MónTerrassa
El Banc de Sang de Terrassa busca donants abans d’arribar a l’estiu
  • CA
Marató de sang a Terrassa
| Redacció

!--akiadsense-->

El Banc de Sang de Terrassa ha engegat una nova campanya especial de donació.

La campanya consisteix en la següent acció:

  • Tots els donants que vinguin fins el 30 de maig entraran al sorteig d’una tablet, gentilesa de terrassacentre.
  • Anunciarem la persona guanyadora el divendres 31 de maig.

L’objectiu és mantenir un bon estat de reserves, abans d’entrar en els mesos d’estiu, en què acostuma a baixar la donació, coincidint amb el canvi d’hàbits de la ciutadania a les vacances.

Cada dia a Catalunya calen entre 800 i 1000 donacions de sang per cobrir les necessitats dels hospitals. I que la sang és un component biològic que no es fabrica, caduca i l’única manera d’obtenir-lo és a través de les donacions.

Donants de moll d’os:

El Banc aprofita aquesta campanya per fer una crida especialment dirigida als joves: “Si teniu entre 18 i 40 anys, també us podeu fer donants de moll d’os! Cada any 5.000 persones són diagnosticades de leucèmia a l’Estat Espanyol. Moltes necessitaran un transplantament de moll d’os per superar aquesta malaltia però 3 de cada 4 pacients no disposen d’un donant familiar compatible. La donació de moll d’os també pot salvar vides i es un procés relativament senzill”

Per inscriure’s cal anar al Banc de Sang, i es pot aprofitar el mateix dia de la donació de sang així que no és necessari anar-hi en dejú. Simplement s’ompliria el consentiment pertinent i s’extrauria una mostra (tub) de sang més.

Aquesta mostra servirà per analitzar l’HLA (les proteïnes de les quals depèn la compatibilitat del moll d’os) i junt amb les dades bàsiques del donant, s’introduiran a la base de dades REDMO (Registre de Donants de Medul·la Òssia), que és l’organisme gestionat per la Fundació Josep Carreras, encarregat a Espanya d’obtenir i enregistrar els donants voluntaris i de coordinar la recerca de donants compatibles.

Un cop es troba un receptor compatible (la probabilitat és de 4/10.000) es cita al donant per confirmar que es troba bé de salut. Si tot és correcte la donació es pot fer de dues maneres:

  • Per sang perifèrica: requereix un tractament de 4 dies, que porta les cèl·lules mare al torrent sanguini, i s’obtenen amb una extracció de sang.
  • Extracció de la sang medul·lar de la pelvis (punció de la cresta ilíaca): requereix anestesia general. Aquest mètode s’utilitza només en el 10% dels casos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa