MónTerrassa
Tot pet Terrassa, contra l’estigmatització de races de gossos potencialment perilloses
  • CA
Un pitbull, un gos de raça potencialment perillosa
Un pitbull, un gos de raça potencialment perillosa | Pixabay

!--akiadsense-->

ACORD DE PORTAVEUS PER A REVISAR LA LLEI SOBRE LA TINENÇA DE GOSSOS CONSIDERATS POTENCIALMENT PERILLOSOS EXPOSICIÓ DE MOTIUS, que ha resentat per Tot per Terrassa i que si s’aprova es llegirà en el ple municipal ordinari de març, que se celebra dilluns 29.

Quan parlem de gossos potencialment perillosos la legislació vigent estableix un seguit de races, principalment, incloses en aquesta classificació. Aquestes races són les que reuneixen un seguit de característiques físiques i morfològiques (forta musculatura i robusta, mandíbula forta i gran, agilitat, resistència i constitució atlètica) i també un caràcter associat, de forma estereotipada, a la pròpia raça: caràcter marcat, agressivitat i impulsivitat. A nivell estatal, al 2002 es desplega el Reial Decret 287/2002, de 22 de març, que aprofundeix en la Llei 50/1999, de 23 de desembre, incloent una descripció més detallada de quins gossos havien de ser considerats potencialment perillosos i determinant un llistat de races. Aquesta classificació sorgeix d’episodis ocorreguts i una preocupació creixent de la societat al voltant d’algunes races que havien protagonitzat episodis d’agressivitat.

A Catalunya, es desplega la Llei 10/1999, de 30 de juny, sobre la tinença de gossos considerats potencialment perillosos, regula, en el seu article primer, que: Article 1 Tenen la consideració de gossos potencialment perillosos, i els és aplicable aquesta Llei, els que presentin una o més d’una de les circumstàncies següents: a) Gossos que han tingut episodis d’agressions a persones o a altres gossos. b) Gossos que han estat ensinistrats per a l’atac i la defensa. c) Gossos que pertanyen a una de les races següents o a llurs encreuaments: bullmastiff, dòberman, dog argentí, dog de Bordeus, fila brasileiro, mastí napolità, pit bull, de presa canari, rottweiler, staffordshire i tosa japonès. A les diferents lleis es regula quina és la responsabilitat del/a propietari/a per a garantir una tinença responsable d’una raça d’aquestes. En aquest sentit, per tenir un gos potencialment perillós cal una llicència administrativa, vàlida per a un període de 5 anys, que emet l’Ajuntament i l’animal ha d’estar censat. Tanmateix, els gossos han d’anar lligats amb una cadena no escorredora i amb morrió.

La llei regula també aspectes de manteniment i característiques d’on s’han d’allotjar. El moviment animalista del país i les administracions sensibles en els drets dels animals i la responsable tinença d’aquests als nostres municipis, preocupats pel fet que la classificació d’un seguit de races i característiques físiques està fent que, ja des del seu naixement i sense considerar la individualitat de l’animal, a les protectores hi ha molts gossos d’aquestes races estigmatitzades. Hi ha molt poques adopcions de gossos d’aquestes característiques i races, independentment del caràcter del gos. Per aquests motius, i tenint en compte i entenent que la perillositat de qualsevol gos o altres animals està subjecte a l’ensinistrament, cura i vivències que ha viscut l’animal, proposem a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa que aprovi els següents acords:

ACORDS

PRIMER.

– INSTAR a l’administració central i autonòmica a revisar llurs lleis que regulen la tinença responsable de gossos considerats potencialment perillosos i en classifica un seguit de races de forma que les estigmatitza des del seu naixement. La classificació s’hauria de fonamentar en la conducta individualitzada d’un animal i no en la seva raça

SEGON.

– INSTAR a l’administració central i autonòmica a comptar amb el teixit associatiu que treballa pels drets dels gossos i animals domèstics en el procés de revisió de les respectives normes legislatives.

TERCER.

– INSTAR a l’administració central i autonòmica a endurir les sancions que s’imposen a propietàries i propietaris de gossos que tenen en mal estat els seus gossos, que els ensinistren per a participar en baralles o no desenvolupen la seva obligació educativa amb responsabilitat.

QUART.

– COMUNICAR els següents acords al Ministerio de Presidencia del Govern de l’Estat, al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a les entitats animalistes “4 Petjades”, “Huellas Alzadas”, “Community Can Terrassa”, “Improcan”, “SAR”, “Desa-El Molí”, “D.A.P.”, “Nodens Protecció Animal”, “Associació Pekes Perrunos”, “Associació SOS Weimaraner.Org”, “Associació Vegarencs”, “Rescate Inocencia Animal” i altres entitats de la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa