MónTerrassa
Una calcomania del Terrassa F.C. del xiclet Bazoka
  • CA

Tinguem en compte que els originals xiclets BAZOOKA (amb dues “OO”) van sortir al mercat poc després de la Segona Guerra Mundial a EE.UU. de la mà de l’empresa Topps Chewing Gum Inc. de Brooklyn a Nova York i de sortida ja anaven embolicat amb els colors patriòtics de la bandera americana: vermell, blanc i blau. Al principi el producte no oferia rés que el mateix xiclet i no va ser fins l’any 1953 en que se li van incorporar unes tiretes tipus còmic amb les aventures d’un personatge anomenat Bazooka Joe, creat pel dibuixant Wesley Morse, i que porta un curiós ull tapat.

La distribució del producte a Espanya es remunta als anys 50 i trobem els seus orígens en l’empresa “Dulces Tardá S.A.”, fundada l’any 1896 per en Fèlix Tardà, que tenia la fàbrica al carrer Borrell 44-46 i les oficines a la Ronda de Sant Pau, 77. Com podem veure en una targeta antiga del 1956 van estar presents en un estand a la Fira internacional de Mostres de Barcelona i de Valencia presentant les seves creacions en les que ja hi observem el xicle BAZOKA (fixeu-vos que amb una única “O”).

Posteriorment, el 20 de gener del 1964 a Esplugas de Llobregat (C/ Gaspar Fàbregas i Roses, 98) es va constituir la nova empresa anomenada TOPPS TARDÁ IBERICA S.A. (amb oficines a la Ronda de Sant Pau, 80 primer pis de Barcelona) i que va seguir fabricant els xiclets BAZOKA gracies a la concessió obtinguda de l’empresa americana.

El que potser costa més de recordar és que inicialment el xiclet BAZOKA de forma rodona es va fabricar amb 5 discos superposats i que posteriorment es va reduir a tres i finalment a 3 discos que estaven buits per dins fins que es va deixar de fabricar a principis dels 80. Els sabors inicials en que es podia consumir eren dos: el de maduixa i el de tutti frutti i per si us en trobeu un, us recordarem que l’embolcall dels de 5 i 3 discos era platejat amb les lletres sobre fons blanc i intercalades amb els típics colors blau i vermell. El de 3 discos buits que es va fer posteriorment era daurat i amb els fons blanc i les lletres intercalades de colors verd i vermell.

Recordem el seu eslògan que deia:

BAZOKA, SIEMPRE EN LA BOCA

O aquest més llarg:

…..EL QUE MAS SE HINCHA, ES UN BAZOKA

ESTE SI QUE SE MASCA BIEN

Y NO PIERDE EL SABOR

Y DURA CUANTO QUIERES….

La marca BAZOKA tenia com a mascota la cara d’un nen amb gorra que inflava un globus amb el xiclet i quan va acomplir 20 anys del seu llançament a Espanya va llençar una curiosa promoció en la que si enviaves un dibuix de la mascota amb 5 embolcalls a l’apartat 1717 de Barcelona podies aconseguir diversos premis en el que es destacava un cavall de carreres (no m’imagino si m’arriba a tocar la cara que hagués posat el meu pare si em porten el cavall a casa). Per sort hi havia premis no tant conflictius com unes vacances per la família (no deia on) o televisors, magnetòfons, microscopis, walkie-talkies, projectors, càmeres de filmar o de fotografia, entre d’altres i que donen la imatge dels avenços tecnològics d’aquells anys en que encara no existien els ordinadors.

Consumint els xiclets BAZOKA es podien col•leccionar les 75 calcomanies dels diferents escuts dels equips de primera i segona divisió del futbol espanyol i de la que n’és una mostra la calcomania del Terrassa FC i que data de principis dels 70. Posteriorment es va llançar altres col•leccions de cromos: una de personatges de Walt Disney que es podien enganxar en un àlbum titulat “Festival de Estrellas” i editat per Topps Tarda Iberica i que es podia adquirir per 10 pessetes i d’altres com l’anomenada “Pepa, el maravilloso mundo de las muñecas”. Ens queda per indicar que Topps Tarda Iberica, com si fos una petita editorial, també va llençar als 70 una col•lecció de calcomanies per la pell, com si fossin tatuatges de diferents personatges i uns petits àlbums amb cromos de jugadors de futbol que no es comercialitzaven directament amb els xiclets BAZOKA.

Molts recordarem el xiclet per diferents característiques, com per exemple el seu sabor intens o que la goma estava molt dura abans de començar a mastegar-la o els globus tant grans que es podien fer. Jo encara recordo que de petit tenia por d’empassar-me un xiclet ja que pensava que es podia enganxar amb budells i és que la ingenuïtat d’aquells anys era molt gran. Una curiositat és que llavors hi havia qui al arribar a l’escola es treia el xiclet BAZOKA i l’enganxava sota la taula ja que estava prohibit mastegar xiclet a classe i a l’hora de sortir el recuperava i se’l tornava a posar a la boca.

Per un altre cantó, a principis dels 70 va aparèixer en el mercat espanyol el BAZOOKA americà (amb dues “OO”) i amb les celebres tiretes del personatge Bazooka Joe importat de Nord-Amèrica directament del fabricant Topps Chewing Gum Inc. per l’empresa espanyola de patates RISI que tenia la seu a Torres Blancas (Madrid).

Aquest xiclet BAZOOKA, que es presentava en forma de pastilla rectangular de 6 grams i amb els seus sabors més coneguts de maduixa, fruita i menta, va crear l’anomenat “Club de amigos de Bazooka Joe” a principis dels 70 on t’oferien la promoció d’enviar 25 tiretes del còmic més un sobre franquejat al nostre nom a l’apartat nº 1805 de Barcelona, i a canvi t’enviaven una insígnia i el carnet de soci del Club Bazooka Joe que donava l’opció al més menuts de guanyar diferents premis a canvi de bescanviar cert nombre de tiretes de còmic, com una pilota de platja inflable amb les ratlles de colors blaves, vermelles i blanques (podeu veure la que encara conservo a casa en un post que li vàrem dedicar:

Les col•leccions del BAZOOKA americà van ser sempre les de les tiretes còmiques del personatge “Bazooka Joe y su pandilla”.

Per cert, a EEUU la companyia Topps Chewing Gum Inc. va decidir jubilar el personatge Bazzoka Joe l’any 2012, després de 59 anys d’existència, des del 1953.

Aquesta ha estat una breu història d’un xiclet que va sorgir d’una mateixa empresa Topps Chewing Gum Inc. i que va acabar utilitzant dos noms per diferenciar els productes fabricats a Espanya dels importats d’Estats Units.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa