MónTerrassa
El magatzem més emblemàtic de Terrassa construït per Muncunill
  • CA
Arxiu Tobella | Alba Herrera

!--akiadsense-->

El Magatzem Joaquim Alegre (1904), més conegut com Magatzem Farnés, se situa a la placeta de Saragossa, 2, i és la seu de l’Arxiu Tobella. L’edifici és el magatzem més emblemàtic de Terrassa de tots els que va construir Lluís Muncunill dins el seu personal llenguatge modernista. En aquest edifici introdueix els arcs el·líptics com a elements definidors de la façana. És un magatzem de planta baixa i dos pisos. Destaquen els treballs de serralleria de Pau Bros i els de fusteria de Pere Sabater, col·laboradors habituals de Muncunill.

Joaquim Alegre, el va fer construir com a magatzem de la raó social Aymerich, Amat i Jover, però l’edifici es coneix popularment pel nom dels llogaters i després propietaris que van ocupar el magatzem: Pau Farnés S.A.

El 1976, davant l’imminent enderroc del magatzem, un grup d’entitats locals van impulsar una campanya per reivindicar que es retiressin els permisos i salvar aquest edifici de la seva gairebé segura desaparició. Després de diverses negociacions, un dels principals impulsors de la campanya, Manel Tobella, va acabar adquirint l’edifici per tal destinar-lo a equipament arxivístic.

L‘Arxiu Tobella, el qual disposa d’un fons fotogràfic d’aproximadament 400.000 negatius, que reflecteixen la realitat local entre 1875 i els nostres dies. També compta amb una bibliteca amb uns 4.000 volums, i una hemeroteca de 384 volums de diaris locals.

L’edifici acull actualment l’Arxiu Tobella | Alba Herrera

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa