MónTerrassa
Beneficis de l’exercici físic de força en gent gran amb hàbits sedentaris
  • CA

Un total de 20 persones grans de Terrassa estan participant en un estudi de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) i el grup de recerca ACTIUM sobre els beneficis de l’exercici físic de força en gent amb hàbits sedentaris. La UIC Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, està desenvolupant un projecte de recerca a l’edifici Telers, el complex municipal que aplega habitatges per a persones grans i diferents serveis relacionats amb aquest col·lectiu.

L’estudi té per objectiu mesurar els beneficis de determinats exercicis físics de força en persones grans amb hàbits sedentaris. Amb aquesta finalitat, s’han mesurat diferents paràmetres musculars (rigidesa, coordinació, equilibri, conducció nerviosa, etc.) en un grup format per una vintena de persones, majoritàriament residents a l’edifici Telers, amb una mitjana d’edat de 78 anys, hàbits sedentaris i patologies cròniques controlades. Des de principis de novembre, aquestes persones estan fent de dilluns a divendres exercici terapèutic (principalment treball de força) amb un fisioterapeuta, de forma personalitzada i adaptada a les capacitats i estat de salut de cada persona. A finals de desembre es tornaran a mesurar els mateixos paràmetres per veure les millores que genera l’exercici terapèutic dut a terme.

La regidora de Gent Gran, Mónica Polo, ha visitat l’edifici Telers acompanyada del director dels Laboratoris d’Anatomia de la UIC Barcelona, Albert Pérez-Bellmunt, investigador principal de l’estudi. La regidora ha agraït durant lavisita la tasca de la universitat: «Tot el que signifiqui avançar en la recerca i en el coneixement per millorar la qualitat de vida de les persones grans és una tasca important i és d’agrair, però a més, en el cas concret d’aquest estudi, hi ha un benefici immediat per a les persones que hi participen. Tenir un fisioterapeuta que et guia i que t’ensenya a fer exercicis, encara que sigui per uns mesos, és un gran benefici per a totes aquestes persones i per això també el meu agraïment», ha dit la regidora, qui ha comentat també que «la pràctica diària d’aquests exercicis facilitarà la vida d’aquestes persones, perquè ara segur que els serà una mica més fàcil fer algunes coses del seu dia a dia com pujar escales o fer tasques domèstiques».

Durant el procés d’envelliment es produeix de forma natural una pèrdua progressiva de la massa i funció muscular, que es pot incrementar pel sedentarisme o la inactivitat física. Aquesta pèrdua de força o de massa muscular comporta una major fragilitat o dependència, major risc de caigudes, i un empitjorament de la qualitat de vida. Per tot això, l’Organització Mundial de la Salut aconsella fer activitat física de manera regular a partir dels 65 anys, amb especial atenció al treball de força. Tanmateix, les persones grans que fan activitat física no acostumen a fer aquest
tipus d’exercici.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa