MónTerrassa
Gonzalo Díaz (CS): “Les claus del triomf de Jordi Ballart a les eleccions”
  • CA

El triomf de Jordi Ballart a les eleccions municipals de l’any 2019 fou sorprenent per a tothom. Ho va ser per a les enquestes pre-electorals, per a la resta de partits i també per a l’equip de Tot per Terrassa, tal i com van manifestar la mateixa nit electoral. Hi ha molts motius pels va aconseguir convèncer a molts veïns i veïnes de la ciutat i, conseqüentment, va resultar ser el guanyador de les eleccions municipals a Terrassa. 

Un fet ressenyable fou que Jordi Ballart va dimitir l’any 2017 sota unes circumstàncies una mica estranyes i, tot i que va negar durant un temps la seva voluntat de tornar a presentar-se, era un secret a veus que des del dia ú en que va deixar l’alcaldia va començar a treballar en la seva tornada. En aquest sentit, es pot arribar a la conclusió que Jordi Ballart va començar la campanya electoral amb dos anys d’avantatge respecte la resta de partits. Aquest és un fet que va resultar determinant, doncs mentre la gran majoria de partits (amb representació electoral en aquell moment) estàvem treballant de portes endins ell era al carrer fent campanya electoral. Per tant, mentre tots érem a l’Ajuntament presentant propostes de resolució i acords de junta de portaveus per a millorar el dia a dia dels veïns de la ciutat ell estava al carrer i a les xarxes socials. 

El fet que hagués sigut alcalde també fou un factor que va ser-li de gran ajuda, doncs en plegar de les seves funcions com a màxima autoritat governativa del municipi va fer-ho amb una llista de contactes immensa. Treballar amb una llista així, per tant, el va ajudar en gran mesura. Va poder aprofitar els dos anys entre la dimissió i la reelecció per a prometre tot allò que no havia dut a terme des de l’any 2012, quan va començar a ser alcalde de la ciutat. Per a prometre-ho va fer servir una tècnica força innovadora per a un municipi de la magnitud de Terrassa, el que podem definir en dos conceptes clau. Primerament, es va presentar sota unes sigles municipalistes i va vendre el fals relat de que el seu partit no estava supeditat a cap organització autonòmica o nacional (com si la resta de partits ho estiguessin). D’aquesta manera va obviar la gran independència amb la que funcionen la resta de partits respecte a la direcció general d’aquests i va enfortir la seva marca personal per a optar a l’alcaldia. Per altra banda, va presentar-se amb un programa de més de 1.200 propostes. Moltes d’aquestes propostes eren irrealitzables i ell ho sabia, no podem obviar que portava cinc anys com a alcalde, però va preferir tirar pel dret. El problema, com s’ha vist amb la perspectiva que ens dona el temps, és que la tècnica es va basar en prometre molt i complir poc, quan al nostre partit pensem que és millor prometre poc i complir molt, d’aquesta manera som fidels al mandat que expressen els veïns a les urnes i no caiem en el parany d’esdevenir un partit populista. 

Sorprenentment, tot i realitzar aquestes 1.200 propostes, es van deixar al tinter temes primordials com els pactes postelectorals. La gent va anar a votar sense saber amb qui es pactaria. El grup municipal de Ciutadans va posar les cartes boca amunt des del principi i vam garantir que els nostres vots no recolzarien els extremismes, populismes ni nacionalismes. Tot per Terrassa no ho va fer i, tal i com vam advertir abans de les eleccions, es van alinear amb l’independentisme a les dues institucions on tenen presència (la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Terrassa) i des de llavors han menystingut a la majoria dels terrassencs afirmant fets tant greus com que celebrar el Dia de la Constitució és un acte de radicalització.  

Per altra banda, un fet que també fou determinant va ser la seva no presència als debats electorals de candidats que es van organitzar a Terrassa. Més enllà de faltar al respecte a molts professionals de la comunicació va negar el diàleg i la confrontació d’idees i programes entre els candidats per a millorar la ciutat. 

Aquests són, a grans trets, els principals eixos rectors que van impulsar Ballart a l’alcaldia de Terrassa. Des de Ciutadans Terrassa hem anat sempre de cara. Hem defensat una gestió municipal propera als veïns de la ciutat i centrada en oferir un programa atractiu, responsable i realista que pugui ser aplicat en la seva totalitat. Ens hem allunyat de populismes i extremismes i així ho seguirem fent, perquè creiem que el primer que hem d’oferir als ciutadans és honestedat. Per aquest motiu reiterem la voluntat de proposar el que es pugui complir. L’any 2023 els ciutadans estan cridats a unes noves eleccions i en aquestes es veurà com el fet de prometre la lluna no pot sinònim d’èxit, més encara quan no es tenen les competències per a complir-les totes. Tampoc tindrà cap mena de sentit obviar els debats electorals ni jugar amb la desinformació sobre possibles pactes postelectorals. Els ciutadans saben, a dia d’avui, quin és el pla de ruta d’un bipartit ERC-Tot per Terrassa.   

Gonzalo Díaz Hernando

Coordinador de Ciutadans Terrassa

L’article de Gonzalo Díaz Hernando s’emmarca el cinquè aniversari de Món Terrassa, on recuperem, recordem i analitzem les cinc notícies que han marcat el quinqueni. Una, és el triomf sorprenent de Jordi Ballart i Tot per Terrassa a les eleccions municipals, acabant amb els 40 anys d’hegemonia socialista a la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa