MónTerrassa
Aürt, del xef de Terrassa Artur Martínez, conserva l’estrella Michelin

“Un any més, gaudint del privilegi d’una estrella Michelin. Felicitats equip per ser tan al·lucinant. I gràcies a productors i comensals per fer-nos únics. Estem preparats per acceptar el repte de ser millors l’any vinent. 2025 serà especial. Continuem!”. Paraules del xef egarenc Artur Martínez. S’estrenen en la categoria el Citrus del Tancat a Alcanar; el Casa Nova de Sant Martí Sarroca; el Divinum de Girona; l’Esperit Roca a Sant Julià de Ramis; i el Voramar de Portbou. A Barcelona, pugen al carro dels monoestrellats el Fishology, el Mae, el Prodigi i el Teatro Kitchen&Bar. Es mantenen com a triestrellats l’ABaC, la Cocina Hermanos Torres, el Disfrutar i el Lasarte, al costat del gironí i veterà Celler de Can Roca. En la gala, celebrada a Múrcia i amb constants referències als afectats per la dana, s’ha anunciat que el Moments perd una de les dues estrelles.

El restaurant Aürt, del xef de Terrassa Artur Martínez, conserva l’estrella i es relaciona amb noms mítics del món de la gastrononia. Aürt s’ubica a l’Hotel Hilton Diagonal Mar de la capital del país.

El xef de Terrassa fa alta cuina en un hotel. Artur Martínez, que ja va ostentar una estrella al Capritx de Terrassa ha concebut un espai modern i informal, amb dues barres i algunes taules, per poder menjar mentre acaben els plats davant dels seus ulls. La filosofia? Busca, normalment sobre la base d’un binomi de productes de temporada, reinterpretar conceptes tradicionals amb tècniques actuals.

Artur Martínez, responsable del restaurant Aürt, manté els Dos Sols | Repsol

Millor restaurant d’hotel

Aürt ja va ser nomenat Millor Restaurant d’Hotel a Espanya 2021. El xef Artur Martínez també ha mantingut un any més els Dols Sols a la Guia Repsol 2024. Dilluns dia 4 de març, Cartagena va acollir la gala en què es van donar a conèixer els millors restaurants de l’Estat.

Aürt és una paraula que expressa l’”exotisme de proximitat”. És un terme català sense traducció que significa anar a xocar bruscament contra alguna cosa. Curt, rotund i directe. El mot data del segle XIII i el seu origen és incert, probablement preromà i indoeuropeu, d’una base molt desenvolupada en celta. Un arrelament lingüístic com el d’Artur amb els seus orígens. A més a més, ambdós comparteixen les mateixes lletres. La dièresi (¨) simbolitza un 2.0, igual que l’obsessió del xef per a evolucionar.

Artur Martínez dirigeix el restaurant Aürt a Barcelona | Aürt
Artur Martínez dirigeix el restaurant Aürt a Barcelona | Aürt

Les millors frases d’Artur Martínez

“La passió és al mateix temps les ales i la llosa. El nostre secret ha estat volar sense moure’ns del terra.”

“El negoci familiar és un univers que només tu entens, encara que només a estones”

“El primer impuls del bon cuiner ha de ser dominar l’intern en lloc de descobrir l’extern”

“Tenim un seriós problema si es valora més l’embolcall que el regal”

“Hem de reeducar al client. En l’alta gastronomia no tot són focs artificials.”

“En l’ombra hi ha una bellesa oculta. De vegades la llum és encegadora”

“Un cuiner sense recursos dóna per a molt si veu en el límit un repte”

“El bon cuiner és un rebel amb causa”

“Els discursos no han de tenir coartada. La millor cuina és una orgia de proves”

Artur Martínez i Marc Ribas elaboren el plat “Terrassenc”

La història

La família de l’Artur Martínez regentava El Buen Gusto, un senzill bar fundat pels seus avis el 1952, a un barri de Terrassa. A principis dels anys 70 els seus pares es fan càrrec del negoci i complementen l’oferta del menú, tapes senzilles i entrepans, amb una tenda de pollastres a “l’Ast” i menjars per emportar. Creix en un ambient hoteler. Després de cursar estudis de cuina i treballar en diferents conceptes, decideix l’any 2002 amb el seu germà Juanjo i els seus pares, transformar l’antic bar en un petit restaurant gastronòmic al que anomenen Capritx.

Currículum

El Buen Gusto. Negoci familiar
fundat el 1952
Escola Joviat de Manresa
1993/1998
Guanyador del XIII Concurs Joves Cuiners de Catalunya
1998
Professor Escola d’Alta Hosteleria i Turisme del Maresme
1998/2000
Xef Executiu Grup Vips Madrid
2000/2001
Professor Facultat de Direcció Hotelera Universitat Autònoma
2002/2005
Capritx Restaurant. Negoci familiar
2002
Premi Joves Emprenedors
2004
Premi Cambra de Terrassa Innovació
2006
Cofundador Cuina Vallès
2006
Guia Restaurants de Catalunya 10 Restaurants de Major Projecció
2007
Cofundador Terrassa Gastronòmica
2008
Nominació a Millor Cuiner de l’Any
2008
Recuperació Botifarra Terregada
2008
Slow Food
2009
Cofundador projecte vitícola Martialis
2010
Cofundador projecte oli L’Oblit
2010
1 Estrella Michelin
2010
Premi a la Trajectoria Professional Escola Joviat
2012
Co-creador obra ‘Però es pot saber què has menjat?’ TNT
2012
Llibre ‘La Cuina del Vallès Occidental’
2013
Creador de ‘Gaudim Menjant!’ per a nens d’educació primària
2013/2014
1 Sol Repsol
2014
Millor Obertura de Barcelona Gastronomistes
2014
Aürt Restaurant
2019
Restaurant amb millor disseny d’Europa
2019
1 Estrella Michelin
2019
Sol Repsol
2020
2 Soles Guía Repsol
2020
Millor Restaurant en Hotel d’España
2021

El xef Artur Martínez

Comparteix

Icona de pantalla completa