Després d’anys sense activitat agrària, la finca de Can Sales torna a cobrar vida convertint-se en la primera finca d’agricultura regenerativa de Terrassa i la comarca. Xavier Aliart, enginyer agrònom expert en agricultura regenerativa, ha recuperat el terreny implementant un nou projecte que vol donar a conèixer aquesta metodologia d’agricultura, més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, ja que estalvia grans quantitats d’aigua i no utilitza agents químics ni gran maquinària per treballar la terra. Actualment, a Catalunya només hi ha 5 finques que apliquen l’agricultura regenerativa, sent Can Sales una d’aquestes.
El projecte porta per nom Geosmina, nom que prové de la molècula que fa l’olor de terra mullada. Es va posar en marxa fa dos anys. L’objectiu mai ha estat “produir molta quantitat d’aliments, sinó fer que la finca sigui un punt de divulgació de l’agricultura regenerativa”, un innovador sistema de conreu més resistent a les condicions ambientals del canvi climàtic i que combina la pastura, l’explotació de bosc i el cultiu al camp per afavorir la biodiversitat i l’enriquiment del sòl, segons explica Aliart.

Un sòl més viu i fèrtil per uns cultius més saludables
Des de la seva posada en marxa, s’han obtingut “molts bons resultats”. Abans del projecte, el terreny “tenia una degradació important” i estava ple de deixalles, però amb el temps han vist “que el sòl és bo i la natura ens està responent”, afirma. La finca compta amb una superfície de 60 hectàrees, de les quals 51 son zona forestal i 9 son de conreu. D’aquestes últimes, es té ocupat el 50%. L’objectiu d’Aliart és que la resta d’hectàrees estiguin transformades en agricultura regenerativa els pròxims dos anys.
L’agricultura regenerativa vol tornar a unificar el que havia estat la ramaderia, l’agricultura i la silvicultura, que es va separar per la industrialització. El paper fonamental dels animals és aportar matèria orgànica, ja que amb això es recupera que el sòl estigui viu i fèrtil i, “per tant, els cultius que hi ha damunt son més saludables”.


Una biodiversitat elevada
La finca busca tenir una biodiversitat elevada, tant en animals com en plantes. D’aquesta manera, el terreny s’organitza de tal manera que s’assembla a un “mosaic”. Una part és un cultiu d’horta, cereals de secà, plantes aromàtiques, arbres, entre altres. “Aquesta diversitat fa crear sinergies entre ells” i dona “solidesa ambiental”. Entre els productes ressalten també la mongeta de ganxet o l’espígol.

Centre de referència i divulgació
Actualment, ja està en relació amb centres de formació professional relacionats amb l’agricultura per acollir alumnes en pràctiques i impartir formacions, com ara l’escola Agrària de Castellar del Vallès. I ofereix visites guiades amb tallers per a escoles de primària i secundària. També manté un lligam estret amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals amb qui intercanvien experiències dins del programa LIFE AgroForAdapt, col·laborant així en la creació de coneixement i divulgació sobre l’agricultura regenerativa a nivell europeu.
Actualment, els seus aliments es venen a restaurants, sobretot de Terrassa, Matadepera i Sabadell. “No tenim tanta producció per tenir una botiga”, expliquen, però estan oberts a rebre visites per donar a conèixer l’agricultura regenerativa, en aquests moments “poc coneguda a Catalunya” però ja amb fort protagonisme a altres països com França, Austràlia o Estats Units. I és que també es fan tallers, cursets i conferències a col·lectius d’agricultors i ramaders, així com servei de consultoria privada a professionals del sector que vulguin adaptar aquesta tècnica productiva.
Per posar-se en contacte per fer una visita, assistir a un taller, activitat o altres, la ciutadania es pot posar en contacte amb el projecte al correu info@projectegeosmina.com.

