MónTerrassa
Restriccions d’aigua domèstica, però no de piscines
  • CA

Tots hem sentit en aquestes darreres setmanes que l’Ajuntament de Vacarisses ha començat a aplicar unes restriccions en el consum d’aigua domèstica del municipi força dures: entre les 10 del matí i les 8 del vespre, no hi haurà subministrament d’aigua.

Es tracta d’una conseqüència lògica, tenint en compte el llarg període de sequera que estem patint (des de fa ja més d’un any!) tot i les darreres pluges, seguim acumulant un dèficit hídric molt important. Sense anar més lluny, es podrien comptar amb els dits d’una mà les fonts naturals que a dia d’avui ragen, de la majoria de municipis del Vallès Occidental.

Amb tot, sense ànim de crítica, i molt menys als veïns conciutadans de Vacarisses, si que m’ha servit d’exemple per a reflexionar. Diu l’Alcalde Masana que Vacarisses pateix la presència de nombroses piscines privades, més de dues mil en tot el municipi. Algunes poques amb subministrament de xarxa pública o dels pous i dipòsits municipals, i d’altres des de pous particulars que es nodreixen dels aqüífers del subsòl. Tot i disposar el municipi d’un reglament municipal que prohibeix l’abastament de piscines privades amb aigua de xarxa o dels pous privats (cal abastir-les amb cubes ad-hoc), és molt difícil de saber quanta gent ho està respectant.

Una piscina.

No he pogut resistir la temptació de fer quatre números senzills per reflexionar-hi:

● Habitants de Vacarisses: 7.000 (Idescat 2021)
● Consum mitjà d’aigua domèstica: 100 litres x habitant i dia (36.500 litres / any) (font: internet, Generalitat dep Medi Ambient i ACA)
● Volum mitjà d’una piscina residencial: 100 m3 (100.000 litres)
● Volum estimat d’aigua necessari per a 2.000 piscines: 200.000.000 litres

Segurament molts pensareu que és impossible malbaratar 100 litres d’aigua per persona i dia: anem a detallar-ho una mica més. Vegem l’aigua que es consumeix de mitjana fent aquestes accions:
● Si omplim la banyera entre 200 – 300 litres
● Si ens dutxem entre 30 – 80 litres
● Posant una rentadora entre 60 – 90 litres
● Utilitzant el rentavaixelles entre 15 – 30 litres
● Rentant els plats a mà entre 15 – 30 litres
● Buidant la cisterna del vàter entre 6 – 10 litres
● Cuinant i bevent 10 litres
● Netejant la casa 10 litres
● Rentant-nos les mans entre 2 i 18 litres
● Rentant-nos les dents entre 2 i 12 litres
● Si rentem el cotxe uns 400 litres
● Si reguem 100 m2 de gespa uns 400 litres
● Una aixeta que goteja o perd 30 litres

Amb aquestes xifres de base, el càlcul és senzill i ràpid: Les piscines particulars de Vacarisses utilitzen el mateix volum d’aigua que consumiria tota la població del municipi en un any.

A partir d’aquí, es pot obrir un debat intens i fer-nos moltes preguntes:
● Calen tantes piscines privades, quan el municipi ja en té de públiques?
● Seria just un impost per la tinença de piscines privades?
● Si la normativa municipal prohibeix abastir les piscines de la xarxa pública i/o pous particulars, no es podrien detectar consums excessius en les factures que tinguin un increment fora del normal, i multar als qui incompleixen la Normativa?

Però encara hi ha un altre aspecte que també voldria remarcar. Tots ens queixem també darrerament de l’encariment de l’energia, especialment dels carburants.

El gasoil i gasolina per a vehicles està a preus desorbitats rondant els 2€ per litre. Sabeu què costa un litre d’aigua domèstica? (al menys, a Terrassa, la meva ciutat). Acabo d’extreure la informació de la factura del darrer trimestre del 2021. Consum d’aigua de 22m3, és a dir, 22.000 litres. Import de la factura 41,85€. Això vol dir que el litre d’aigua domèstica val 0,002€ x litre, és a dir, 1.000 vegades menys que el gasoil o benzina del cotxe.

Doncs això tampoc ho trobo normal ni gaire just. L’aigua hauria de ser ja el bé més preuat que tenim els ciutadans: sense aigua ens morirem. Tothom necessita aigua per a viure i tothom hi té dret. Però també sabem que és un bé escàs, que cada dia serà més escàs, i entretant seguim mantenint els nostres hàbits de tenir piscines plenes, que les fem servir 15 dies l’any, o de tenir jardins, o fuites d’aigua que no ens importen… hem de canviar d’hàbits ja, i com que som tan rucs que no ho farem per pròpia iniciativa, cal que ens ho imposin des de l’Administració, local o nacional, però no serà fins que sigui molt car, gairebé prohibitiu, que ens adonarem que hi ha altres maneres per sobreviure sense malbaratar tanta aigua.

No vull acabar, però, sense llençar algunes recomanacions que al meu entendre es podrien aplicar per a reduir el consum d’aigua domèstica, com podrien ser aquests:
● Pels que ja tenen piscina, utilitzar el sistema de desinfecció amb aigua salada, evitant el clor. S’aconsegueix un cicle totalment ecològic i respectuós amb el medi ambient. A més, no cal renovar l’aigua cada any, sinó que es manté sempre neta.
● Instal·lar dipòsits de recollida d’aigua pluvial. Aquesta es podrà utilitzar tant per regar el jardí, com per omplir les cisternes dels vàters.
● Instal·lar cisternes de vàter de doble pulsador per reduir el consum, o bé, introduir una ampolla plena dins la cisterna, d’aquesta manera reduïm el volum expulsat.
● Eliminar les banyeres i substituir-les per la dutxa, l’estalvi d’aigua és rellevant. A més podem recollir l’aigua freda que llencem abans de que surti calenta, i aprofitar-la per altres coses.
● Tancar l’aixeta sempre quan ens ensabonem les mans o ens rentem les dents.
● Exhaurir la capacitat màxima de la rentadora i rentavaixelles, abans d’engegar-les.
● Instal·lar economitzadors a les aixetes i reparar les possibles fuites d’aigua.
● Regar les plantes al capvespre, mai de dia sota el sol, perquè bona part d’aquesta s’evaporarà. Cal que siguin plantes adaptades al nostre clima i no necessitin aigua amb excés.
● Evitem netejar el vehicle amb una màniga de casa nostra. És molt més eficient portar-lo a un túnel de rentat, perquè consumeix menys aigua i la sobrant es recicla.
● Sovint utilitzem aigua per a preparar els aliments, netejar-los o bullir-los. L’aigua sobrant també la podem utilitzar per a regar les plantes, o netejar el terra de casa.

Anem molt tard ja amb el canvi climàtic, perquè de fet, ja l’hem fet canviar. Els episodis de calor intens, de pluges torrencials, sequeres, temporals, menys fred…tot això ja està a l’ordre del dia. Però nosaltres seguim sense canviar els nostres hàbits de consum. És per això que no vull pas criticar els veïns de Vacarisses per la tinença de tantes piscines i patir restriccions de consum d’aigua domèstica. Ben al contrari, gràcies a Vacarisses, potser alguns ens adonarem de l’extrema gravetat que comencem a patir tots els ciutadans en l’abastiment d’aigua. Vacarisses ha estat el primer municipi en fer un crit d’alerta, però al seu darrera segueixen Matadepera, Rellinars, Viladecavalls, Ullastrell, etc…A veure si som capaços d’entendre-ho…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa