MónTerrassa
L’Ajuntament d’abans es baralla pel futur

Món Terrassa ha reunit grans líders de la política terrassenca en un debat que no s’havia fet mai anteriorment: Maruja Rambla (TxT), Pere Navarro (PSC), Isaac Albert (ERC) i Josep Rull (Junts) han arreglat la ciutat debatent i exposant la seva visió de Terrassa, ara, des de fora de la política municipal. S’han fet palès les coincidències i discrepàncies entre els participants, i no han faltat les crítiques a l’alcalde Jordi Ballart, sobretot per part de l’ex alcalde socialista, així com les crítiques als 40 anys de govern socialista. S’ha fet en directe a través del canal de Youtube (@monterrassa) i el compte de Facebook, des de la redacció del mitjà de comunicació a la plaça Vella de Terrassa. El minut a minut es pot consultar clicant en aquest enllaç.

El debat s’ha dividit en cinc grans blocs: gestió municipal 2019-2023 i futures aliances de nou govern; rieres: passat, present i futur; neteja i seguretat; capitalitat de Terrassa i model econòmic; i mobilitat externa i interna.

La gestió municipal s’endú les primeres crítiques

Només començar, inevitablement, la conversa ha derivat en un debat sobre mobilitat, on ja s’han palpat les primeres discrepàncies que més tard es desenvoluparien específicament en l’últim bloc. Centrant-se en la gestió municipal, Navarro ha llançat el primer dard contra Ballart: “El govern promociona la figura d’una persona i en canvi la ciutat està molt maltractada”.

Rull ha afegit que hi ha “molta gesticulació i poca operativitat”. Albert, per la seva banda, ha respost a Navarro que “fer en quatre anys tot el que ells no van fer és impensable”. Maruja també ha defensat que “el que hem fet és un sacrifici”, sobretot tenint en compte que hi ha hagut una pandèmia pel mig.

Dards contra Ballart per voler convertir la riera de Les Arenes en el nou parc de Vallparadís

Pel que fa a les rieres, tant Navarro com Rull han criticat durament a l’alcalde per prometre que la riera de Les Arenes es convertirà en un nou parc de Vallparadís. Una promesa que Rull ha definit com a “greu” perquè “sabem que mai arribarà a ser això”. Navarro s’ha mostrat totalment d’acord i ha subratllat la “frivolitat” de l’Ajuntament a l’hora de governar i prometre aquestes “expectatives”, “perquè d’aquí quatre anys, la riera de Les Arenes, continuarà sent la riera de les Arenes”. “Em sona a una forma electoralista per guanyar les eleccions”, ha comentat, “m’hagués agradat més que hagués dit que es faria el Pont d’Itàlia”.

Per la seva banda, Albert ha respost que té més sentit fer de les rieres “un espai i un entorn més amable” que no pas convertir-la en un parc i fer que no es mantinguin com una “cicatriu” per a la ciutat. Davant d’aquestes crítiques, Rambla ha defensat que aquesta proposta es fa perquè “és el que els ciutadans estan demanant a la Comissió de les Rieres”. “L’objectiu és que les rieres no facin de barrera ni que divideixin la ciutat”, ha exposat, i ha valorat que “s’ha fet molta feina: s’ha netejat, s’han tret voluminosos, i s’ha fet feina en seguretat”.

Navarro ha continuat a l’atac: “Nosaltres compliem el 90% del Pla de Mandat. Jordi Ballart ha deixat de complir el 88%”. Maruja ha corregit que “s’ha executat el 75% del mandat”.

La ciutat “continua no estant neta”

Que la ciutat “continua no estant neta” -en paraules de Rambla- és una afirmació en que han coincidit els participants, discrepant, però, en com s’ha gestionat la neteja en aquest mandat. Albert ha criticat contra el PSC per la “desinversió històrica en neteja” i ha recalcat que “la realitat de la neteja a la ciutat ve de molts anys enrere” -una afirmació que Rull ha aprovat-. En aquest sentit, l’ex candidat a l’alcaldia d’ERC demana que no s’amagui “la feina que s’ha fet en quatre anys”: “El 2019 ens trobem amb una ciutat bruta i deixada” i ara “s’han posat les bases per fer el salt qualitatiu que es necessita en neteja”.

Navarro ha respost que “haurien d’haver fet millor aquestes coses, perquè no es noten”. I ha llançat un altre dard a Ballart: “La percepció de la ciutat és que està deixada perquè qui governa de la ciutat només s’estima a ell mateix. Tot per Terrassa no vol dir res, prefereixo que sigui tot pels terrassencs i terrassenques”.

Coincidint amb Navarro, Rull ha comentat que “una bona neteja i manteniment urbà garanteix també millor seguretat”. Maruja ha defensat que “la policia està rebent un entrenament per mirar els casos de forma holística, mirant urbanisme, habitatge, cohesió social. S’ha de treballar la salut emocional dels joves i adolescents”, i Albert ha recordat que “70 o 80 policies son 3,5 milions d’euros més al pressupost. Si apostem en créixer en policia, té una repercussió clara en el pressupost”.

Terrassa, un “bombonet” que “no es ven” suficient

Pel que fa a la capitalitat de la ciutat, Maruja ha valorat positivament la candidatura de la Seu d’Ègara, l’acollida del Mundial d’Hoquei i el Parc Audiovisual, que “han donat molta projecció a la ciutat”, però Rull ha considerat que “estem malbaratant moltes oportunitats” tenint en compte que “Terrassa és un bombonet perquè estem molt ben connectats”. I ha continuat: “Tenim campus universitats, Leitat, cultura, industria, la gent.. però el problema és un tema d’actitud. L’alcalde hauria d’agafar la maleta i anar a vendre la ciutat i generar oportunitats”.

L’ex alcalde de la ciutat ha etzibat que “Terrassa està aïllada, no som líders enlloc ni de res” i que l’europeisme s’ha abandonat: “L’alcalde de Terrassa no sap on és Brussel·les. Terrassa és un bombó si vas a vendre-la, però no es ven”. Per la seva banda, Albert ha recordat que “cap empresa vindrà si diem que la ciutat és un desastre, perquè no es veritat. Tot som responsables de donar missatges positius que ajudin a tirar endavant la ciutat”.

Mobilitat: B-40 i reobertura de la rambla d’Ègara

Ja al bloc final, la mobilitat externa i internat ha centrat el debat. Navarro ha continuat criticant el govern actual, tant per no avançar en canvis en la mobilitat interna com per la falta de lideratge per avançar en la B-40: “No es pot fer un pas endavant i dos passos enrere”. Rambla ha reblat a l’ex alcalde socialista de Terrassa que “mig discurs seu es basa en criticar l’alcalde” i “aquí estem per parlar de la ciutat”. “Vostè també ha passat molts anys d’alcalde i haurien d’haver fet moltes més coses”, ha afegit.

Coincidint amb Rambla, Albert ha alertat que no es pot parlar de l’alcalde com si fos una figura “omnipotent”, al que Navarro ha contradit que el problema és que “és ‘omniabsent‘, no omnipotent“. I continuant en mobilitat, Rambla ha afegit que “la Ronda Nord ajudaria a tot el Pla de mobilitat intern que hi ha, netejaria les rondes externes”.

Pel que fa la Rambla d’Ègara, Albert s’ha mostrat clar i contundent: No. Navarro també s’ha posicionat en contra. Rambla ha explicat que “obriria la Rambla per descongestionar tot el que passa amb Arquimedes i Galileu de manera temporal, però això pot ser un problema de gestió”, mentre que Rull ha defensat que “la Rambla necessita sobretot velocitat comercial dels autobusos, i si l’obrim farem dissuadir l’utilització del transport públic. Com a mesura estructural no la sé veure. Com a temporal, podria entendre-ho”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa