MónTerrassa
Barato: “No serveix de res anar a netejar, si l’endemà torna a estar ple de brossa”
  • CA
Alguns dels joves participants en les recollides de brossa a l'entorn de la Grípia
La Marta (al mig) amb dos companyes en una de les recollides de neteja a La Grípia | Noel Duque

!--akiadsense-->

La Marta Barato ha vist com el seu “experiment” s’ha acabat convertint en tot un fenomen mediàtic i ciutadà. Aquesta jove de 20 anys, veïna de La Grípia i estudiant d’un cicle superior per ser integradora social, ha estat la impulsora de les brigades de neteja que s’han estat fent diverses setmanes en aquest barri de Terrassa. Món Terrassa ha parlat amb ella perquè ens expliqui com va sorgir la idea, com ha rebut la resposta de la gent i si la iniciativa tindrà continuïtat.

Com va començar tot?

Feia temps que estava pensant fer alguna cosa productiva pel barri, posar el meu granet de sorra. Un dia quan passejava els gossos amb una veïna ens vam adonar de la gran quantitat de deixalles que hi havia llençades per la zona. Crec que amb el confinament s’han incrementat moltíssim. Així que vam decidir que podíem tornar amb bosses de brossa i fer una neteja d’aquells elements més visibles o perillosos. Va ser així quan vaig penjar les fotografies i vídeos a Instagram i tot va començar a animar-se.

No et pensaves obtenir tan bona resposta?

No, va ser una cosa molt espontània. Jo ho vaig fer amb la idea que s’apuntessin els amics i veïns del barri a fer aquestes brigades de neteja, però la meva sorpresa va ser quan vaig començar a rebre missatges de molta gent, d’altres barris o fins i tot ciutats, dient que també volien participar-hi. Vam decidir crear un grup de whatsapp i d’aquesta manera poder organitzar-nos millor. La resposta ha estat molt, molt positiva. I continua creixent. Tot i que majoritàriament som joves, també he rebut missatges de famílies que volen venir.

Suposo que us heu trobat de tot…

La primera brigada, formada per vuit persones, va arribar a recollir més de 1.000 kg de runa. Des d’aleshores hem trobat de tot. I molta més quantitat de la que m’havia imaginat. Hem trobat electrodomèstics, nines, planxes, un sofà, roba, bosses amb cadàvers d’animals… fins i tot llaunes que feia tant temps que eren allà que estaven totalment oxidades i enterrades sota terra.

Quina és la pròxima trobada que teniu pensat fer?

Serà diumenge 22 de novembre, d’11 a 13 h a La Grípia. Volem que sigui una gran cita, com m’ho havia imaginat al principi. Ens han dit que és possible que vinguin l’alcalde a conèixer el nostre projecte i veure com treballem. A més, haig de dir que des de l’Ajuntament ens han facilitat material, com ara pales, per poder fer la neteja amb més seguretat i millor. Això ens dona més llibertat per treballar. Vull que sigui especial perquè segurament serà l’última que fem al barri.

Amb això vol dir que teniu pensat traslladar-vos a altres zones de Terrassa?

Sí, aquesta és la idea. Crec que veient la resposta val la pena anar també a altres barris. Vaig començar per La Grípia perquè és el barri que conec i tenia localitzats diversos punts en què hi havia acumulació de deixalles, però ara que estem més organitzats podem anar a altres zones. Vull aprofitar aquesta oportunitat i ajudar a fer més visible i conscienciar sobre la problemàtica dels residus llençats a la natura, perquè no serveix de res que nosaltres anem a netejar si l’endemà, com m’ha passat algunes vegades, torna a estar ple de brossa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa