MónTerrassa
Ni mirades d’odi ni violència a Unipost, ni tensió, i sí flors i festa
  • CA

Unipost és un dels cinc grans temes que han marcat el darrer quinqueni, els cinc anys de vida de Món Terrassa, que va néixer el setembre de 2016. Un moment que aprofitem per recordar-lo i treure l’entrellat del que va passar des de diferents angles i visions.

Els guàrdies civils que van participar en el judici contra el Procés van relatar amb detall que durant la seva estada a Terrassa, durant l’escorcoll a Unipost, s’havien vist amenaçats i havien sentit tot el dia insults. I la frase que ha quedat marcada. “Mirades d’odi extrem de la gent”. Davant la realitat del que va passar cal deduir que mentien o no eren els mateixos que s’havien passat hores al carrer de la Mare de Déu dels Àngels. Una tercera opció és que tinguessin l’ordre d’emetre un únic missatge. Ni mirades d’odi, ni violència a Unipost, i sí flors i festa, i estelades, i cants, ironia sobre el lloc on es guardaven hores i hores les urnes i les paperetes. Un dels guàrdies civils que custodiava un cotxe no va posar cap impediment perquè la gent hi diposités flors. Només va demanar que no fessin destrosses al vehicle. I amb tota l’educació del món va demanar en un moment concret que ja es parés de deixar-hi les flors. Va parlar amb algun dels presents i tot va acabar sense cap crit ni cap problema.

Asseguda pacífica davant les portes d'Unipost, registrada per la Guàrdia Civil | J.M.O.
Asseguda pacífica davant les portes d’Unipost, registrada per la Guàrdia Civil | J.M.O.

Els agents que van formar el cordó policial davant la porta d’Unipost en cap moment van veure amenaçadam la seva integritat física. Ni un crit, ni una empenta. I sí paraules, i amanbls entre les dues parts. I quan advocats del Col·legi de Terrassa van demanar poder passar, se’ls va obrir el pas. I sí que se’ls va gravar, i molt. però sobretot periodistes dels mitjans de comunicació. Fins i to hi ha qui va oferir beguda ni entrepants als components del cordó, que van refusar. I amb el pas de les hores, es van establit algunes converses entre concentrats i agents, amb tota la normalitat del món.

El guàrdia civil S00885Q va participar en el registre de la nau d’Unipost de Terrassa el 19 de setembre i va testificar al Tribunal Suprem. Miquel Sàmper, portaveu del Pdecat a Terrassa llavors i posteriorment conseller d’Interior, va ser mencionat per l’agent, que va acusar el polític d’agitar les masses. L’advocat egarenc només es va oferir com a mitjancer si feia falta. Ningú va dirigir la concentració, i ningú va agitar les masses.

“Durant tota l’estona hi ha persones sobreexcitades perquè molts portaven tota la tarda allà i ens increpaven, fustigaven i gravaven”, va indicar un dels agents. No hi havia ni un, ni una sobreexcitada. Tothom tenia molt clar que l’èxit de la protesta raïa en concentrar-se de manera pacífica.

Guàrdia Civil i Mossos fent un cordó amb els manifestants a Unipost Terrassa | Cristóbal Castro
Guàrdia Civil i Mossos fent un cordó amb els manifestants a Unipost Terrassa | Cristóbal Castro

També van explicar que a l’hora de sortir van llençar contra el comboi tanques d’obra per “evitar la mobilitat de la caravana”. Això sí que és veritat. Com ho és que es va triar el camí més difícil. Creuar per mig d’edificacions i anar a parar a l’únic lloc de la zona on hi havia tanques i una rasa, on un dels vehicles va quedar atrapat.

L’advocat Jordi Pina va preguntar a l’agent que s’havia sentit amenaçat per “mirades d’odi extrem” si en algun moment algun dels centenars dels concentrats havien intentat entrar a Unipost i va admetre que no, que en van sortir il·lesos i ni tan sols els vehicles van patir danys; també va defensar l’absència d’ordre judicial amb l’argument que són policia administrativa. Sí que els declarants van reconèixer que un cop a dins de la nau no van tenir cap problema per portar a terme la diligència, però que, mentre esperaven al cotxe, la gent els filmava i els insultava, i que el lletrat de l’administració de justícia anava tota l’estona amb passamuntanyes per “ocultar la identitat”.

Concentració a Unipost/Cristóbal Castro

A primera hora del matí del dia 19 de setembre de 2017 sis unitats de la Guàrdia Civil irrompien per sorpresa i sense ordre judicial a la seu d’Unipost, a la confluència del carrer de la Mare de Déu dels Àngels amb Cervantes, amb la intenció de trobar-hi notificacions censals per a les meses del referèndum. Unipost és un dels cinc grans temes que han marcat el darrer quinquenni, els cinc anys de vida de Món Terrassa, que va néixer el setembre de 2016. Un moment que aprofitem per recordar-lo i treure l’entrellat de què va passar.

Els vídeos que expliquen la veritat del que va passar a Unipost

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa