En aquesta filmació podem observar els “Armats” que desfilaven per Corpus i Setmana Santa a Terrassa. Fixeu-vos amb el Monument dels Caiguts que hi havia al Passeig, ens indica Santi Rius. Aportació d’en Ricard Font: Els armats són en color i en la filmoteca del seu pare consta que és el 1948. D’abans no té pel·lícules en color. Es tracta de la plaça dels Caiguts, o sia el que és ara la plaça del Doctor Robert.

Una mica d’història dels armats, tota una tradició

A Terrassa durant molts segles la manifestació religiosa més tradicional de Setmana Santa havia estat la processó del Sant Enterrament, anomenada també del Dijous Sant. La documentació més llunyana l’hem de cercar a principis dels segle XVII, tenint cura de la seva organització la Confraria de la Sang de Nostre Senyor. L’any 1667 es va fundar la Confraria del Sant Crist que va substituir a l’anterior en l’organització de la processó fins a la seva supressió l’any 1970

Tot i l’abolició de la majoria de processons, les colles de Armats, manaies o manipuls són ben presents en el principat formant part de la cultura popular

La Tradició dels Armats és molt estesa arreu de Catalunya. Tot i l’abolició de la majoria de processons, les colles de Armats, manaies o manipuls són ben presents en el principat formant part de la cultura popular. A Catalunya hi han una quarantena de colles i, en tres diades han organitzat sengles trobades; el 1990 a Girona, 1999 a Banyoles i el 2004 a Mataró.

La processó sortia a les nou del vespre de la parròquia del Sant Esperit i resseguia els carrers més cèntrics de la població. Obrien la marxa els soldats romans, popularment coneguts com “els armats”, que desfilaven amb un pas molt peculiar i que anaven precedits del “capità Manaia”.

Per saber-ne més sobre els armats de Terrassa (Joaquim Verdaguer)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa