El Consell Comarcal del Vallès Occidental i l’Institut Les Garberes de Castellar del Vallès han posat en marxa un banc de llavors per recuperar les varietats agrícoles tradicionals de la comarca. Les primeres passes del projecte arrenquen amb un conveni de col·laboració entre l’ens comarcal i el centre educatiu amb l’objectiu de conservar i multiplicar l’agrobiodiversitat. És una iniciativa que es duu a terme en el marc de la Xarxa productes de la terra i que compta amb finançament de la Diputació de Barcelona.
El projecte es va presentar ahir dimarts a l’institut de la mà del president del Consell i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez; la vicepresidenta segona comarcal i consellera de Promoció de la comarca, Montse Soler, i Lisette Vall i Iolanda Verdugo, responsables del banc de llavors a l’institut Les Garberes.
El banc de llavors té la seva base teòrica en la recerca d’informació i l’estudi dels cultius tradicionals de la comarca i dels coneixements que hi ha associats. A partir d’aquí, s’han localitzat diferents varietats, que es van recollir a una publicació que porta per nom “Memòria agrícola i prospecció de varietats locals del Vallès Occidental”.
Tal com apunten en un comunicat, el Consell Comarcal ha recollit diverses mostres de llavors locals de les quals en té la custòdia, provinents de col·lectes realitzades entre els agricultors. El següent pas és poder disposar d’un banc de llavors que permeti la conservació i multiplicació de l’agrobiodiversitat catalana.
Un centre d’estudis secundaris especialitzat en agricultura
El projecte es du a terme amb l’Institut de Jardineria i Agricultura Les Garberes ja que és un centre especialitzat en agricultura i que presenta unes instal·lacions “idònies” per la conservació i preservació del material vegetal, amb “personal especialitzat per fer-se càrrec de la gestió durant la recepció i maneig de les mostres”. El centre actuarà com a banc de llavors, procurant la seva conservació, multiplicació i distribució sense fins lucratius.
Des del Banc de llavors es mantindrà sempre una còpia de seguretat de cada varietat, degudament etiquetada on es faci constància de la procedència de la llavor quan sigui possible.
El Vallès Occidental, una comarca històricament agrícola
En el comunicat, el Consell Comarcal fa un repàs històric de la comarca i el seu territori agrícola. “La referència que predomina en la cultura agrària vallesana és la del cultiu de la vinya. El creixement i especialització d’aquest cultiu va començar el segle XVIII i continuà creixent al llarg del XIX. L’arribada de la fil·loxera, a mitjans del XIX va provocar una crisi que afectà milers de pagesos i pageses. Moltes explotacions vallesanes van prendre la determinació de diversificar els cultius introduint fruiters i productes d’horta per a la seva comercialització als mercats locals, a Barcelona i en alguns casos a l’estranger. Cultius com el del presseguer, el cirerer, l’olivera, el meló, la maduixa o la mongeta van guanyar un espai molt important”.
La gran industrialització de la comarca al segle XX va suposar la desaparició de bona part del patrimoni agrícola i la disminució del sector de la pagesia. “No obstant, resta una bona mostra de varietats locals repartides a la comarca, moltes de les quals s’apleguen al catàleg presentat pel Consell Comarcal, on es troben recollides varietats de vinya, d’horta, de fruiterar i d’olivera, així com algunes curiositats sobre la cultura agrària local”.

