MónTerrassa
Terrassa, 140 anys que la petita vila es converteix en ciutat
  • CA
Terrassa, 140 anys que la petita vila es converteix en ciutat | Amat

!--akiadsense-->

Terrassa és avui una de les grans ciutats de Catalunya, la quarta en nombre d’habitants, en un frec a frec amb Badalona. Però no fa pas massa era un petit llogarret, com tants d’altres del país. Fa 140 anys va rebre el títol de ciutat per part del rei Alfons XII. El 9 d’abril del 1877 la Gaceta de Madrid, publicava el reial decret que atorgava a Terrassa el títol en virtut dels seus mèrits històrics i presents, i del creixement i prosperitat que experimentava”.

Signat pel rei el 29 de març deia: «Ministerio de la Gobernación / Reales Decretos / En consideración á la importancia que el aumento de población y desarrollo de su industria y comercio ha sabido alcalzar la villa de Tarrasa, / Vengo a concederla el titulo de Ciudad á que es acreedora. / Dado en Sevilla á veintinueve de Marzo de mil ochocientos setenta y siete / ALFONSO / El ministro de la Gobernación / Francisco Romero y Robled

Els habitants passaven de ser vilatans o pobletans a ciutadans, tot un fet distintiu respecte els veïns. La concessió s’emmarca en el moment de la Restauació de la monarquia després de la republica.

Per celebrar tal honor i distinció, s’organitzà una festa ciutadana el dissabte 14 d’abril. Els terrassencs engalanaren les façanes de les cases i l’Ajuntament organitzà una desfilada amb les autoritats provincials. La comitiva inaugurà diversos edificis, entre ells la Caixa d’Estalvis de Terrassa, i també va oferir un dinar al Casino. La jornada acabà amb una representació de teatre a benefici dels pobres.

La transformació industrial del segle XIX significa la introducció a Terrassa de la primera maquina de filar l’any 1832; la maquina de Vapor, l’any 1833 i el teler Jacquard el 1845.

Les comunicacions van millorar considerablement, amb la construcció de la carretera de Barcelona, l’any 1845 i l’arribada del ferrocarril a l’estació del Nord, des de la capital catalana, l’any 1856. El l860 es va inaugurar el tram de ferrocarril Terrassa-Manresa.

La industria es va transformar amb la utilització de la màquina de vapor. Es van començar a construir els “Vapors’, edificis que acollien diverses fàbriques que utilitzaven la mateixa màquina de vapor, que produïa l’energia que movia les altres màquines.

Es va iniciar una època important per a la ciutat de Terrassa. El progrés industrial continuava, es van ampliar els negocis comercials. El creixement de la població va forçar per exemple l’enderroc de les muralles l’any 1876.

A finals del segle XIX la ciutat s’estenia a l’est, més enllà del torrent de Vallparadís, el 1885 es construeix el pont del Passeig. Al nord fins a l’estació del ferrocarril i a loest mes enllà de la Rambla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa