MónTerrassa
“25 de setembre del 62: La riuada immoral del franquisme”
  • CA

El dia 27 de setembre l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa va iniciar un cicle de conferències titulat La Riuada del 62. Perspectiva històrica i social d’una catàstrofe al Vallès Occidental. Una temàtica àmpliament estudiada al llarg dels anys, que ha suscitat de forma continuada l’interès d’estudiosos i de la ciutadania en general. La nit del 25 de setembre de 1962 encara és recordada per milers de vallesans i catalans que van patir les conseqüències de la terrible força de l’aigua. Amb la pèrdua d’incomptables vides i de persones desaparegudes que encara viuen al record de molts.

Desenes d’estudis s’han anat publicant al llarg dels anys. D’especial importància els que es van realitzar l’any 2012, coincidint amb el 50è aniversari de la tragèdia. Quan museus, centres d’arxiu i altres institucions culturals van tornar a mirar enrere per repassar les tràgiques conseqüències del 62. Uns estudis, que majoritàriament es van focalitzar en l’història local. Però, encara mancava una lectura comarcal dels esdeveniments. Una lectura que era molt necessària, ja que la riuada va afectar un seguit de municipis del Vallès Occidental que estaven a les lleres del riu Ripoll,  la riera de Les Arenes i la riera de Caldes. Aquesta és l’òptica que s’ha intentat definir des de l’arxiu.

Fruit d’aquesta lògica  s’han dut a terme des del mes de setembre un seguit de conferències que han abordat la riuada del 62 des de diferents perspectives. Es van celebrar unes primeres conferències realitzades pels Drs. Manel Márquez i Martí Marín, des d’una perspectiva d’història social, les quals reflexionaven sobre les conseqüències socials de la riuada i el seu impacte en el moviment veïnal posterior i en l’enorme importància de la immigració dels anys 40-60. També s’han fet dues conferències sobre les conseqüències humanes de la catàstrofe, on es van poder parlar amb més deteniment sobre les víctimes de la riuada. Conferències realitzades per l’Associació de Nens Desapareguts de la Riuada de 1962 i pel personal de l’Arxiu Històric de Sabadell i Museu d’Història de Sabadell.

Jaume Parras explicarà la inacció del règim franquista en els primers dies de la catàstrofe

I per últim, el dijous 1 de desembre a les 18 hores es realitzarà a la sala d’actes de l’arxiu la darrera conferència titulada “25 de setembre del 62: La riuada immoral del franquisme“. L’historiador rubinenc Jaume Parras explicarà la inacció del règim franquista en els primers dies de la catàstrofe, com va ser la societat civil mitjançant el voluntariat i la bona voluntat de la ciutadania la que va fer front a les desgràcies ocasionades i a socórrer als veïns i veïnes afectats. I com a posteriori, el règim va fer servir la riuada com un instrument mediàtic i propagandístic de primer nivell per exaltar la figura del dictador Franco i dels seus acòlits. Una conferència, que tancarà el cicle de 5 conferències.

El dijous 1 de desembre també es presentarà una exposició sobre la Riuada del 1962 des d’aquest vessant comarcal. Comissariada per Jaume Parras i que reflexiona sobre temàtiques com la immigració, els efectes de la riuada, les víctimes, el cost material, la solidaritat, etc. Una exposició que també comptarà amb un catàleg.

Finalment, i finalitzant la sèrie d’esdeveniments realitzats amb motiu dels seixanta anys de la riuada del 62, es presentarà el material didàctic sobre aquests fets. Uns tallers destinats a escoles i instituts focalitzats en l’estudi de la riuada, les seves causes i les seves conseqüències. Que intenta apropar aquest episodi de la nostra història als més joves, perquè aquest siguin coneixedors del nostre passat. I que la inacció de l’administració, l’encomiable labor dels voluntaris, la utilització del règim, l’especulació de molts que van vendre terrenys inundables a persones necessitades, no s’esborri del nostre record.

Dijous 1 de desembre del 2022 a la Sala d’Actes de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa

  • 18:00h. Conferència de l’historiador Jaume Parras. “25 de setembre del 62: La riuada immoral del franquisme”
  • Presentació de l’exposició i el catàleg comissariats per Jaume Parras títulats “La Riuada del 62. Perspectiva històrica i social d’una catàstrofe al Vallès Occidental”.
  • Presentació del material didàctic sobre les riuades del Vallès a càrrec de 3turons. Història i Patrimoni.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa