MónTerrassa
“Les traces del silenci” arriba a Terrassa per investigar el tràfic d’infants al franquisme
  • CA

L’obra “Les traces del silenci” arriba aquest cap de setmana al Teatre Alegria de Terrassa. Creada per la companyia Therkas Teatre, es tracta d’una obra hibrida entre el teatre de la memòria i el teatre documental a partir d’una investigació relacionada amb la riuada del Vallès de 1962 i una de les seves conseqüències més silenciades: el tràfic d’infants. “Les traces del silenci” es podrà veure en tres sessions al Teatre Alegria: dissabte 25 de setembre a les 20h, i el diumenge 26 de setembre a les 12h i a les 18h, les tres comptaran amb servei d’audiodescripció.

La història busca compartir amb el públic una recerca real per a plantejar un debat de memòria i de reparació dels crims del franquisme, en un cas on els seus protagonistes encara són vius i encara esperen justícia. Entre les mil víctimes que va deixar la riuada del 1962 s’hi comptaven nens i nenes dels que mai es van trobar els cossos i tot apunta que darrera d’aquestes desaparicions no sempre hi havia la mà de la fúria de l’aigua. Després de la funció de diumenge a les 18:00 h tindrà lloc un col·loqui amb la periodista Montse Armengou, autora (conjuntament amb Ricard Belis i Ricard Vinyes) d’”Els nens perduts del franquisme” i directora del programa de TV3 «Sense ficció», i l’historiador Joan Soler, director de l’Arxiu Històric de Terrassa. El col·loqui és gratuït i hi tindran accés les persones que hagin assistit a la funció.

Amb l’objectiu d’interpel·lar al públic, el muntatge ofereix la possibilitat d’accedir a uns documents inèdits a través de la recerca realitzada per la dramaturga i investigadora Esther Lázaro. Lázaro i l’actriu Rosa Aguado interpretaràn a una historiadora i una arxivera, dos personatges que coneixeran el conflicte de la memòria democràtica en el segle XXI. Es tracta d’una obra sobre la memòria, la justícia i la reparació dels crims del franquisme. “Considerem que el teatre ha de ser un espai des d’on donar veu a les víctimes silenciades, oblidades, i aprofitar la visibilitat per donar a conèixer realitats que ens són molt properes”, explica Lázaro.

Des de la companyia creadora del projecte agraeixen la subvenció l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Beca Kinètic de suport a la creació 2020-2021 del Centre Cívic Parc Sandaru, la col·laboració de Cultura en Viu – UAB, els ajuts Terrassa Crea 2021, la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental i Arxiu Històric de Terrassa, l’escola Acció Teatre i l’associació Nens Desapareguts de la Riuada de 1962, per fer possible aquest projecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa