MónTerrassa
Un no contundent i a tres bandes als pressupostos de Terrassa pel 2023
  • CA

Els pressupostos municipals de 2023 han obtingut un NO contudent i a tres bandes per part dels partits de l’oposició. Aquest dimecres, dia 30 de novembre, s’ha celebrat una sessió extraordinària a l’Ajuntament de Terrassa per aprovar la proposta de l’equip de govern, de TxT i ERC, als pressupostos. El document ha rebut l’aprovació inicial amb només els vots favorables dels dos grups a l’executiu, mentre que Junts, Ciutadans i PSC hi han mostrat de forma unànime el seu rebuig.

Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals, ha estat l’encarregat de defensar els pressupostos municipals i ho ha fet seguint el discurs i les explicacions polítiques ja donades dos dies abans en la presentació a premsa, i indiquen a grans trets les partides en inversions i despeses en les diferents àrees de l’Ajuntament.

El regidor Alfredo Vega, en la intervenció en el ple de pressuspostos | AJ. Terrassa

PSC: un pressupost pensat en clau electoral

El regidor Alfredo Vega, del primer partit a l’oposició, el PSC, ha exposat els motius pels quals no donarien suport als pressupostos presentats. Els socialistes han posat l’accent en l’increment de la despesa, i han recalcat que les “no” decisions preses per al 2023 tindran un impacte negatiu i condicionant de cara al 2024. 

Ha centrat el discurs en insistir que el govern ha estat covard i no ha volgut “controlar la despesa perquè estem en any electoral i es vol evitar les crítiques de la ciutadania”, però això suposarà que l’any següent, el govern que hi hagi haurà “sí o sí a incrementar la pressió fiscal sobre els terrassencs”. 

“Des dels serveis tècnics i jurídics els han estat aconsellant prudència i austeritat però han pressionat tant el pressupost de 2022 que ara estan repercutint la despesa al 2023. El sentit comú aconsellava un increment dels ingressos i de control de la despesa, però han apostat per la congelació per no incomodar la ciutadania de cara a un any electroal, posant els seus interessos partidistes per sobre dels interessos de la ciutat”, ha reblat.

“Ni aquest pressupost és sostenible ni consolida res. Deixa vàries empreses municipals en dèficit i altres sense cap marge de maniobra”, ha exclamat Vega que ha fet èmfasi en la manca d’inversió en Eco-Equip o Taigua, la qual pot acabar afectant a “serveis de primera necessitat per a la ciutat”. Alfredo Vega s’ha pregunta que perquè a Funerària s’ha apujat un 4,5% les tarifes, derivat de l’increment de les retribucions salarials i dels subministraments, i en canvi “en dues societats municipals que es troben una situació vulnerable pressupostàriament com Eco-Equip o Taigua no han seguit el mateix criteri? No tenen personal? No consumeixen electricitat? Perquè no s’ha incrementat les taxes? Serà perquè estan pensant en les eleccions?”, ha conclòs.

Els socialistes també han criticat les retallades en serveis bàsics, com neteja i recollida de residus (2,3 milions d’euros) o 700 mil euros en Parcs i Jardins. “Justament s’han fet retallades en serveis que la ciutadania considera entre els pitjors de la ciutat, però clar, això no es notarà fins passades les eleccions”.

Vega ha finalitzat no entenen perquè el capítol 5 dels pressupostos, que és el dedicat a deixar un romanent per afrontar imprevistos només s’hagin pressupostat 63 mil euros, “amb una retallada de més de 100 mil euros respecte l’any anterior. Pensar que la 3a ciutat de Catalunya pugui afrontar situacions imprevistes amb un fons de contingència d’aquesta quantitat és un clar signe de la manca de rigor en aquests pressupostos, desequilibrats i que obligaran al govern a corregir seriosament el 2024”, ha sentenciat.

Isabel Martínez, portaveu de Ciutadans en el ple de pressupostos | Aj. Terrassa

Cs: un desgavell creat per ERC i que no respon a les preocupacions reals

La regidora Isabel Martínez ha estat l’encarregada de defensar la negativa de Ciutadans als pressupostos presentats per l’equip de govern. La formació taronja ha centrat bona part del discurs a recriminar-li a l’alcalde que “hagi deixat en mans d’ERC” la gestió econòmica del govern. “Els futurs governs hauria de pagar amb austeritat el desgavell que han creat, i els ciutadans ho pagaran amb un increment de la pressió fiscal. Aquest serà el llegat que ens deixa el seu mandat per haver confiat amb ERC”, ha dit.

“Votarem en contra perquè creiem que no responen a les reivindicacions de la ciutat”, ha estat la frase en què ha resumit la seva postura, i l’ha concretat en què “les principals preocupacions dels ciutadans no tindran una dotació econòmica adequada, estem parlant de neteja, seguretat, manteniment urbà i promoció econòmica”. “

Baixa la inversió en neteja i recollida de brossa, no es compleix la promesa de posar a punt la plantilla de la Policia Municipal, el manteniment urbà segueix sent infrafinançat, i parcs i jardins pateix una retallada històrica de gairebé el 20% respecte l’any anterior. I a promoció econòmica també disminueix l’aportació, quan ja veníem d’un any en què s’havia retallat”, ha indicat.

Martínez ha titllat de “presa de pel” els 300 mil euros dedicats al Pla d’Habitatge i ha demanat al govern municipal que es faci una auditori de l’empresa Eco-Equip perquè “amb aquest pressupost s’està posant en risc el seu futur i en compromet l’estabilitat econòmica dels pròxims anys”. 

Ciutadans sí que ha compartit la decisió que s’ha d’apostar fort per les inversions en els Next Generation i l’oportunitat que aquests fons europeus generen.

Meritxell Lluís, portaveu de Junts, en la intervenció en el ple de pressupostos | Aj. Terrassa

Junts: un govern prepotent que no ha volgut arribar a acords

Junts per Terrassa ha fet pivotar el seu posicionament en contra dels pressupostos de TxT i ERC en l’actitud que ha tingut l’equip de govern vers la seva formació. La portaveu Meritxell Lluís ha subratllat en les seves dues intervencions el malestar que ha causat que els hagin “tancat la porta a acceptar qualsevol mena d’aportació, en un exercici de prepotència que no es recordava des de feia dècades”. I per això “el crèdit s’ha acabat”.

“Ens vam reunir i vam plantejar al senyor Albert tot un seguit de propostes per incorporar al pressupost, i ens va dir que no les podia acceptar perquè això comportaria aturar el procés d’aprovació. Va ser una decepció important veure que li presentàvem projectes amb accessibilitat, mobilitat, polígons, neteja, foment del català, manteniment del patrimoni… i ens negava qualsevol possibilitat de canvi. Ens va quedar clar que les nostres aportacions no els interessen”, ha lamentat. La formació ha volgut posar sobre la taula la necessitat de “generar consensos i arribar a acords, com la millor manera d’innovar i preparar el futur”, i en aquesta ocasió s’han trobat amb un mur

Per aquest motiu, després d’anys d’abstencions o aprovacions, aquest cop, Junts ha votat en contra del pressupost municipal. La formació ha posat l’accent sobretot en aquesta manca de capacitat de “generar consensos” més que en debatre partides o decisions concretes del pressupost. Sí que ha mostrat la seva “preocupació” per l’endeutament previst per a l’Ajuntament i l’impacte que tot això tindrà en els pressupostos de 2024, com també ha tornat a posar sobre la taula la necessitat de “replantejar el futur d’algunes societats municipals”.

Junts no entén perquè no s’ha pressupostat pel 2023 la mateixa quantitat en subministrament que s’ha gastat aquest 2022, és a dir, perquè enlloc dels 11 milions en electricitat que ha abonat en factures l’Ajuntament aquest any, se n’han posat només 8. “Entenem que el pressupost és viu i es pot anar corregint però també és finit”, i creuen que és assumir un risc innecessari. 

Meritxell Lluís també ha aprofitat l’ocasió per carregar contra l’Estat. Ha recordat que en el capítol 1, de recursos humans, el govern espanyol ha traslladat una pressió afegida als ajuntament amb l’acord d’increment de les retribucions salarials. “Estem d’acord amb aquest ajustament i millores però no a costa del pressupost municipal, i menys quan hi ha un dèficit endèmic de finançament per part de l’estat cap als ajuntaments”

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan Carabassa a novembre 30, 2022 | 15:15
    Joan Carabassa novembre 30, 2022 | 15:15
    Només recolzat pels grups de Govern ??? , D'aixó s'han diu DEMOCRACIA , doncs el Govern Municipal ,té MAJORIA ABSOLUTA . I referent a JUNTS , van camí de no arribar al 5 % . per tant a no tenir cap mena de representació municipal . Una candidatura feble , vista i aburrida , una perdua de temps .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa