MónTerrassa
El passeig Compte d’Ègara, un nom democràtic?

Em pregunten, tu creus que s’hauria de canviar el nom del Passeig Compte d’Egara? Si, aquell Passeig que es va dissenyar perquè hi visqués majoritàriament una sola classe: la privilegiada. La primera resposta que em ve al cap és la següent: Com es que encara tenim, l’any 2022, un Passeig del centre de Terrassa amb nom d’un Compte? Fent referencia a l’estàtua de Frederic Marés, que encara presideixi els Jardins del Passeig, dedicat en ple Franquisme al polític conservador, monàrquic, advocat i industrial, Alfons Sala Argemí.

Si algú em preguntés també: “Tu posaries noms de personatges de la historia als carrers i places de les ciutats?” Contestaria: sí, evidentment, però haurien de ser persones que durant la seva vida hagin donat exemple de lluita per una societat justa, a favor dels valors i els drets humans necessaris per a la dignitat de la nostra espècie. Per exemple lluitadors i lluitadores, sense límits, pels drets humans, que n’hi ha molts i moltes d’anònims… I us dic, sincerament, que la llista seria important (no caldria que fossin ni reis, aristòcrates, ni polítics, ni prohoms de les lletres, sinó gent del poble, de les classes treballadores o anomenades “baixes” que haguessin deixat una petjada important en benefici del progres “espiritual” i humà de la societat, que es tan o més important que el científic.

I ara mateix em venen molts noms, que no diré aquí. M’ho guardo per respondre a la següent pregunta… Si algú me la fa! Fent això, també ajudaríem i molt, a la tan oblidada i maltractada Memòria Històrica. Seria pedagògic i constructiu i beneficiaríem que, des de les escoles, els nostres fills i nets, coneguessin la historia de veritat, la “Història Total” segons ens deia el mestre Pierre Vilar. I a la vegada, es fés justícia amb moltes persones que hem oblidat “injustament”. I en són moltes, lamentablement.

A les hores i resumint, si que cal que es conegui la nostra historia local i bé… I que els nostres ciutadans, des de petits, sàpiguen que, per exemple que entre 1863 i 1945 (una època agitada i molt interessant de la historia d’aquest país) i va haver un industrial (Sala i Badrinas), advocat i polític conservador, servidor de la monarquia borbònica, representant de la classe dominant, anticatalanista que va tenir un paper destacat a la política catalana, espanyola i de Terrassa.

Que practicava un caciquisme peculiar a l’estil d’aquí, anomenat “salisme” que evidentment no tenia res a veure amb els valors de la “democràcia”, ni molt menys respectava els Drets Humans i que molta gent del poble i les classes menys afavorides el patien, i molt. Us recomano per a aprofundir amb el personatge, tot el que ha escrit sobre Alfons Sala el nostre estimat cronista local i gran historiador Josep Puy.

Finalment, i per deixar tancada la primera pregunta que em feien sobre si s’hauria de canviar el nom de Compte d’Egara al Passeig (anomenat abans de la seva urbanització el 1843 com a “Camp de les Tres Puntes”), dir que, si volem aplicar la recent Llei de Memòria Democràtica 20/2022, el seu art. 35 “Símbols i element contraris a la Memòria Democràtica”, és també evident
que caldria eliminar aquest nom del “nomenclàtor” de carrers (no de la memòria històrica, repeteixo), ja que Alfons Sala i Argemí, tot i ser per sobre de tot, un monàrquic fins a la medul·la, es va posicionar pel bàndol “colpista” i “feixista” que liderava Franco (i es va refugiar a Sevilla).

Tornant després de la guerra, per rebre els honors del primer alcalde franquista de Terrassa, Josep Homs i Bagues, que el 2 de juliol de 1939 li concedeix una placa commemorativa pels seus mèrits “anticatalanistes”. Que per cert, encara la tenim a la vista, al carrer Puig Novell (trist) igual que el monument al mig del Passeig.

Deixem de fer pedagogia històrica, només a favor d’una classe social, si us plau, i fem-la en clau Drets Humans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa