MónTerrassa
Terrassa se suma al pacte per a la Millora de la Qualitat de l’Aire
  • CA

L’Ajuntament de Terrassa ha estat present aquest divendres, 15 d’octubre, en el 2n Congrés Qualitat de l’Aire, que s’ha dut a terme al municipi de Sabadell. La cimera d’alcaldies ha acabat amb una Declaració per un acord social i polític per la Millora de la Qualitat de l’Aire, i Terrassa s’hi ha decidit sumar. El document aposta per “avançar des de l’àmbit municipal en les accions i estratègies de resposta” per a la millora de la qualitat de l’aire.

En el congrés s’han debatut les mesures urgents de gestió de les emissions urbanes i rurals, així com els diferents plans de mobilitat -i zones de baixes emissions- que s’estan realitzant en l’àmbit local. L’objectiu és mitigar al màxim possible els efectes de la contaminació atmosfèrica en plena emergència climàtica. En aquest sentit, des del Vallès també s’ha posat sobre la taula la necessitat de fer una clara aposta per unes infraestructures ferroviàries potents, que connectin els territoris sense haver de passar per la metropolis.

La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha destacat que “a Terrassa treballem en el marc d’una Revolució Verda que ens porti a tenir una ciutat sostenible saludable, amb menys fums i sorolls. La contaminació atmosfèrica és el principal risc ambiental per a la salut i està comprovat que incrementa la probabilitat de patir malalties respiratòries i cardiovasculars”. Per aquest motiu, ha exposat que “després de la nova Ordenança de Mobilitat, que aposta per la sostenibilitat i la preservació del medi ambient, estem impulsant altres plans, com el Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire o el de Reducció del Soroll, tots ells encaminats a fer de Terrassa una ciutat més agradable, eficient i sostenible”. Per Melgares, “el camí per reduir els actuals nivells de contaminació passa necessàriament per adoptar mesures amb determinació, tant des del compromís a nivell municipal com amb la definició d’estratègies compartides amb altres municipis i administracions”.

Un protocol específic de Terrassa

Durant aquests dos dies que s’ha celebrat la cinema s’han realitzat fins a set ponències i onze taules rodones amb diferents aspectes a avaluar: salut emissions, mobilitat, urbanisme, governança, etc. També s’ha dedicat un espai especial a les superilles i les zones de baixes emiccions. El certamen està impulsat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Sabadell, i vol consolidar-se com un espai de referència per donar resposta a les necessitats que es plantegen a nivell mediambiental, social i de salut.

Des de l’Ajuntament, recorden que Terrassa forma part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, per al contaminant de diòxid de nitrogen (NO2) i també pel de partícules en suspensió inferiors a 10 micres (PM10). A més, des del mes de març, està adherida al Pla d’acció supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire del Vallès Occidental, que estableix les bases i les actuacions necessàries per reduir la contaminació atmosfèrica a la comarca. El govern assegura que el nou Pla de Millora de Qualitat de l’Aire de Terrassa està en procés d’actualització, amb la revisió també del Protocol d’actuació en cas d’episodis ambientals de contaminació.

Represenants dels municipis a la cimera del 2n Congrés Qualitat de l’Aire | Marc Caballero – mcgoldfishstudio

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa