MónTerrassa
La Policia Municipal de Terrassa podrà utilitzar pistoles elèctriques
  • CA

El ple municipal de Terrassa debatrà aquest octubre que la Policia Municipal de Terrassa pugui utilitzar les pistoles elèctriques en casos “molt justificats”. Així s’ha presentat en la Comissió informativa de Territori i Sostenibilitat, on l’equip de govern ha exposat que es portarà a aprovació inicial el nou Reglament intern sobre la utilització d’armes i eines d’ús. Fins ara, els dispositius conductors d’energia o, popularment coneguts, pistoles taser, no tenien una regulació a la nostra ciutat, per la qual cosa, malgrat disposar d’unitats no s’utilitzaven. A Terrassa, la Policia Municipal té adquirides dues pistoles, la mateixa quantitat que es disposa a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de la ciutat.

I és que en l’àmbit català no hi ha una regulació específica sobre l’ús de les pistoles elèctriques, i només els Mossos d’Esquadra, seguint unes directrius marcades per Interior en podien fer servei. El nou Reglament vol posar fi a aquest buit legal i donar cobertura a aquests dispositius. Ho fa marcant de manera molt estricta quines poden ser les situacions i excepcions, qui podrà utilitzar-les i com. El principal supòsit és que “només es podran emprar en els casos en què hi hagi risc greu per la vida dels mateixos agents o de terceres persones“, i sempre que sigui de manera “justificada i professional” i s’hagin fet servir totes les vies de negociació prèvies. La descàrrega no pot ser superior a cinc segons.

“Útil però insuficient”

La regulació municipal es fonamenta en altres reglaments ja aprovats per Mossos o per altres municipis. Un dels requisits que s’ha establert és que només podran portar la pistola elèctrica aquells agents que disposin d’una càmera unipersonal corporal, “perquè en quedi clara la seva utilització i quin ha estat el seu ús”. S’incorporen elements de traçabilitat i control posterior. A banda, només poden emprar les pistoles elèctriques aquelles persones autoritzades, com els caps de torn i comandaments intermedis, sempre que hagin realitzat els cursos de formació específics a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).

Des del sindicat majoritari al cos de policia local, SPL-CME, davant d’aquest anunci han manifestat que “és un primer pas” tot i que el consideren que és “insuficient”. Les crítiques venen donades perquè creuen que la pistola elèctrica només serà “útil” si viatja dins dels cotxes patrulla, és a dir, amb els agents que intervenen directament en situacions d’agressions o de complexitat. “Si la té el cap de torn a prefectura, de poc serviran”, lamenten.

Síndic de Greuges va elaborar un informe el gener de 2021 en què es deixa constància dels usos i reglaments en què es poden utilitzar les pistoles tant en Mossos d’Esquadra com en policies locals o vigilants municipals.

Pla detall d’una pistola tàser i una càmera que els agents es col·loquen a l’altura del pit per registrar el que estan veient | ACN

Seguint els passos de Sabadell

El desembre de 2019, l’Ajuntament de Sabadell va aprovar l’ús de les pistoles elèctriques per part de la Policia Municipal. Ho va fer, com en el cas de Terrassa, a través d’una moció debatuda en el ple municipal a petició de Ciutadans, i amb el suport del PSC, que s’hi va sumar després de disposar d’un informe favorable del Major del cos policial. En el text quedava ben especificat també que només es podien utilitzar en casos “d’especial gravetat”. A Sabadell, s’han adquirit quatre unitats, només a disposició dels responsables de torn, i tots ells han hagut de fer una formació específica.

El document posava de manifest que legalment hi havia un buit entre l’ús bàsic de la porra a l’ús de l’arma de foc, sense cap pas intermig que pugés ajudar a la intervenció policial en el cos a cos amb un agressor. Amb les taser es vol donar aquesta eina com una opció vàlida “per la reducció física”, sempre que s’hagi vist que la “mediació o diàleg” amb el ciutadà afectat no hagi obtingut un resultat positiu.

A Catalunya hi ha prop d’una cinquantena de municipis que ja han regulat l’ús de les pistoles elèctriques. En total, hi ha per tot el territori unes 140 pistoles taser. Així, a més de Sabadell, trobem que també està regulat el seu ús a Granollers, Capellades, Mataró, Polinyà, L’Hospitalet, Cornellà, Arenys de Marc, Breda, Òdena, entre d’altres.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cesc a octubre 21, 2021 | 23:50
    Cesc octubre 21, 2021 | 23:50
    Era qüestió de temps. Tal com van les coses, i sobretot tal com aniran els propers anys (a molt pitjor), tots els governs s'estan armant tant com poden. No pinta bé.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa