MónTerrassa
PSC i Cs acusen al govern de “coaccionar” entitats per impedir l’ús de cavalls
  • CA

PSC i Cs presenten en el pròxim ple municipal de Terrassa una proposta de resolució per “garantir el benestar animal i el manteniment de les tradicions”. La moció ve motivada per la recent Cavalcada de Reis en què des de l’Ajuntament es va decidir la no participació de cap cavall, ni tan sols en el carruatge del patge Xiu-Xiu, tal com sí que havia anunciat l’entitat organitzadora, El Social, seguint la pauta marcada durant la Comissió de Cultura popular de 2019 en què s’acordava “continuar amb les tradicions com fins ara, reajustant-les als requeriments legals vigents i protocols afegits”.

“És diferenciable la participació d’un carruatge en l’arribada del nostre estimat patge Xiu Xiu o del home dels nassos de la participació del mateix carruatge al Rocío o als Tres tombs?”, exposen en la moció i responen: “La llei també és la mateixa”. Des dels socialistes i ciutadans afirmen que “observem amb molta preocupació que durant les darrers setmanes de forma unilateral l’actual govern de la ciutat ha condicionat i coaccionat les formes de celebrar i muntar certes activitats organitzades per diferents entitats com cavalcades, homes dels nassos, etc… en la línia contrària, tot provocant desgavells i costos afegits. L’enuig és palpable”.

A favor de patges pintats a la Cavalcada

I afegeixen que els preocupa “la continuïtat i autenticitat d’aquestes festes vistes les exigències i ordres donades darrerament sense fonament legal”. Així mateix, PSC i Cs aprofiten per deixar anar si “ens posem la pregunta sobre la taula de si prohibir maquillar-se de color negre a una cavalcada té repercussió a evitar també maquillar-se d’altres races humanes, persones o personatges en Carnestoltes, tan al carrer com a les escoles, o en altres esdeveniments de recreació històrica. Lamentem aquestes formes d’actuar”.

“Terrassa i la seva diversitat amb molt d’esforç ha sabut introduir i anticipar-se a que els nostres conciutadans i conciutadanes de color tinguin un paper protagonista en les nostres tradicions defugint de practiques que al Segle XXI restaven obsoletes. Però d’aquí a adulterar el sentit figuratiu d’una recreació sense construint un equilibri precisament integrador i alhora condicionar fins i tot la presència de la diversitat pel color de la pell creiem que fer-ho de forma autoritària, sense debat i consens és un greu error”, afirmen.

“No es poden importar moviments socials de forma integral sense diferenciar-ne les cultures, en tot cas exigim un mínim debat amb la societat per assolir un consens, no pas amb correus enviats per un regidor 15 dies abans”, i afegeixen que “demanem recuperar l’ esperit participatiu i el protagonisme essencial de les entitats en la presa de decisions pel que fa a les tradicions, així com no defugir frívolament de les realitats culturals i respectar la llibertat que atorga la nostra legislació”.

ACORDS

Primer. Reafirmar el compromís d’aquest Ajuntament per la defensa del benestar animal i vetllar per la seva millora.

Segon. Refermar el compromís i suport d’aquesta corporació amb les festivitats populars i tradicionals del calendari local i manifesta la seva confiança en les entitats organitzadores, les quals han fet aquesta feina des de fa molts anys amb respecte a persones i animals i sempre disposades a consensuar.

Tercer. Instar a l ́equip de govern municipal a consensuar qualsevol modificació en el transcurs de les festes que tinguin lloc a Terrassa i en què es compti amb presència d’animals, o no, a la discussió i el debat previ amb la Comissió de Cultura Popular, també amb aquelles entitats veïnals i/o associacions que comptin amb animals en les seves celebracions a fi i efecte de garantir-ne el benestar tot respectant la legislació vigent.

Quart. Instar a l ́equip de govern a respectar l ‘autonomia de les entitats en el moment de determinar el continguts i la forma d’escenificació de les representacions i recreacions de fets històrics o relats literaris, respectant-ne la llibertat d’expressió.

Cinquè. Informar dels esmentats acords a les entitats culturals, veïnals i comercials de la nostra ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa