Al darrer Ple de l’Ajuntament vam debatre i aprovar una moció del PSC que demanava recuperar la Llei de Barris i iniciar el projecte Barris sostenibles. La proposta posava en valor un instrument de transformació social i urbanística tan important com va ser l’eina impulsada pels governs de Pasqual Maragall i José Montilla amb els tripartits, mitjançant la qual es van invertir més de 1.330 milions d’euros en el finançament de 143 projectes a tot Catalunya. Un projecte que, malgrat va abandonar la Generalitat quan CiU va arribar al govern (en solitari primer, i amb el recolzament d’ERC després), a ciutats com Terrassa sí va finalitzar, gràcies al compromís d’un govern municipal del PSC i a l’empenta dels veïns i veïnes dels barris afectats.

El cas de La Maurina és un exemple. A la reunió del darrer Ple, el Govern municipal també va adquirir el compromís d’iniciar el Projecte «Barris sostenibles», contemplat al seu Programa de Govern, com un instrument en la lluita contra l’increment de les desigualtats socials a Terrassa, així com constituir el Consell Assessor de Barris Sostenibles, format per personal municipal, persones expertes i ciutadania, que acompanyi en el disseny i la implementació del projecte. La proposta, que finalment va ser aprovada per unanimitat, va estar a punt de ser rebutjada per un desacord en el termini fixat al text inicial.

Inicialment, des del PSC demanaven que el Govern municipal iniciés el projecte durant els propers tres mesos, però finalment vam acordar que s’iniciaria en el període 2021-2022. Des d’aquestes línies vull agrair la voluntat i la predisposició de l’Alcalde per pactar el redactat de la proposta i possibilitar que fos aprovada. És simptomàtic que el propi Alcalde hagi de passar per damunt del regidor que assumeix el tema (en aquest cas el responsable d’Estructura Territorial) i intervenir directament en la negociació durant el Ple, però quan el regidor és incapaç d’arribar a cap acord, l’Alcalde ha d’assumir el seu paper. Ben fet en aquest cas. No comentaré la intervenció que va fer el regidor del Govern municipal, doncs a més de demostrar que no es va preparar el debat, només va poder fer el que ens té acostumats: parlar d’altres coses que res tenen a veure amb el que s’està debatent i intentar desprestigiar a l’oponent. Un cop més no ho va aconseguir.

Però sí que faré esment a quelcom que vull destacar: el regidor va afirmar que el PSC no marcaria l’agenda del Govern municipal. Bé, no es tracta de marcar cap agenda, es tracta de presentar propostes de millora i impulsar projectes que beneficiïn a la ciutadania. Sortosament, l’Alcalde va ser més hàbil i el va corregir.

Una altra intervenció que vull destacar del debat va ser la del portaveu de Ciutadans. Va acusar al PSC d’estar en campanya electoral i durant la sessió plenària va dubtar del rèdit electoral que trauríem a través d’aquestes propostes. Segurament a Ciutadans no saben que les propostes que presentem el Grup Municipal Socialista les fem des del convenciment de que seran millores per a la ciutadania i que no busquem el rèdit electoral. “Cree el ladrón que todos son de su condución”. I, per cert, l’únic partit que va iniciar la campanya electoral al Ple van ser ells mateixos, aprofitant qualsevol intervenció per fer oposició de l’oposició i atacar al PSC. Les enquestes els hi deuen fer estar neguitosos. En tot cas, i sigui com sigui, la proposta presentada pels socialistes va rebre el suport unànime del Ple de l’Ajuntament, i això és el que hem de celebrar. Terrassa s’ha construït amb el temps. Els barris no només són part de la nostra ciutat; ho són gairebé tot. I qualsevol iniciativa que serveixi per implantar polítiques públiques de millora i corregir les desigualtats que encara hi són presents avui dia, serà més que benvinguda. Per part del PSC, hi seguirem treballant.

Javier García Secretari d’Organització del PSC Terrassa i Regidor a l’Ajuntament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa