MónTerrassa
El camí cap a la democràcia consolidada
  • CA

La democràcia és necessària per aspirar a una societat civilitzada, basada en la llibertat i el respecte. Actualment, podem dir, amb total convenciment, que a Espanya vivim en una democràcia. Malauradament, el camí que ens ha portat fins aquí ens ha costat moltes vides.

El segle XX va ser un període tortuós pels Espanyols. Entre 1923 i 1930 va tenir lloc la Dictadura de Primo de Rivera, la qual només va ser un tràiler de la posterior dictadura de Franco, que va durar 36 anys. Aquesta última va estar marcada per la repressió política, l’exili i la mort. Terrassa no se’n va deslliurar; van ser jutjats, condemnats i empresonats 366 terrassencs i terrassenques; 48 van ser afusellats; i 33 van morir en camps de concentració.

Tot just avui es commemoren 46 anys de la matança dels advocats d’Atocha, un dels múltiples crims que es va dur a terme en nom de franquisme. El 24 de gener de 1977 un grup de pistolers d’extrema dreta vinculats a la Falange, el partit feixista del franquisme, va assassinar cinc advocats laboralistes i van ferir
a quatre més a Madrid. Les víctimes eren sindicalistes de Comissions Obreres i
militants del Partit Comunista d’Espanya, llavors encara il·legal.

El judici d’aquest crim ha passat a la història de la transició democràtica espanyola com el primer cop que l’extrema dreta era jutjada i condemnada. Dies com avui serveixen per mantenir viva la història. Precisament per aquesta raó l’any 2019 vam homenatjar a les víctimes de l’atemptat amb una placa a la seu de CCOO de Terrassa perquè aquest fet quedés sempre en el record de la ciutat.

Des del PSC apostem per una llei de memòria històrica que ajudi a les víctimes a recuperar la dignitat. No podem oblidar part de la història del nostre país. Hem de lluitar per al dret a la justícia i a la reparació. Si no, la nostra democràcia mai acabarà de consolidar-se.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa