Segons el Yad Vashem, el Museu de l’Holocaust de Jerusalem, durant la Segona Guerra Mundial, més de mig milió de jueus hongaresos van ser assassinats pel règim nazi. Gran part d’ells van perdre la vida en algun dels camps d’extermini situats a Polònia i Alemanya. En aquest cas ens centrarem en un d’aquests jueus, György Silberstein, l’únic jugador de la història del Barça que va morir a l’Holocaust. Malgrat la impactant història de György, aquest relat va ser desconegut durant molt temps fins que l’any 2017 la revista “Cuadernos de Futbol” la va treure a la llum.
Una vida dedicada al futbol
György Silberstein va néixer el 23 de febrer de 1914 a Cinkota, un petit poble als afores de Budapest. A principis del segle XX, Hongria era un dels països amb la comunitat de jueus més gran d’Europa. Als anys 20, la seva família va adoptar el pseudònim Szeder, per amagar el seu origen jueu per l’augment de les ideologies antisemites.
Els Silberstein, ara els Szeder, eren una família molt esportista. La germana del György, Olga, era una gran nedadora que va guanyar diverses competicions de natació. Ell, per la seva banda, va escollir el futbol. György va jugar a l’equip local de Cinkota fins que va fitxar pel Soroksár. La temporada 1933-1934 l’equip va sorprendre a tothom arribant a la final de la copa hongaresa contra el BKV Előre SC. György Szeder, amb només 19 anys, va marcar el gol de la victòria aconseguint el 2-0. Aquest seria l’únic títol que obtindria a la seva carrera esportiva.
La seva gran participació en aquest partit va provocar que Ferenc Plattkó, entrenador del FC Barcelona de l’època, sentís a parlar del jove hongarès i s’interessés per ell. D’aquesta manera el 10 d’octubre de 1934, György Szeder, va debutar amb la samarreta blaugrana en un amistós contra l’Espanyol. En total va disputar un partit oficial i quatre amistosos, però uns problemes legals amb la Federació Hongaresa van provocar que el jugador hagués de tornar al seu país.
La gran deportació jueva a Hongria
György Szeder va continuar jugant a futbol al seu país fins a 1944. Aquell mateix any, amb la negociació unilateral de pau entre el president hongarès i els aliats, Hitler va decidir ocupar Hongria i va iniciar una deportació massiva de la comunitat jueva. Els Szeder i més de mig milió de famílies van ser traslladats a diversos camps de concentració.
L’1 de maig de 1945, quan les tropes soviètiques ja entraven a Berlin, György Szeder, amb 31 anys, va morir al camp de concentració de Birnbaum, Polonia. Només un dia després, el 2 de maig de 1945, els aliats van alliberar els supervivents del camp. Aquesta, però, no és l’única teoria que existeix sobre la mort de György. Una altra informació afirma que el jugador va ser alliberat pels aliats, però que va morir per l’explosió d’una mina terrestre de camí a casa.
El record dels seus familiars
L’any 1990, Eva Klein, cosina de György Szeder, va viatjar a Jerusalem per visitar el Museu de l’Holocaust de Jerusalem. Al Yad Vashem, es guarden les fitxes de milions de jueus assassinats pels nazis, totes elles elaborades per familiars que han volgut deixar constància de la mort dels seus éssers estimats. Klein, única supervivent, es va encarregar d’omplir la fitxa dels seus familiars i de György Silberstein, deixant constància de la història de l’únic jugador del FC Barcelona que va ser víctima de l’Holocaust.
