MónTerrassa
40 pacients del CST, tractats amb èxit per un dispositiu de prevenció d’alopècia
  • CA
Una de les pacients que ha utilitzat el dispositiu Paxman
Una de les pacients que ha utilitzat el dispositiu Paxman | CST

!--akiadsense-->

L’Associació La Vida és Xula, en col·laboració amb el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), ha aconseguit les donacions necessàries per finançar en la seva totalitat el dispositiu Paxman, de refrigeració del cuir cabellut, que està ubicat al Servei d’Oncologia de l’Hospital de Terrassa i permet prevenir l’alopècia induïda per la quimioteràpia.

L’Associació es va crear en memòria de Laia Mira que va patir càncer de mama i ens va deixar el 2018. El seu objectiu és recaptar fons, mitjançant la realització de diverses activitats, per a la investigació i tractaments complementaris per als pacients afectats de càncer, millorant així la seva qualitat de vida. En les pacients amb càncer de mama, la quimioteràpia posterior a la cirurgia tracta la malaltia micrometastàsica i disminueix el risc de la seva reaparició. Reconegut de forma innegable aquest benefici, la quimioteràpia esta associada amb efectes adversos de diferent rellevància clínica subjectiva, com el cansament, la pèrdua de gana i l’alopècia o pèrdua de cabell temporal, entre d’altres. Malgrat aquesta reversibilitat, les implicacions emocionals, socials i de percepció de la pròpia imatge que comporta l’alopècia associada a quimioteràpia, fa que es consideri un dels efectes més mal tolerats per part de les pacients.

En els últims anys s’han desenvolupat estudis clínics als Estats Units que avalen l’ús de dispositius de refrigeració del cuir cabellut en dos aspectes: la prevenció de l’alopècia induïda per la quimioteràpia i la millora de la qualitat de vida de les pacients.

Al Consorci Sanitari de Terrassa es diagnostiquen i tracten cada any entre 130 i 140 pacients amb neoplàsia de mama. Un 65% es diagnostiquen en fases precoces -estadis I i II- en les quals, per les característiques de les pacients i els tumors dels que són portadores, reben un tractament que provoca una alopècia. Des del mes de maig del 2019 i gracies a l’aportació econòmica solidària recollida al Primer Memorial Laia Mira, es va iniciar al Servei d’Oncologia del CST la implementació d’aquest dispositiu en les pacients amb càncer de mama tractades amb quimioteràpia complementària després de la cirurgia. Des d’aleshores 40 pacients s’han beneficiat d’aquesta actuació, amb un grau de satisfacció molt alt, que coincideix plenament amb allò publicat als estudis: el 65% de les pacients no han patit alopècia i secundàriament no han precisat de l’ús de perruques, la qual cosa ha millorat segons el seu propi testimoni la tolerància al tractament i la seva autoimatge.

El CST agraeix el compromís de l’Associació La vida és Xula per assolir aquest projecte, i ambdues entitats manifesten la voluntat de seguir treballant conjuntament per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia. Es poden continuar fent aportacions al projecte des de la web de donacions del CST http://donacions.cst.cat/projectes/projecte-laia-mira/

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa