MónTerrassa
Ballart: “Si el pacte amb el PDECAT es trenca hi ha l’opció TeC”
  • CA
Jordi Ballart, al Museu de la Ciència i de la Tècnica | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

Jordi Ballart és l’actual alcalde de Terrassa i governa amb un pacte amb els tres regidors del PDECAT. La primera autoritat municipal aborda alguns dels aspectes més rellevants de la vida social, política i econòmica i es mulla en aspectes com la gestió de l’aigua i el referèndum, sense defugir de problemes concrets com els de la neteja. L’entrevista l’hem mantingut en un lloc emblemàtic, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de la Rambla, una fàbrica que Ballart creu que perfectament podria ser Patrimoni de la Humanitat.

Meitat de legislatura. Està content amb el pacte amb el PDECAT?

No em queixo gens. Ha funcionat perfectament fins ara, amb una molt bona entesa en gairebé tot.

Però el referèndum de l’1-O pot fer canviar les coses? Fa uns dies des del PDECAT provincial deien que es podien trencar els pactes amb el PSC si no es facilitava el referèndum?

Jo penso que el referèndum no es farà. Crec que abans que s’acabi el mes es convocaran eleccions. I encara espero que se signi alguna cosa i que ens ho facin arribar als ajuntaments. Després ho analitzarem i veurem què farem. Però ja he dit mil i una vegades que a Terrassa no posarem pals a les rodes -sí que complirem la legalitat, sempre-, i l’oposició ho hauria d’aprofitar, cosa que, a parer meu, no fa. Ans al contrari, critica i critica.

N’està convençut que no hi haurà referèndum i sí eleccions?

Passaran coses les setmanes vinents, fins i tot no és descartable la dimissió de Carles Puigdemont, tot i que només és una apreciació meva. Dins dels promotors del referèndum hi ha moltes divergències. No hi ha les coses clares. I fet i fet, perquè no es fan unes eleccions catalanes i paral·lelament es posen urnes de cartró per votar sí o no a la independència? Si jo fos Rajoy fins i tot convocaria eleccions generals pel mateix dia. La meva intuïció és que abans d’acabar juliol es convocaran eleccions.

Si es fes el referèndum, votaria?

No es farà. Però tinc molt clar que s’ha de preguntar a la ciutadania un moment o altre. I amb això divergeixo d’alguns dels meus companys de partit. I si l’1-O es fa alguna cosa no hi aniré. En tot cas el que es farà és una mobilització, que és el que en certa manera diuen els comuns.

I si se’n fes un de pactat, aniria a votar?

Clar que sí.

I què votaria?

Depèn de la pregunta. Votaria no a la independència, sí a la tercera via, sí a l’Estat Federal.

Per?

Hi ha una tercera via, que és la que defensa el PSC, que és la federalista. També m’han sentit molts cops dir que no estaria incòmode en un país independent si és el que la majoria de la població decideix.

!--akiadsense-->

Parlant del PSC, quina és la seva relació amb la cúpula del partit i amb Miquel Iceta, a qui no va donar suport quan s’escollia el primer secretari?

Excel·lent. Hi ha una molt bona entesa. De la mateixa manera que hi és amb Pedro Sánchez. Vull destacar que una persona que ja no hi és, Carme Chacón, va ser clau perquè el PSOE apostés per les idees que defensem els socialistes catalans.

Tornem a la clau local. Poden canviar moltes coses el mesos vinents. Plegarà, com s’havia rumorejat?

Fa uns mesos hauria respost clarament que no continuava. Però ara no ho tinc decidit. He parlat amb gent, crec que tinc una responsabilitat i espero que avanci la legislatura per prendre la decisió final. I, caldrà, a més, que la militància m’avali si és que em presento. Pot haver-hi un altre candidat que es consideri millor.

Poden passar moltes coses, com un canvi de soci?

Amb el PDECAT estem molt bé, tot i que la dinàmica actual pot portar a situacions molt diverses. No he de descartar un govern en minoria, tot i que seria molt difícil pel que comporta. Des del PDECAT provincial amenacen amb un possible trencament, i si reflexionen potser veuran que 9 més 6 és igual a 15, a majoria absoluta. Un pacte amb Terrassa en Comú, amb les esquerres seria natural. Els 9 regidors del PSC més els 6 de TeC oferirien una situació plàcida de govern.

Un apunt. Terrassa pertany a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), però no paga. Pagarà algun dia?

No. Hi ha un acord no escrit pel qual Terrassa no fa aportacions. Per l’AMI és important que la tercera ciutat més important de Catalunya en formi part.

La legislatura ha estat marcada pel fi de la concessió de la gestió de l’aigua a Mina i pel procés de municipalització del servei. Com s’acabarà?

Tots els informes ens diuen que el millor que podem fer és municipalitzar el servei. I la gran majoria dels partits hi està d’acord. I en el ple del 7 de setembre es farà un pas més.

I quan començarà a funcionar el servei municipalitzat?

La nostra idea és que sigui el dia 1 de gener de 2018.

I si s’entra en un procés de judicialització?

Tenim clar quan volem començar, i si hi ha judicis ja veurem com va el calendari. Però confiem plenament que podrem engegar molt aviat. S’ha demostrat que és la millor forma de gestionar.

Recentment, Aquavall, empresa municipal que gestiona el servei d’aigua a Valladolid ha enviat una carta als treballadors on se’ls hi ve a dir que perdran part dels seus privilegis i que hauran de fer oposicions. Que els hi diria als de Mina?

El que sempre els hem dit, que se subrogaran, i que tindran tots els beneficis de formar part d’una empresa pública.

Un altre dels grans problemes, els autobusos. En vies de solució?

Espero que sí, amb els 15 nous que ja funcionen i els que anirem incorporant. Era evident que la xarxa era vella i que calia renovar-la.

I un altre dels grans problemes, la neteja. Terrassa és una ciutat bruta?

Hem dedicat molts recursos a temes socials, a cohesionar la ciutat, i segurament una part dels diners no l’hem destinat a la neteja de la ciutat. Terrassa està menys neta del que tothom voldria, però de cap de les maneres és una ciutat bruta, ho estan més altres ciutats semblants. Malgrat això, estem posant els mitjans perquè tots els barris i carrers estiguin més drets. Tot i que caldria recordar-li a part de la ciutadania que la via pública també és seva, i que s’ha de cuidar com si fos casa. En alguns casos falta sensibilització.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa