MónTerrassa
Vuit alcaldables: “Terrassa sí que és capital”

Vuit alcaldables de Terrassa s’han reunit aquesta tarda en el debat electoral de Món Terrassa “8 alcaldables a Terrassa” al Cinema Catalunya, a 13 dies de les eleccions municipals. Jordi Ballart (TxT), Eva Candela (PSC), Ona Martínez (ERC), Isabel Martínez (Cs), Meritxell Lluís (JxT), Jaume Bofill (CUP), Agnés Petit (ECP) i Marta Giménez Arcusa (PP) han debatut durant dues hores sobre la gestió municipal del govern, neteja, seguretat, rieres, mobilitat i model econòmic, amb més discrepàncies i enfrontaments que no pas somriures. En una cosa sí s’han posat d’acord: “Terrassa sí que és capital”. S’ha fet en directe a través del canal de Youtube (@monterrassa) i el compte de Facebook. El minut a minut es pot consultar clicant en aquest enllaç.

El debat s’ha dividit en tres grans bloc: Gestió municipal durant la legislatura 2019-2023 i aliances pel nou equip de govern; rieres, neteja i seguretat; capitalitat de Terrassa i model econòmic i mobilitat interna i externa. Finalment, cadascú ha tingut un minut d’or.

Els candidats a l’alcaldia de Terrassa en el debat organitzat per Món Terrassa | Cristóbal Castro

La gestió del govern, a examen

Tots els partits han criticat durament la gestió del govern de TxT i ERC. Giménez ha apel·lat directament a l’alcalde exposant que “està bé ser-hi a les xarxes” però “Terrassa no necessita un alcalde al metavers, Terrassa necessita un alcalde real”. Mentre que Ballart ha exposat que ha estat un mandat “excepcional” marcat per la pandèmia, la candidata al PP ha etzibat que “no és excusa”.

Candela també ha mencionat que la gestió hagués pogut ser “millorable” i Cs ha criticat que “la ciutadania ha quedat decebuda amb el govern”: “Sentirem a l’alcalde dir moltes vegades ‘per primera vegada a la ciutat’ perquè fins al senyor Ballart abans no s’havia fet res a la ciutat” ha dit irònicament. Petit també ha lamentat que ha estat “un govern sense projectes reals”, Lluís l’ha qualificat de govern “sense ambició” i la CUP ha citat que “han fet moltes polítiques de cara a la galeria” però no han municipalitzat el SAD i els serveis de menjador, mesures necessàries per Bofill.

Pel que fa a les aliances, TxT, PSC, ERC, ECP, JxT i CUP han marcat una línia vermella molt clara: l’extrema dreta. Per la seva banda, Cs ha exposat que les seves línies vermelles son “els governs populistes tant a l’extrema dreta com a l’extrema esquerra”, i el PP no ha dit un no rotund, sinó que la seva única línia vermella “és tot allò que vagi en contra l’egarenquisme”.

Enfrontament per la seguretat i “voler rascar vots a l’extrema dreta”

El segon bloc del debat ha estat protagonitzat per xocs entre el PP i ERC en l’àmbit de la seguretat. Giménez ha etzibat a Ona Martínez que “esteu al govern municipal i governeu la Generalitat. Dieu que no podeu fer res però no és així. Exigiu a la Generalitat més Mossos”, alhora que ha explicat casos de veïns que no obren els seus comerços per “por” o persones de tercera edat que no s’atreveixen a sortir de casa. Martínez ha contradit que és “vergonyós” que amb una qüestió “tan seriosa com la seguretat, esbombi dades que no son certes per rascar quatre vots a l’extrema dreta”. La candidata del PP ha respost que no és populisme, però “entenc que per ERC sigui difícil trepitjar tots els barris”, al que ERC ha dit que “estem presents a tots els barris”.

En aquest enfrontament també s’hi ha sumat Ballart, qui ha expressat que “tant de bo Giménez fos regidora, perquè significaria que l’extrema dreta no entraria a l’Ajuntament de Terrassa”, i ha continuat “amb aquest discurs el que està fent és obrir-los la porta de bat a bat”.

Bofill també ha contestat al PP que “creen un problema” fent el joc a l’extrema dreta, i que la veritable alarma social haurien de ser temes com la falta d’habitatge. En aquest sentit, el candidat ‘cupaire’ ha exposat que el model de la seguretat ha de ser “més preventiu que no reactiu” i ha recalcat que “per tenir més seguretat s’ha de lluitar contra la desigualtat”.

Els candidats a l’alcaldia de Terrassa en el debat organitzat per Món Terrassa | Z.T.

La neteja també ha portat fortes crítiques. Martínez ha recordat que “hem incrementat el pressupost de neteja per dotar Eco-equip per millorar el seu servei”, però Giménez ha tornat a l’atac responent que no s’ha notat i Candela ha criticat que “aquest 2023 s’ha decidit donar menys pressupost a l’empresa d’Eco-Equip”.

Per la seva banda, Petit ha lamentat que ha “mancat una estratègia municipal en com reduir residus i augmentar la recollida selectiva”, i Lluís ha defensat que tot va connectat, ja que una bona neteja porta més seguretat. Cs apunta que “el servei de recollida d’escombraries no funciona” i proposa en el seu programa electoral la privatització del servei.

Pel que fa a les rieres, Ballart ha expressat que “aquest govern ha fet el primer pas” per millorar les rieres i ha promès que continuaran treballant per fer de les rieres “la gran transformació que la ciutat necessita”. Candela ha demanat a l’alcalde que expliqui clarament la proposta de Tot per Terrassa de convertir la riera de Les Arenes en el Parc de Vallparadís 2, perquè “no podem fer pensar que tindrem una piscina o jocs infantils al mig de la riera”.

L’alcalde ha explicat que “s’ha de fer un procés similar al que es va fer amb Vallparadís, no posar Vallparadís a dins la riera”. En aquest sentit, Petit ha exposat que s’hauria d’haver fet més, com el pla estratègic de rieres.

Un punt on coincideixen els alcaldables: Terrassa sí que és capital

Ja al tercer bloc, sobre capitalitat de Terrassa i model econòmic i mobilitat interna i externa, els partits s’han posat d’acord en el fet que Terrassa és capital i que “ens ho hem de creure”. Ballart ha expressat que “Terrassa està en disposició de ser l’autèntica capital de Catalunya i Espanya”: “Estem assistint a un fenomen de relocalització d’empreses, i en aquest context, Terrassa està ben posicionada per atraure talent i projectes empresarials”. La candidata d’ERC, per la seva part, s’ha mostrat d’acord a dir que “podem jugar a la Lliga de les ciutats mitjanes europees”.

El candidat de la CUP, per la seva banda, ha dit que Terrassa és capital, però ho ha de ser també de la justícia social, de la municipalització dels serveis, de la defensa de l’Anella Verda i la que planti cara als fons voltors. També s’ha mostrat en contra dels macrocentre comercials, que seran “una matança pel comerç de proximitat”, i ha posat d’exemple “el macroprojecte faraònic que va crear el partit socialista al barri del Segle XX, que va arrasar el comerç i avui en dia és un cementiri de locals”.

La B-40, una necessitat o una “aberració”?

Quant a la mobilitat, TxT, PSC, Cs, PP, JxT han defensat la necessitat de la B-40. Candela ha remarcat que “és el partit socialista qui ho farà possible”, al que Ballart ha remarcat que “si vol que li posem la medalla, li posarem”, però “el PSC i el PP, que han governat a l’Estat espanyol han deixat caducar tots els estudis informatius de la B-40. Si estem en aquesta situació, és precisament pels governs socialistes i del PP”.

ERC, CUP i ECP s’hi han posicionat en contra i, en aquest sentit, Petit ha criticat que “ens sobta el paper d’ERC que estan en el bloc dels negacionistes climàtics”. Bofill ha exposat que “les polítiques de fer més carreteres no son el camí” i ha qualificat el Quart Cinturó com una “aberració”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa