MónTerrassa
Txt, Cs i PSC, per la llibertat d’expressió als campus universitaris
  • CA

La Junta de Portaveus ha aprovat un acord en defensa de la llibertat d’expressió als campus universitaris catalans, amb els vots a favor de Tot per Terrassa, Cs i PSC.

Exposició de motius

Les universitats han de ser un espai de referència en la defensa dels drets civils, de la democràcia i de la llibertat. Com a Administracions públiques, les universitats han de ser respectuoses amb qualsevol ideologia dins del marc democràtic. Així mateix, han de garantir la llibertat ideològica de tots els seus membres. De fet, es tracta d’un dels drets fonamentals que gaudeix d’un reconeixement ple en la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, en la Constitució Espanyola i en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Darrerament hem presenciat nombrosos actes de violència en els campus universitaris, especialment al Campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El darrer episodi de violència va succeir el passat dimecres 11 de desembre, quan un grup de radicals va atacar una carpa informativa que l’entitat “S’ha Acabat” havia organitzat a la Plaça Cívica de la UAB. Van agredir verbal i físicament als joves presents a la carpa (molts d’ells i elles de Terrassa) i al personal de seguretat de la universitat. Una acció intolerable que des de les administracions no podem dubtar en condemnar.

Així mateix, cal prendre en consideració les manifestacions realitzades a mitjans de comunicació per part del sindicat de seguretat privada ADN Sindical en les que declaren que “una vegada més els vigilants han hagut de ser un escut humà per a protegir un acte polític en la UAB” i afegeixen: “no es pot posar en risc als professionals de la seguretat i als i les estudiants amb un dispositiu tan lax”. Creiem que des dels rectorats de les diferents universitats és imprescindible vetllar per la convivència, la llibertat ideològica i d’expressió. Les universitats són institucions fonamentals en l’àmbit de la formació, però també tenen un paper clau en la transmissió dels valors civils, ètics i socials que caracteritzen una societat democràtica. Per tot l’exposat, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa adopta els següents:

ACORDS

Primer.- Defensar l’exercici de la llibertat d’expressió i la resta de drets civils reconeguts a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea als campus universitaris catalans per part de tots els col·lectius presents a la universitat

Segon.- Condemnar i rebutjar els actes de violència, amenaces i intimidació que han patit entitats d’estudiants en defensa de la Constitució i concretament el passat 11 de desembre de 2019, i mostrar la solidaritat de l’Ajuntament de Terrassa amb el col·lectiu afectat i els treballadors de l’empresa de seguretat que també van ser agredits.

Tercer.- Instar al rectorat de la UAB que posi en marxa una investigació per determinar les responsabilitats dels autors dels fets descrits i actuï en conseqüència.

Quart.- Declarar que la universitat ha de ser un espai de referència, on totes les idees hi tenen cabuda i en la que no es poden tolerar les actituds totalitàries, que pretenen imposar les seves pretensions de forma antidemocràtica. Cinquè.- Traslladar aquests acords als rectors i rectores de les diferents universitats públiques i privades catalanes, als sindicats d’estudiants i professors/es universitaris i a la Diputació de Barcelona, al col·lectiu “S’ha acabat!”, a l’empresa de seguretat professional MEDITERRANEA S.A. i al sindicat ADN Sindical.

La regidora del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Terrassa, Isabel Martínez, ha explicat que la seva formació demanava al consistori que “condemni l’agressió vandàlica i l’atac a la llibertat d’expressió perpetrat contra el col·lectiu S’ha acabat! la setmana passada a la Universitat Autònoma de Barcelona”. L’edil ha qualificat de “molt greus els incidents, que es van produir durant una carpa informativa en defensa de la Constitució i que va afectar diversos estudiants de Terrassa”, i ha instat al rectorat de la UAB que “obri una investigació per a delimitar les responsabilitats dels autors dels fets i actuï en conseqüència”.

Isabel Martínez ha afegit que el document també reclama que “l’Ajuntament mostri la seva solidaritat amb aquest col·lectiu i amb els treballadors de l’empresa de seguretat que també van ser agredits en la plaça Cívica de la UAB”. La regidora ha dit que “en un país democràtic, la llibertat d’expressió i d’opinió, la pluralitat i el contrast de les idees són necessàries i fonamentals per a preservar els drets de la societat”, raó per la qual en la seva opinió és inadmissible que “joves suposadament d’un sindicat estudiantil nacionalista pretenguessin imposar la seva visió insultant, tirant objectes i ous i agredint als estudiants de la carpa, que finalment van haver de suspendre l’acte i abandonar el lloc sota protecció”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa