MónTerrassa
Un jutge atura la municipalització de l’aigua a un poble
  • CA

Quan la polèmica sobre la gestió del servei d’aigua a Terrassa està més viva que mai, ara es coneix un cas que pot crear un precedent i que s’haurà de seguir des de la capital del Vallès Occidental. El cas cal situar-lo en un poble del Segrià. No és exactament com el de Terrassa però s’hi poden trobar paral·lismes. El jutge ha aturat la remunicipalització del servei d’aigua a Torrefarrera. L’ha tornat a la seva antiga gestora, Cassa. El jutge ha estimat així un recurs interposat per l’empresa contra un acord del ple de l’ajuntament del mes de juliol passat, quan va aprovar iniciar la recuperació del servei i gestionar-lo des del sector públic. Cassa s’havia adjudicat la gestió del subministrament d’aigua corrent a la localitat el 1999, amb una pròrroga l’any 2002, i ho va fer de forma continuada fins al 2014.

Segons informa el diari Segre, aquell any, el Consistori va treure a concurs el servei però després d’una primera adjudicació el gener del 2015 un encreuament de recursos entre Cassa i Aqualia, que optaven al contracte, es va saldar amb tres resolucions del Tribunal de Contractes del Sector Públic en deu mesos i l’eliminació de les dos firmes. Va ser aleshores quan el Consistori es va veure obligat a declarar desert el concurs. Automàticament, el Consistori va municipalitzar el servei.

Davant d’aquesta situació, el passat mes d’octubre, l’empresa Cassa Aigües i Depuració va sol·licitar al jutge suspendre el canvi de gestió de l’aigua a una fórmula municipal com a mesura cautelar mentre es resol el litigi també plantejat per l’empresa sobre el mateix concurs declarat desert. En la interlocutòria que ha tingut accés Món Terrassa, es dóna rellevància a l’informe en què “s’especifiquen els perjudicis causats amb la gestió directe de l’Ajuntament”, així, posa subratlla que “no suposa un estalvi respecte a la gestió des de l’empresa Cassa, fins i tot, podria implicar un cost superior al de la concessió“. Un argument que aquesta mateixa setmana, una quinzena d’organitzacions empresarials de Terrassa també han posat sobre la taula, en afirmar que seria “greu i irresponsable” fer pagar als ciutadans una decisió presa només per “prejudicis ideològics”.

A més, en la interlocutòria també es posa de manifest que el fet que es produeixi un canvi en la gestió implica una afectació “a l’interès general en assumir l’Ajuntament un servei que mai havia realitzat i el qual fins ara havia estat realitzant l’adjudicatària amb continuïtat i de forma satisfactòria”. El jutge considera que si no admet la mesura cautelar això podria “pertorbar el normal desenvolupament de la prestació del servei ja que suposa canvis en l’estructura i el funcionament“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa