MónTerrassa
Can Tusell, seu del bàsquet de carrer: “No tanquem les portes a ningú”
  • CA

El barri de Can Tusell s’ha convertit des del passat mes de juny en la seu del bàsquet de carrer de Terrassa. La pista municipal aplega a partir de dos quarts de set del vespre, dia rere dia, desenes de persones -de grans a petits, tot i que majoritàriament joves- que volen passar una bona estona jugant a encistellar la pilota. Cada dia són més perquè la brama s’escampa com la pólvora, però això no espanta als impulsors d’aquesta iniciativa, Streetball Cantu Terrassa, ben al contrari, els motiva a continuar creixent.

L’èxit de la convocatòria segurament rau en un dels principis fonamentals gravat a foc: “No tanquem les portes a ningú. No importa el nivell que tinguis. No importa d’on vinguis. No importa l’edat que tinguis. Si vens a la pista a jugar, podràs jugar”, afirma rotund a Món Terrassa Paul Andrés, un dels membres més actius de la comunitat.

Torneig organitzat a la pista municpal de Can Tusell aquest mes de juliol | Streetball Cantu Terrassa

Competicions obertes a tothom

I és que en aquesta pista s’hi poden trobar des de nens de 12 anys a adults de 50. La pista és oberta a tothom, no només literalment sinó sobretot metafòricament. No hi ha rebuig, no hi ha incomoditat. Pots venir en grupet o pots anar-hi sol. La idea és que qui vulgui es presenti allà i acabi entrant a les rotacions que es van fent. Aquest és, segons Paul Andrés, un dels trets diferencials respecta a les pistes de Barcelona. “Allà et pots trobar, gastar-te 10 euros de viatge i perdre 2 hores, per arribar a la pista i quedar-te assegut perquè no et deixen entrar a jugar. Aquí això no passarà”, subratlla. “Vine un dia i prova-ho. Si t’agrada, perfecte, si no, cap problema. També tenim molts pares o veïns que només venen a mirar per passar l’estona”.

Així va néixer aquest projecte a finals del mes de juny de la mà d’un grup d’amics que es reunien a la pista per fer-la petar. Només dos o tres jugaven a bàsquet. Però amb la festa major del barri va sorgir l’oportunitat d’organitzar el torneig 3×3. Amb èxit de participació -més de 150 jugadors-, van decidir que aquesta “febre” pel bàsquet de carrer, s’havia de mantenir. I fins ara ho han aconseguit, perquè fa tot just un parell de setmanes van tornar a organitzar una competició amb més de 80 jugadors inscrits. I ja estan treballant perquè de cara al setembre n’hi hagi un altre.

Torneig organitzat a la pista municpal de Can Tusell aquest mes de juliol | Streetball Cantu Terrassa

Fer comunitat i trencar estigmes

Des d’Streetball Cantu Terrassa manifesten que “no ens volem tancar les portes” i per això, el projecte té dues visions. Per una banda, la local, “volem fer barri, volem fer comunitat. Volem trencar l’estigma que hi ha sobre Can Tusell, de barri xungo. Som un barri obert i per això ens agrada que vingui gent de Terrassa que mai havia trepitjat els nostres carrers”. Per l’altra, obert a la gent de fora de la ciutat. De Rubí, de Sabadell, de Cerdanyola o de més enllà, gent que ve expressament per poder jugar de manera gratuïta a allò que més li agrada, el bàsquet.

El projecte està trencant doncs moltes barreres. Físiques, però també mentals. “Es tracta de canviar la visió que hi ha del bàsquet. Aquí tothom que ve lluita pel mateix: per mantenir la passió pel bàsquet. Son moments de diversió, de distreure’s però també de socialitzar, de conèixer gent nova, fer nous amics”, explica Paul Andrés. I encara més, “també apostem per donar suport a d’altres comunitats de ciutats veïnes que estan començant a fer el mateix, com Ripollet o Barberà. També hem anat a Cardedeu que tenen un equip amb cadira de rodes, a jugar i compartir experiències. I volem fer-ho més i més sovint”.

Torneig organitzat a la pista municpal de Can Tusell aquest mes de juliol | Streetball Cantu Terrassa

Un ‘boom’ de participació en poc temps

El “bon rotllo” és el lema dels jugadors que s’apleguen diàriament a la pista municipal. Cada dia més. Preguntats si els ha sorprès la volada que ha agafat el seu petit projecte inicial, afirmen que no. Perquè eren coneixedors de la necessitat que hi havia d’una pista de bàsquet oberta. Però sí que els ha sorprès una cosa: “com de ràpid ha crescut en tant poc temps. No pensàvem que amb poques setmanes hi hagués aquest boom. Però estem convençuts que podem competir amb Barcelona, d’il·lusió i qualitat en tenim de sobres”, diuen.

En aquest sentit son conscients el paper clau que hi han jugat les xarxes socials. “Sí, Instagram ens ha ajudat moltíssim. Fa deu anys això hauria estat impensable. L’èxit ha estat moure’ns. Ara és molt més fàcil tenir repercussió. El boca orella i els vídeos que hem anat penjat a les xarxes han funcionat”, somriuen davant la perspectiva de poder seguir creixent.

Torneig organitzat a la pista municpal de Can Tusell aquest mes de juliol | Streetball Cantu Terrassa

Millorar les instal·lacions, tasca pendent

A més, hi ha també una aposta per donar vida al barri i a un parc “molt bonic però desaprofitat”, com és el de Can Tusell. “Volem que molta gent vingui i ens conegui. Que passegi per aquí i vegi que gran i maco és aquest parc i el barri”. Però també tenen clar que si volen seguir creixent necessiten una pista en condicions. “A Terrassa no tenim cap pista que compleixi els requisits mínims per al bàsquet. De fet a la ciutat només hi ha dues pistes de bàsquet públiques. Una a Guadalhorce, i la de Can Tusell. Però aquí ens trobem que no tenim una font d’aigua a prop, el terra rellisca i les cistelles no tenen les mides estàndards. Això s’ha de millorar”, exposa Paul Andrés.

Per això “continuarem lluitant per tenir una pista en condicions. Perquè molts ens diuen, la pista no acompanya però la gent sí. Així que imagina’t tenint unes instal·lacions adequades!”, exclamen. I per això s’han posat a treballar per aconseguir-ho. S’han reunit amb l’equip de govern, s’han trobat amb el regidor de districte Noel Duque per exposar-li les seves demandes, i s’han mogut per trobar patrocinadors i empreses que els ajudin a reformar-la.

“Si tot va bé, en els transcurs d’aquest 2022 ja tindrem les primeres obres en marxa. A finals de setembre tenim una nova trobada per concretar els treballs que s’hi duran a terme. Hem arribat a un acord amb la botiga 23basketball de Terrassa perquè ens ajudi a fer-ho possible. Posarem tanques, pintarem el terra i millorarem la pista”, recalquen.

Tot amb l’objectiu primigeni d’oferir una opció esportiva de qualitat i digne als amants d’aquest esport. “Volem ser la comunitat del Vallès on poder jugar a bàsquet al carrer, sense restriccions i gratis”, sentencien.

Torneig organitzat a la pista municpal de Can Tusell aquest mes de juliol | Streetball Cantu Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa