MónTerrassa
14 dies més de les mesures per contenir la covid
  • CA

El Govern de la Generalitat ha aprovat, en el marc del Procicat, prorrogar 14 dies més les mesures de contenció davant la COVID-19 a Catalunya, vigents des del passat 5 de novembre. El conjunt de mesures s’enviaran al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, atès que l’ús del certificat COVID requereix l’aval judicial previ.

Com fins ara, entre d’altres, continuarà vigent la prohibició de menjar i beure al carrer entre la 1 h i les 6 h, així com la prohibició de vendre alcohol a les botigues de conveniència entre les 22 h i les 6 h. El Govern insisteix en la necessitat de seguir mantenint les mesures bàsiques de prevenció davant de la COVID-19, com ara la necessitat de fer un ús correcte de la mascareta, mantenir la distància sempre que sigui possible i aplicar les mesures higièniques.mail_outline. La contaminació de l’aire no s’associa a un major risc d’infecció per covid però sí d’emmalaltir més greument

La contaminació de l’aire no s’associa a un major risc d’infecció

Un estudi d’ISGlobal apunta a una relació entre exposició a l’NO2 i les PM2,5 i la gravetat de la malaltiaACN Barcelona .- Un estudi d’ISGlobal i el projecte GCAT de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol ha conclòs que l’exposició prolongada a la contaminació de l’aire no s’associa a un major risc d’infecció per covid-19 però sinó d’emmalaltir més greument. En l’estudi es van mesurar anticossos antivirals en una cohort de residents a Catalunya amb informació sobre l’exposició residencial a contaminants atmosfèrics (NO2, PM2,5, sutge i ozó). Els resultats no revelen una relació entre exposició a la contaminació i infecció però sí entre una major exposició al diòxid de nitrogen (NO2) i partícules fines (PM 2,5) i nivells més elevats d’IgG contra els cinc antígens virals en els infectats, que indica major càrrega infecciosa i gravetat dels símptomes.L’estudi va incloure 9.605 participants, entre els quals 481 (5%) casos de covid confirmats. També es van prendre mostres de sang a poc més de 4.000 participants per determinar la presència i quantitat d’anticossos IgM, IgA i IgG davant de cinc antígens virals. Un 18% d’aquestes persones tenia anticossos davant del virus, però no es va trobar associació entre infecció i exposició a contaminants.

Per al total de participants, es va atrobar una associació entre major exposició a NO2 o PM2,5 i malaltia, sobretot per als casos greus que van acabar a l’hospital o en teràpia intensiva. L’associació amb PM 2,5 va ser més forta per a homes de més de 60 anys i persones que vivien en zones desfavorides.

L’investigador d’ISGlobal i primer autor de l’estudi, Manolis Kogevinas, assegura que aquesta investigació proporciona l’evidència més contundent fins ara sobre l’associació entre contaminació de l’aire i covid-19. Diversos estudis han apuntat aquesta relació però encara no hi havia explicació clara. Els resultats van en línia amb l’associació entre contaminació i hospitalització que s’ha descrit per a altres infeccions respiratòries com la grip o la pneumònia. La contaminació també podria contribuir afavorint condicions cròniques, com les cardiovasculars o les respiratòries, que augmenten el risc d’emmalaltir greument per covid-19.

Els autors de l’estudi subratllen que els resultats proporcionen un argument addicional en relació als beneficis per a la salut pública de reduir els nivells de contaminació atmosfèrica i posen en evidència l’impacte dels factors ambientals sobre les malalties infeccioses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa