MónTerrassa
El CAP Can Roca es quedarà amb 24 mil pacients de Rambla i Nord
  • CA

El futur CAP Can Roca donarà atenció a 24 mil pacients, que es derivaran dels actuals CAP Rambla i CAP Nord. Amb números absoluts, estem parlant de la creació d’una nova Àrea Bàsica Sanitària que s’endurà prop de 17 mil pacients de Rambla i 6 mil de Nord, o el que és el mateix, reduir un 28% els usuaris i un 14%, respectivament. D’aquesta manera, es preveu “descongestionar” dos dels Centres d’Atenció Primària més saturats i alliberar espais i personal per a “millorar la qualitat de l’atenció a la ciutadania”.

Aquest ha estat el principal anunci que s’ha fet aquest dimecres, 23 de març des del Departament de Salut, fet per la secretària d’Atenció Sanitària i Participació, Meritxell Budó, i la gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Anna Aran. Ambdues han estat a Terrassa per visitar, acompanyats per l’alcalde Jordi Ballart i la regidora de Salut, Mónica Polo, les instal·lacions ubicades al carrer Fàtima, al barri de Can Roca. Un equipament on l’obra física i estructural ja està finalitzada i que en aquests moments s’està duent a terme “l’equipament interior, de les consultes i serveis que s’oferiran” i, sobretot, en la contractació del personal sanitari i administratiu que se n’ocuparà.

Autoritats locals i del departament de Salut han visitat les obres del futur CAP Can Roca | Salut

15 anys d’espera

Justament, la contractació de personal és un dels aspectes que ha provocat la demora en l’obertura del CAP, que estava prevista inicialment per aquest mes de març, sense oblidar la irrupció de la pandèmia que va obligar a aturar les obres a mig. Budó no ha volgut donar una data concreta d’inauguració, només s’ha atrevit a dir que “estarà en funcionament abans que acabi l’any”, amb l’esperança que “en els pròxims mesos” ja funcioni amb normalitat. “Hem de tenir en compte que aquest espai alliberarà professionals dels altres dos CAP, els quals s’incorporaran en aquesta plantilla. Hem de buscar un equilibri entre noves contractacions i reubicacions”, ha recalcat la secretària, que ha avançat que el nou Centre comptarà amb els nous perfils professionals que Salut està impulsant, com son especialistes en benestar emocional, salut mental, nutricionistes o fisioterapeutes.

Amb un pressupost total de 4,5 milions d’euros per a la construcció i equipament interior, el futur CAP Can Roca ha estat una “obra llargament reivindicada i una clara necessitat per Terrassa”, ha subratllat l’alcalde, que ha recordat que “després de 15 anys, per fi veiem que serà una realitat”. I és que va ser el 2007 quan l’Ajuntament va cedir els terrenys de titularitat municipal per a la construcció del CAP, que fins aquest 2022 no veurà la llum.

Interior del futur nou CAP Can Roca, a Terrassa | Lluïsa Tarrida

Trasllat de pacients i urgències

Una de les principals implicacions que suposarà el nou CAP Can Roca és que aquests 24 mil pacients vindran d’altres centres de la ciutat. I per tant això suposarà un canvi d’ubicació física i introduir noves rutines. Des de Salut han subratllat que abans que entri en funcionament es durà a terme una campanya informativa per a tots els nous usuaris i veïns, perquè “tinguin tota la informació dels serveis i nous metges, i coneguin també el nou espai. Volem que se’l sentin seu”, ha manifestat Budó. No es descarta fins i tot fer una jornada de portes obertes.

També una de les inquietuds que alguns veïns han traslladat a Món Terrassa és què passarà amb les urgències. I és que aquells usuaris que són ara del CAP Rambla, han d’anar actualment a urgències de Mútua Terrassa. Però el CAP Can Roca el gestionarà el Consorci Sanitari de Terrassa, per la qual cosa el centre de referència d’urgències passaria a ser l’Hospital de Terrassa. La responsable de la Regió Metropolitana Nord, Anna Aran, ha explicat que “estem acabant d’ultimar l’anàlisi dels fuxes d’atenció d’urgències i els fluxes d’atenció especialitzada. Quan tinguem tot això treballat, també valorarem la proximitat de les atencions per a la ciutadania i decidirem com procedir”. En aquest sentit, des de Salut s’espera que l’obertura d’un futur nou CUAP o Centre d’Urgències d’Atenció Primària -encara sense ubicació ni data- ajudarà a eliminar aquesta problemàtica per a l’atenció de les urgències de mitjana i baixa intensitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa