Aquest dimecres, dia 10 de maig, la redacció de Món Terrassa, a la plaça Vella de Terrassa, ha acollit un cara a cara emmarcat dins de campanya per a les eleccions municipals del pròxim diumenge 28 de maig. “Els últims de la llista” és com hem titulat aquest debat, i es pot seguir en directe a través d’un Facebook Live a la pàgina de Món Terrassa i de l’streaming en directe a través del canal de YouTube. Paral·lelament, també podeu trobar el minut a minut al perfil de Twitter.
Moltes gràcies a tothom per haver seguit en directe el debat amb “Els últims de la llista”. Us esperem el pròxim dilluns dia 15 de maig, al Cinema Catalunya, a les 19h, per un debat amb 8 alcaldables de Terrassa. Bon vespre.
Pere Navarro (PSC): Quants endolls públics hi ha per carregar els cotxes? Cap. N’hi havien dos i els van treure. Hem de fer una política per potenciar el tema de la mobilitat sostenible. També hem de tenir en compte que hi ha persones que necessiten que fem un Pla per ajudar-los, perquè no tothom pot anar en bicicleta, patinet o cotxe elèctric.
No estic a favor de reobrir la Rambla però sí de potenciar altres eixos no necessàriament derivant tot el flux de trànsit a Arquimedes i Galileu, per exemple, potenciant la utilització de la B-40.
Isaac Albert (ERC): Reobrir la Rambla? No.
Josep Rull (Junts): Quan s’imposen les mesures de pacificació s’aconsegueix l’efecte contrari. Mesures adreçades a dinamitzar el Centre, l’escanyen. I això hem de ser capaços de revertir-ho amb accions i lideratge. La Rambla necessita sobretot velocitat comercial dels autobusos, i si l’obrim farem dissuadir l’utilització del transport públic. Com a mesura estructural no la sé veure. Com a temporal, podria entendre-ho.
Maruja Rambla (TxT): Des de Tot per Terrassa creiem que la Ronda Nord ajudaria a fer possible tot el Pla de mobilitat interna de la ciutat, perquè netejaria les rondes i els carrers ara de pas. Hi ha un Pla de Mobilitat que s’està duent a terme i que el tenim molt present.
Aquí (en aquest debat) no estem per atacar Jordi Ballart, i vostè Pere Navarro s’ha tirat mig discurs només criticant a la figura de l’alcalde. Estem aquí parlant de la ciutat. Hi ha problemes que són heretats i els socialistes haurien d’haver fet més. Cotxe al Centre? No.
Isaac Albert (ERC): Guerra al cotxe? No, només que deixi de ser protagonista a la ciutat. I és un element que tots coincidim perquè s’està prenent arreu. No només perquè contamina sinó perquè ocupa molt d’espai. La ciutat és rodona, compacte amb distàncies relativament curtes, però tot i així encara ens seguim movent de forma no sostenible. A més, tenim uns carrers que continuen sent els mateixos. Carrers que puguen i baixen, estrets i que no son perpendiculars ni paral·lels. Igualment, no podem prendre segons quines decisions a dins de la ciutat (en mobilitat) sinó prenem decisions abans de com entrem i sortim de la ciutat.
El Quart Cinturó per ERC havia de ser una ronda enganxada a la ciutat, amb rotondes i que donés respostes a la mobilitat dins de la ciutat, aquest és el nostre relat que ara sembla que des de Junts i altres partits han comprat. I recordo que si no s’ha fet aquest tram entre Terrassa fins a Granollers és perquè no s’ha volgut i no es podrà, perquè els informes mediambientals no se sostenen en aquests moments.
Josep Rull (Junts): La connexió de la B-30 s’ha resolt i era molt important. Jo no l’entenc com la B-40, perquè s’acabarà a Can Roca i hem de ser capaços de donar-li continuïtat. Aquesta via deixa de ser competència de l’àmbit estatal i passa a ser de la Generalitat. La Ronda Nord o Ronda Vallès serà vital perquè descongestiona molts dels problemes que tenim a la ciutat. Ens permet centralitzar-nos també amb la resta de la comarca i millorar les connexions amb Baix Llobregat. I ens permet afrontar una ronda nord operativa, ben integrada paisatgísticament ens pot permetre crear la segona corona interna de Terrassa. La paralització de les obres, ha estat malauradament una victòria d’ERC, davant la passivitat de TxT, que ha perjudicat la ciutat.
BLOC 5: Mobilitat interna i externa
Pere Navarro (PSC): Reconec que la mobilitat de la c-58 va millorar quan el senyor Rull va ser conseller, gràcies al pont que faltava. La B-40, ja triguem a acabar-a. Però ha tornat a passar la falta de lideratge, amb el govern socialista avançava, amb el govern del PP tot s’aturava. Estem a favor de la B-40 i que estem a favor que arribi fins a l’AP-7 i enllaci fins a Mataró.
Sobre la mobilitat interna és complexa i difícil, però en aquest Ajuntament s’ha fet un pas endavant i dos enrere. La ciutadania ha de tenir la percepció que hi ha algú que governa la ciutat i té un projecte. Ha d’aparèixer des del consens i l’eficiència de l’actuació municipal.
Josep Rull (Junts): No tenim voluntat d’exercir de capitalitat. Ens cal saber quin és el projecte concret que Terrassa vol oferir a ella i al conjunt del territori.
Pere Navarro (PSC): Terrassa sí que era capital i referent al territori de la segona corona metropolitana. Vam fer una aposta territorial per l’Eix de E9 (Barcelona-Toulouse). Avui Terrassa està aïllada, no som líders enlloc ni de res. L’europeisme s’ha abandonat. Terrassa i l’alcalde de Terrassa no sap on és Brussel·les. El problema que tenim és que tenim un alcalde omniabsent. No hi ha un projecte d’ambició i seriós. Terrassa és un bombó si vas a vendre-la, però no s’està fent.
Josep Rull (Junts): Estem malbaratant moltes oportunitats. Terrassa és un bombonet perquè estem molt ben connectats. Tenim campus universitats, Leitat, cultura, indústria, la gent… Però quan no hi ha projecte i horitzó les coses no es desenvolupen amb la intensitat que haurien. Tenim sòl industrial, a diferència de Sabadell, però el problema és un tema d’actitud. L’alcalde hauria d’agafar la maleta i anar a generar a vendre la ciutat i generar oportunitats.
Isaac Albert (ERC): Cap empresa vindrà si anem repetint missatges que la ciutat és un desastre, perquè, a més, no és veritat. Tot som responsables de donar missatges positius que ajudin a tirar endavant Terrassa. A Terrassa li ha faltat en els darrers temps ens ha faltat un punt d’especialització, és cert. Tenim moltes potencialitats: en indústria, universitats, centres tecnològics… I hem de ser capaços de posar-les en solfa per fer un salt qualitatiu. La indústria ens ha donat tot el bo que tenim. I per això crec que la base industrial ha de créixer.
Pere Navarro (PSC): La promoció econòmica i la industrialització son fonamentals. Ens preocupa que els treballadors industrials siguin menys que els de Rubí o que creixin menys que els de Sabadell. El Parc Audiovisual funciona molt bé, i recordo que va ser un projecte socialista molt criticat per l’oposició. Però ara estic preocupat perquè em venen el de l’escola Aeronàutica, de Terrassa, i ens diuen que no són la prioritat de l’Ajuntament i que hi ha amenaça que una part important marxi cap a Castelldefels. És un sector que genera ocupació de qualitat i que no es pot perdre.
BLOC 4: Capitalitat de Terrassa i model econòmic
Maruja Rambla (TxT): La candidatura de la Seu d’Ègara, l’acollida del Mundial d’Hoquei el passat estiu i el nou impuls al Parc Audiovisual han donat molta projecció a la ciutat. Estem fent una aposta forta per promocionar l’economia social i solidària. S’ha fet un Pla director dels polígons perquè vinguin més teixit industrial a Terrassa per fomentar la indústria. Perquè un terç del sol de Terrassa és de polígons i s’han de tenir en compte.
Maruja Rambla (TxT): Sobre seguretat hem posat més d’un centenar nous d’agents, i també s’ha demanat més presència dels Mossos, perquè ens trobem que agents de la Policia Municipal han de fer moltes intervencions que no els pertoquen. Recalco però que el risc zero no existeix.
Volem destacar que la Policia Municipal de Terrassa està rebent un entrenament per mirar els casos de forma holística, mirant la implicació de l’urbanisme, habitatge, cohesió social, salut, educació… I posant especial èmfasi en el treballar en la salut emocional dels joves i adolescents.
Isaac Albert (ERC): Quan parlem de seguretat sempre acabem parlant de policia. I aquesta segurament no és la realitat ni la solució per resoldre la percepció d’inseguretat que pot tenir la ciutadania. Des d’un punt de vista econòmic, també vull apuntar que incrementar la plantilla de Policia Municipal de Terrassa en 70 o 80 agents, com hem fet, suposa 3,5 milions d’euros més al pressupost municipal de forma estructural. No tot és possible ni podem fer de tot. Si apostem en créixer en policia això té una repercussió clara en el pressupost. I això ho ha de saber la ciutadania.
Pere Navarro (PSC): No podem posar la responsabilitat sobre els ciutadans que la ciutat estigui bruta.
Isaac Albert (ERC): El 2019 ens trobem en una ciutat absolutament deixada. Amb una immensa desinversió. La ciutat estava molt bruta i deixada. Amb una empresa municipal (Eco-Equip), col·lapsada. Durant aquests quatre anys s’han posat les bases per fer el salt qualitatiu que necessita aquesta ciutat. El 2023-2017 ha de ser el moment de recuperar la ciutat en manteniment i en equipaments, no podem seguir creixent mentre la ciutat no pugui mantenir totes les instal·lacions que s’han anat creat els darrers anys.
Pere Navarro (PSC): La percepció de la ciutadania és que la ciutat està deixada. La percepció és que es fa tot pel Ballart i no per la ciutadania. Els carrers estan plens de forats. Ningú se’n cuida. I això produeix una sensació molt gran d’inseguretat. Nosaltres volem acostar la policia als barris i sobretot potenciar el comerç, que en aquests moments està en una situació molt dolenta i que també és una manera de donar vida i crear sensació de seguretat.
Maruja Rambla (TxT): Hem treballat molt en l’àmbit de la diversitat, fent incidència als barris. Però d’incívics ho podem ser tots. I sí, malgrat que s’han incrementat els recursos en neteja Terrassa continua no estan neta, però comparant amb altres ciutats de la mida de la nostra no crec que sigui molt diferent…
BLOC 3: Neteja i seguretat
Josep Rull (Junts): Una bona neteja i un manteniment urbà garanteix també la percepció de tenir una millor seguretat. El problema és que s’ha perdut directament el pols a la ciutat. No hi ha cap gran ciutat que tingui una entrada tant deplorable com la que tenim a l’avinguda del Vallès. I les pintades ens estan devorant els eixos comercials. Hi ha un element de civisme, però com més agradable es l’entorn també es genera una dinàmica positiva.
Pere Navarro (PSC): Nosaltres (el PSC) complíem el 90% del Pla de Mandat. El Jordi Ballart ha deixat de complir el 88%, segons ells mateixos han dit. Hi ha hagut una pandèmia, d’acord. Però el 2008 va haver-hi una crisi econòmica i nosaltres vam ser capaços de generar consensos i fer coses. Fa 10 anys Terrassa era la segona ciutat que més construïa habitatges de protecció social, i quants se n’han fet aquests quatre anys? Cap.
Isaac Albert (ERC): Aquest govern ha prioritzat la seguretat a les rieres. També podem parlar del futur de la riera del Palau on sí que una part es pot cobrir. L’objectiu és fer més amable i accessible aquest espai de la Riera de Les Arenes i de l’avinguda Vallès, considerem que ha de ser una zona més integrada. I recordem que no és d’ara, fa anys que no s’hi ha fet res. La riera de Les Arenes no pot ser un parc però si que hem de ser capaços de donar resposta a la demanda del territori, i fer-la més amable.
Maruja Rambla (TxT): Insisteixo en què s’ha treballat especialment en millorar la seguretat, amb millores de canalitzacions i de sistemes d’alerta en cas de riuades. I no, no és una frivolitat voler convertir les rieres en un Parc de Vallparadís, perquè això és el que demana la ciutadania. Si es pot, el govern ho farà, però no prenem decisions frívolament per guanyar eleccions.
Pere Navarro (PSC): Aquesta ciutat s’ha governat amb una alta dosi de frivolitat. Dir en una acte public que es convertirà la riera de Les Arenes en un Parc de Vallparadís és frívol i irresponsable. Perquè crea expectatives que no es faran realitat. M’hagués agradat més que hagués dit que es faria el Pont d’Itàlia, que ja estava pressupostat i amb el projecte redactat en el govern socialista. Recordo que hi va haver un moment en què l’Ajuntament es va fer un Pla Anticrisi on tothom va sumar-s’hi. S’ha de buscar els grans consensos. I hem de deixar de banda la frivolitat.
Josep Rull (Junts): Llegir que la riera de Les Arenes es pot convertir en un Parc Vallparadís o és un exercici de frivolitat o d’irresponsabilitat. Des de Junts proposem una urbanització tova, amb molta vegetació de ribera i determinats elements que es puguin netejar ràpidament si ens trobem davant d’un episodi d’aiguat sobtat… Que s’ha d’actuar en aquesta zona és evident, però cal fer-ho amb tones de rigor i allunyant-nos de la frivolitat. Perquè aquestes declaracions el que fan es desacreditar l’alcalde.
Maruja Rambla (TxT): S’ha fet molta feina a les rieres: s’han netejat a fons de tota la vegetació que hi havia, s’han tret els voluminosos, s’ha fet molta feina prioritzant la seguretat. A més, s’ha creat una Comissió de Rieres amb la participació d’entitats i recordo que és una petició d’aquestes que la riera de Les Arenes es converteixi en un espai verd. Tapar les rieres no es farà, però fer un espai verd, hi estem fent.
BLOC 2: Rieres: passat, present i futur
Isaac Albert (ERC): Quan parles de rieres generes unes expectatives que s’han de saber gestionar. És de les cicatrius que encara ens queden obertes, i cal actuar. Té un impacte visual, en el territori i els barris, i hem d’actuar. I això té a veure amb el que fem a les rieres i el que fem en el seu entorn, i hem de pensar com fer més permeable una cicatriu que en aquests moments divideix en dos Terrassa.
Josep Rull (Junts): Terrassa amb els grans temes de ciutat sempre hem aconseguit grans consensos. I això és una cosa positiva i destacable. El problema, però és a l’hora d’executar-los, i com ho fem. En els darrers temps, s’han pres decisions sense comptar amb l’oposició ni amb el diàleg amb la societat civil.
Maruja Rambla (TxT): Hi ha coses que no s’han pogut fer perquè recordem que hi ha hagut una pandèmia i els fons europeus han arribat ara, no abans. Però sí que s’han posat més agents policials, més inspectors que controlen l’incivisme, més treballadors de la neteja… Terrassa és una ciutat que és complicada de gestionar. Però hem treballat molt per avançar en temes d’educació, de diversitat, en l’àmbit de la salut, amb la projecció del futur CUAP i dels nous CAP.
Pere Navarro (PSC): Quan Ballart va accedir a l’alcaldia va dir que havia eliminat el cotxe oficial, però després me’l vaig trobar amb el xófer. Va dir que eliminaria dietes, però es va descobrir que ell les cobrava. Cada vegada que es fa una crítica a l’alcalde és titlla que és un atac a la seva persona, però no, és una crítica la seva política.
Isaac Albert (ERC): El que estem fent és aplicar el Pla de Mobilitat aprovat per una àmplia majoria en el Ple de Terrassa. El problema del vehicle a la ciutat no només és la contaminació sinó l’espai que ocupa. Tenim un Centre petit, endogàmic, que necessitem que creixi.
Josep Rull (Junts): Tal com s’ha plantejat la pacificació del Centre, el que s’ha fet és escanyar-lo. Tenim un problema de dinamització comercial, i la congestió del trànsit el que s’ha fet és centrifugar-la. Critiquem que hi ha hagut uns nivells d’improvització altíssims i això ha generat un efecte rebot. En ves que la ciutadania entengui i comparteixi la necessitat de reduir els vehicles privats, el que hem fet és crear rebuig. I aquest és el problema d’una mala gestió que només busca la foto. Tenim una ciutat que se’ns està girant en contra.
Maruja Rambla (Tot per Terrassa): El que hem fet des del govern municipal de Tot per Terrassa ha estat un sacrifici. Son les eleccions municipals, i tothom vol que per aquesta època tenir una ciutat neta, sense obres. Per Tot per Terrassa hauria estat molt millor tenir tot el Centre ordenant i no potes enlaire. Però pel bé de Terrassa hem decidit utilitzar els diners dels fons Next Generation perquè si no els perdíem.
Isaac Albert (ERC): El senyor Navarro va ser alcalde durant molts anys i el partit socialista va ocupar l’Ajuntament durant 40 anys. Pensar que podem fer amb quatre anys tot el que ells no van fer en quaranta anys és impensable. El 2019 va haver-hi un canvi important en la ciutat de Terrassa. I des d’aleshores hem volgut posar les bases del que ha de ser la ciutat de futur.
Josep Rull (Junts): La percepció física que els ciutadans tenim de Terrassa és que s’ha perdut recorregut. Comercialment, no lluu, i té problemes de manteniment. Sobretot, el que ens preocupa més és que més enllà d’una gesticulació mediàtica, no hi ha un rumb clar. Veiem que en el govern municipal hi ha molta gesticulació i poca operativitat.
BLOC 1: Gestió municipal 2019-2023 i aliances del nou govern
Pere Navarro (PSC): El monument de la Dona treballador és un símbol que s’ha deixat morir. El passeig del Comte d’Ègara s’hi han abocat molts recursos a reordenar-lo, quan no era necessari. Sembla que l’equip de govern municipal estigui promocionant la venda de cotxes 4×4, perquè veient el manteniment de la ciutat… S’han retallat les partides de manteniment de la via pública, de parcs i jardins, però en canvi s’ha incrementat la partida de comunicació i publicitat. El govern promocionant la figura d’una persona i en canvi la ciutat està molt maltractada.
Bona tarda,
Tot a punt perquè comenci el debat “Els últims de la llista”, amb la participació de Maruja Rambla, representant de Tot per Terrassa; Pere Navarro, per PSC; Isaac Albert, per ERC; i Josep Rull, de Junts per Terrassa.
El debat, moderat per Joan Manel Oller, director de Món Terrassa, estarà dividit en cinc blocs: Gestió municipal i aliances del nou govern, Rieres: passat, present i futur; Neteja i seguretat; Capitalitat de Terrassa i model econòmic; i Mobilitat interna i externa.