MónTerrassa
Traveta a l’inici de les obres del Parc de la República de Terrassa
  • CA

El passat mes d’abril havien de començar les obres al Parc de la República de Terrassa, però s’han trobat amb una forta traveta. Per ara, no es mou ni una pedra. Ni tampoc es farà en les pròximes setmanes. Aquest dijous, 19 de maig, l’Ajuntament ha donat l’explicació a una pregunta que ja feia dies els veïns es feien: què passa?

Doncs bé, el motiu ha estat la pujada de preus de les matèries primeres i dels materials de construcció. Això ha fet saltar pels aires el calendari de moltes obres públiques arreu del país, també a Terrassa, i el Parc de la República n’ha estat una de les afectades. Ubicat al barri de Sant Pere Nord, el projecte contempla la creació d’un gran pulmó verd de més de 35 mil metres quadrats.

Renúncia de l’empresa adjudicatària

El problema, però, ha arribat quan l’empresa adjudicatària dels treballs ha presentat la seva renúncia. Aquest fet ha obligat ara -quan ja havien de començar oficialment les obres- a tornar a la casella de sortida. És a dir, l’Ajuntament s’ha vist forçat a emprendre tot un seguit de tràmits administratius per tal de fer una nova adjudicació d’aquesta fase, la qual cosa, se n’ha derivat el corresponent endarreriment del calendari.

Des del govern subratllen que ja s’ha previst la convocatòria de la mesa de contractació municipal per tal que procedeixi a adjudicar els treballs al segon licitador del projecte. Tanmateix, veient la situació actual, on els preus dels materials continuen pujant, no es descarta que cap de les quatre empreses que es van presentar per realitzar el Parc de la República accepti l’encàrrec. Això faria declarar el concurs desert i, en aquest supòsit, l’Ajuntament hauria de fer un pas encara més enrere i actualitzar els preus previstos i tornar-ho a treure-ho a concurs. Estem doncs parlant de mesos d’endarreriment, si és aquesta la situació.

Projecció del projecte del futur Parc de la República | Aj. Terrassa
Projecció del projecte del futur Parc de la República | Aj. Terrassa

El Casal Cívic de Roc Blanc, en la mateixa situació

No és l’únic projecte que havia d’iniciar-se aviat i que ha vist posat el fre de mà. L’increment de les matèries primeres ha colpejat també amb força la construcció del nou casal cívic del Roc Blanc. En aquest cas encara no hi havia previst un calendari d’execució d’obres sinó que el procés es trobava en l’adjudicació. El concurs però ha quedat desert i, a hores d’ara, es troba en tràmit per poder fer una nova licitació.

Des del govern són conscients que l’encariment dels materials, i ara també dels preus de l’energia, poden acabar condicionant moltes obres que han de poder ser finançades amb els fons europeus Next Generation. Són obres que tenen un calendari fixat i que s’han de realitzar si o si en aquell termini si es vol obtenir la subvenció. El problema rau en què molts dels projectes que s’han presentat es van fer amb preus anteriors a la pujada, i això, temen, pot provocar un allau de renúncies de les empreses adjudicatàries, davant la impossibilitat de veure’s capaces de tirar-los endavant amb garanties, solvència i amb el temps estipulat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan a maig 19, 2022 | 19:28
    Joan maig 19, 2022 | 19:28
    No sé com s'ho fan que sempre passa quelcom per no fer res a Sant Pere Nord. Jo no m'ho explico. Carrers que necesiten ser asfaltats urgentment. Un parc gran com el de la República.... Però mira, res de res. Cap inversió a Sant Pere Nord. No com al Centre. Que cada any asfalt en la Rambla, arreglen els pàrquings, fan carrers peatonals. Què passa? No paguem impostos a Sant Pere Nord?? Bé, clar, tots els okupes i els paràsits que tenim al barri de ben segur que no en paguem d'impostos.
  2. Icona del comentari de: Alexandre a maig 20, 2022 | 16:08
    Alexandre maig 20, 2022 | 16:08
    Una altra república que queda en no res, ha, ha! Per cert, senyor Joan, jo treballo sovint pel centre i li puc assegurar que la quantitat de persones, tràmits i d'incidències que s'hi belluguen, demana a crits i constantment inversió. He vist camionetes fent caure senyals, descàrregues de maquinària que rebentaven voreres, persones joves fent malbé mobiliari urbà i un llarg etcètera. I això que, com li dic, no sóc del centre i per tant no hi passo tot el dia. I treballo dins d'unes oficines, tan sols surto per esmorzar, fer una cigarreta de tant en tant i un parell de trucades personals a la setmana. Sóc de Ca N'Aurell de fa molts anys i també m'agradaria que al meu barri s'hi destinés més pressupost, però en part puc entendre que el centre "xupi" més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa