MónTerrassa
ERC demana inversions per acabar amb la bretxa digital al Vallès

Esquerra Republicana ha demanat a la Diputació de Barcelona, a través dels seus diputats al Vallès Olga Serra i Gabriel Fernández, que prioritzi les inversions per acabar amb la bretxa digital. El document es registra amb l’objectiu “que sigui estudiat i debatut per poder aportar solucions a un problema que actualment ha esdevingut una causa més de desigualtat i desequilibri territorial”. Des d’ERC s’ha explicat que arran de diferents estudis es constata la “nul·la o poc eficient connectivitat a internet” de molts indrets de la demarcació de Barcelona, ja siguin nuclis disseminats o zones rurals.

Gabriel Fernàndez assegura que “la manca d’aquesta connectivitat dificulta poder accedir a internet, poder treballar, comprar, comunicar-se i accedir a tràmits relacionats amb l’administració i considerem que és obligació de l’administració garantir aquest dret a tota la població, evitar desigualtats i generar un equilibri real a tot el territori”. Per aquest motiu, Olga Serra, subratlla que el document “analitza la situació des del punt de vista tècnic i proposa les solucions més adients a cada cas per poder assolir aquesta connectivitat arreu de la demarcació“.

La primera proposta d’Esquerra Republicana posa sobre la taula la necessitat de fer un estudi de la

cobertura real de telefonia mòbil a la demarcació. Aquest estudi es faria a petició dels ajuntaments amb zones considerades fosques per la seva deficient o inexistent cobertura i aniria destinat a obrir una línia d’ajuts cercant un finançament mixt públic i privat per aconseguir que les operadores garanteixin la cobertura en aquestes zones. El cost aproximat es xifra en 15M€ dels quals la Diputació en podria cobrir una tercera part, és a dir, 5M€.

La segona proposta d’Esquerra es centra en l’abast de la fibra òptica i per fer-la arribar arreu

de la demarcació es centra en tres possibilitats:

-Estendre tub de fibra i cablejar des del darrer punt de cablejat actual, tenint en compte que no es podrà anar més enllà dels 300 metres. Aquesta opció té un cost de 5M€ i la Diputació en pot cobrir el 25%

– Aprofitar el cablejat aeri de telefonia fixa s’arribaria a donar servei a un 70% dels habitatges disseminats, encara que amb aquesta opció les possibles incidències augmenten, ja s’està fent a alguns llocs, i del seu cost total de 32M€ la Diputació en podria cobrir 12M€

– La tercera opció mitjançant el radioenllaç donaria cobertura als realment afectats coneguts com de “la darrera milla”, unes 5000 masies que representen unes 14.000 persones que podrien tenir cobertura encara que amb una capacitat màxima de 30MG. El cost és diferent si es comparteix antena entre llars que no estiguin situades a més de 20 o 30 km les unes de les altres i tindrien una connexió digna per uns 8000€. La connexió individual és més barata però també més deficient. El cost global es de 6M€ i la Diputació podria assumir 2M€.

Des del grup subratllen que la situació de pandèmia ha posat en relleu aquesta “desigualtat en la dificultat o impossibilitat d’accedir a la xarxa”. A més, el fenomen creixent de desplaçament poblacional de les grans àrees metropolitanes a l’àmbit rural o interior fa encara més necessari aprofitar aquesta oportunitat de reequilibri del territori a nivell poblacional i cal fer-ho garantint igualtat d’oportunitats i de connectivitat a totes les persones que viuen i treballen a la demarcació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa