MónTerrassa
Josep Rull: “Si Rodalies creixés com FGC reduiríem la contaminació”
El conseller Josep Rull i el president Puigdemont | ACN

!--akiadsense-->

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha manifestat aquest dimecres que si Rodalies hagués crescut tant com Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) els primers vuit mesos d’aquest any “hauríem reduït de manera molt substancial la contaminació a l’àrea de Barcelona” perquè “8.000 cotxes haurien deixat de circular cada dia”. Rull ha fet aquestes declaracions en referència a l’estudi del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC) sobre la congestió als a les vies d’accés a l’àrea de Barcelona i l’impacte que això té sobre el temps que perden els conductors i sobre l’economia.

Rull ha fet èmfasi en l’impacte ambiental derivat de les xifres aportades pel RACC. “Les dades ens diuen que aquests primers vuit mesos de l’any hem assolit un rècord en l’ús del transport públic però falla una baula que és Rodalies -ha dit Rull – ja que no tenim capacitat de captar nous usuaris perquè la gent ho percep com a poc fiable”. Rull ha recordat que Rodalies ha crescut un 0,5% al segon quadrimestre de l’any i FGC ho ha fet en un 3,1%. I ha dit que si el creixement de Rodalies hagués sigut com el de Ferrocarrils “ens hauríem estalviat diàriament 25 tones de CO2, 102 quilos de NOX i 6,8 quilos de partícules PM10. L’impacte, en termes ambientals, és altíssim”, ha explicat.

Mantenir el front comú

Per Rull, aquestes dades “ens han d’ajudar a continuar mantenint aquest front comú entre Generalitat, ajuntaments i ciutadans per canviar el sistema de Rodalies”. El titular de Territori i Sostenibilitat ha tornat a insistit en què el Ministeri de Foment inverteixi a la xarxa de Rodalies: “Cal que hi hagi més inversió, que es compleixin els compromisos”, ha dit, i “que es traspassi tot a la Generalitat”, ha reblat.

En contraposició a la falta d’inversió a Rodalies, Rull ha manifestat que tant la Generalitat com l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona, les tres administracions consorciades a l’Autoritat del Transport Metropolità, “estem fent els deures potenciant els altres mitjans de transport; en cas contrari tindríem més cotxes circulant, més congestió, fent perdre més el temps i els diners i encara més contaminació”.

La congestió contamina molt

El Departament de Territori i Sostenibilitat està desenvolupant diversos projectes per impulsar el transport públic col·lectiu entre els quals hi ha la plataforma reservada per a autobusos a la carretera C-245, entre Cornellà i Castelldefels. També el projecte constructiu d’un carril bus a la B-23, entre Sant Joan Despí i Barcelona. I un altre a la C-31, entre Montgat i Barcelona que consisteix en allargar el carril bus existent actualment entre ronda i Glòries.

El conseller Rull ha posat l’exemple de com incrementen les emissions de gasos contaminants entre un cotxe que circula a 80 quilòmetres per hora i un altre que va a 10 quilòmetres per hora, fruït de la retenció: “Hi ha un augment 106% de CO2, del 65% de NOX i del 50% de PM10”. “La congestió és altament contaminant”, ha manifestat.

Podeu escoltar les declaracions del conseller en el següent enllaç:https://www.youtube.com/watch?v=E3_6VJykP-w

Nou comentari

Comparteix