MónTerrassa
Pimec lamenta el “mal comportament” de les dades de l’atur de desembre
  • CA

La patronal Pimec ha lamentat que l’atur registrat del mes de desembre de 2021 han tingut un mal comportament, sent el pitjor del mes de desembre dels últims anys. El secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, ha fet una valoració de les dades de l’atur en una roda de premsa telemàtica, on ha defensat dur a terme reformes estructurals del mercat de treball que no s’estan produint.

“El nou entrebanc d’aquestes dades dolentes ens obliguen molt més a fer les reformes estructurals que no s’estan produint i que necessita el nostre mercat de treball”, ha expressat Ginesta, com una reforma laboral profunda o l’impuls de mesures per millorar la competitivitat, millorant els indicadors de baixa productivitat que s’estan accentuant els darrers trimestres. Ha expressat que es produeix una pèrdua de productivitat perquè “no s’està aprofitant la recuperació de llocs de treball al mateix ritme que creix el PIB i mantenim variables del context del mercat de treball que ens allunyen dels països europeus amb economies més avançades”.

D’altra banda, ha destacat que a Catalunya la reducció del 0,18% intermensual contrasta amb les dades d’Espanya, del 2,45%, com també contrasta la pèrdua d’afiliació a darrer dia del mes de 14.422 persones a Catalunya respecte a les que hi havia al mes de novembre, a diferència de l’increment que ha tingut el conjunt de l’Estat.

Per sectors, ha comentat que el 75% de la recuperació interanual de l’ocupació prové de l’àmbit dels serveis i s’ha mostrat preocupat per les dades de la construcció (+1,56%) i la indústria (+1,25%). Per territoris, ha indicat un pitjor comportament a Tarragona, sent l’únic on augmenta l’atur (+0,55%). Sobre afiliació a la seguretat social, ha posat de manifest la reducció de 73.731 codis de compte de cotització respecte al mateix mes de l’any 2019, íntegrament de micro i petites empreses, ja que la resta han millorat, fet que indica una clara tendència a la pèrdua de teixit productiu. 

Per altra banda, ha dit que s’han formalitzat 221.165 contractes de treball, 32.765 indefinits (14,8%) i 188.400 temporals (85,2%). En relació als contractes, ha assegurat que la xifra està lluny del 2019, amb una pèrdua de vigor del mercat de treball en termes de contractació, tant al mes de desembre, amb 61.307 contractes menys que al novembre, com amb tot l’any 2021.

Per part seva, la directora de l’Àrea de Treball, Sílvia Miró, ha comunicat que la tendència per sexes segueix amb més dones aturades (210.323 en total) que homes (158.835), amb una reducció intermensual en el cas de les dones, mentre que els homes han augmentat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa