MónTerrassa
Un 74% de les capitals de comarca tindran un Baltasar negre per la cavalcada
  • CA
Cavalcades de Reis amb Baltasar negre
Cavalcades de Reis amb Baltasar negre | CVCN

!--akiadsense-->

Tres de cada quatre capitals de comarca de Catalunya (74,4%) tindran un Baltasar de veritat a la pròxima cavalcada de Reis. En concret, 32 de les 43 capitals tindran un rei negre de debò, 8 més que l’any passat. D’aquestes, 24 han aconseguit prescindir completament del betum i ni tan sols pintaran cap patge. Un informe de Casa Nostra Casa Nostra, elaborat a partir de les dades aportades pels ajuntaments i per les entitats organitzadores, constata que la campanya #BaltasarDeVeritat ha aconseguit l’objectiu de fomentar cavalcades més inclusives i de reduir la pràctica del blackface, d’origen racista i colonialista. Vuit capitals que l’any passat van tenir un Baltasar pintat, aquest any el tindran de debò: Reus, Girona, Valls, Cervera, Solsona, Tremp, Móra d’Ebre i Moià.

En els 11 casos en què el rei Baltasar manté la cara pintada, els organitzadors addueixen dificultats per trobar persones negres als seus municipis o bé es remeten al pes de la tradició. Diuen que la cavalcada sempre s’ha fet amb blancs pintats, i que ha de continuar així.

A Reus, pujaran a la carrossa del rei negre persones del centre d’acollida de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR-CEAR). A Girona, Baltasar complirà els requisits que sempre s’han exigit als reis de la ciutat –vinculació a les entitats, arrelament, dots de comunicació– i, per primer cop, serà negre. A Balaguer, hi haurà patges negres a la carrossa del rei Melcior i blancs, a la de Baltasar, per fomentar el diàleg intercultural. A Banyoles, comptaran amb la participació de la comunitat gambiana. I a les Borges Blanques i a Santa Coloma de Farners, entre altres capitals, han decidit no pintar cap patge, encara que això vulgui dir que alguns patges blancs hauran d’acompanyar el rei Baltasar. Així eviten caure en la pràctica del blackface.

Igualada es resisteix

11 de les 13 capitals de la demarcació de Barcelona s’afegeixen a la campanya #BaltasarDeVeritat i tindran reis autènticament negres. Les úniques excepcions són Igualada i Berga. Igualada, una de les cavalcades més antigues de Catalunya, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, fa valdre el pes de la tradició i es resisteix a introduir-hi canvis. Berga, en canvi, s’ha compromès a reformar la cavalcada de cara al 2020, amb un treball inclusiu en les festes populars que l’Ajuntament i les entitats organitzadores de la cavalcada faran al llarg del 2019 amb Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

Barcelona, la capital, va ser una de les pioneres a introduir persones negres a la cavalcada, i tot el seguici del rei Baltasar serà inclusiu. També tenen una tradició consolidada de festes interculturals a Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Mataró, Vic i Sabadell, on no hi ha ningú pintat; a Manresa, on Baltasar i els seus vuit patges són negres, i a Terrassa, Granollers i Sant Feliu de Llobregat, on hi poden haver persones pintades, però no pas el rei. Moià és la novetat de la demarcació i tindrà un Baltasar de veritat per primera vegada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa