampliar la mirada sobre els motius de l’absentisme i, en conseqüència, sobre les intervencions per resoldre’l”. Ha afegit que “encara hi ha una certa tendència en posar el focus en l’alumne i la seva família, però cal mirar també a altres factors, més de caire social o dins dels mateix sistema educatiu, i en cercar solucions que s’ajustin”. La regidora també s’ha mostrat “convençuda que amb la renovació del Protocol local d’absentisme avançarem en aquest sentit“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa