MónTerrassa
Cecot avisa que els costos energètics son inassolibles per moltes empreses
  • CA

La patronal Cecot ha alertat sobre algunes de les preocupacions del teixit empresarial en relació a la implantació de les energies renovables. “Els costos energètics, electricitat, gas, carburants, comencen a ser inassolibles per moltes empreses i comporten un risc real de tancaments per no poder fer front les factures energètiques”, ha explicat el director de l’Oficina per la Transició Energètica (OTE) de la Cecot, Josep Casas, en la sessió de treball organitzada pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) centrada en la implantació de les energies renovables a Catalunya.

La sessió va comptar amb la participació de la vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera; la secretària de Transició Ecològica del PSC i diputada al Parlament de Catalunya, Sílvia Paneque; el primer secretari del PSC i cap de l’oposició al Parlament de Catalunya, Salvador Illa, i representants d’entitats, associacions, patronals, col·legis professionals, cambres de comerç i empreses del sector de l’energia i la sostenibilitat. Durant la sessió de treball, Casas va tenir l’oportunitat de traslladar a la Ministra Ribera algunes de les preocupacions de la patronal. El document lliurat contempla nou aspectes que la Cecot considera necessari que els executius tinguin en compte en les polítiques de transició energètica.

D’entrada, la Cecot planteja “la necessitat d’una estratègia d’estat per evitar perdre massa empresarial com a conseqüència dels increments de preus en els mercats energètics mentre avancem cap a la descarbonització de la nostra economia”, alertant que els costos energètics comencen a ser inassolibles per moltes empreses. A més, “s’ha de valorar el fenomen de la retenció de les inversions industrials privades, tant locals com estrangeres que aturen el desenvolupament de nova activitat econòmica”.

Un altre aspecte éque preocupa a la Cecot és que “tornem a un mercat d’oligopoli que no afavorirà un model energètic distribuït on el consumidor participi de forma activa, generant, auto consumint i formant part de comunitat energètiques”: “Ens estem trobant amb una situació de pèrdua de competència en el sector elèctric per la desaparició de petites comercialitzadores que s’han vist afectades per l’increment dels preus de l’energia, l’encariment dels avals, impagaments de clients i l’IVA que els ha comportat greus problemes de tresoreria”, afirma Casas.

En l’àmbit dels ajuts, la patronal ha remarcat la necessitat que el Govern, “un cop esgotats els primers fons Next Generation, continuï recolzant les empreses que estan disposades a invertir en renovables i que estableixi ajuts que incentivin a les empreses a invertir en autoconsum fotovoltaic, bateries acumuladores, mobilitat elèctrica, punts de recàrrega i eficiència energètica”. L’entitat també demana que es proposin “ajudes a l’eficiència energètica adaptades a la capacitat d’inversió de les pimes ja que, sovint, aquestes empreses queden fora dels ajuts perquè les seves inversions no assoleixen la quantia d’inversió mínima fixada per l’administració”. 

Finalment, altres dels aspectes tractats per l’entitat en el document lliurat a l’equip de Ribera han estat la necessitat d’impulsar, modernitzar, actualitzar i adaptar els programes de formació professional per qualificar tècnics orientats al sector energètic/renovables, així com promoure l’emprenedoria  i la I+D+R en el sector de les renovables i la transició energètica, incrementant ajuts i recolzant el finançament mitjançant el desenvolupament de Plans Estatals específics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa