MónTerrassa
El Parc de la República: un gran pulmó verd a Sant Pere Nord de Terrassa
  • CA

Avui és un dia important i històric per a la ciutat amb la presentació del futur Parc de la República”, ha manifestat l’alcalde Jordi Ballart al Centre Cívic President Macià. Es tracta d’un projecte “llargament reivindicat pels veïns” i que dotarà Terrassa amb un “nou gran pulmó verd que millorarà el benestar i la qualitat de vida de tots els egarencs”. Ubicat a Sant Pere Nord, serà una pastilla de 35 mil metres quadrats d’espai verd, en un projecte que inclourà dos nous equipaments pel barri i que farà simbiosi amb els ja existents.

Començarà a executar-se en aquest mandant, en concret la primera fase arrencarà el març del 2022, i es veurà finalitzat el 2025. Amb un pressupost de 4,6 milions d’euros, vol ser un “gran espai natural a disposició de tota la ciutadania, per gaudir i accessible a tothom, amb un alt valor paisatgístic i exemple de sostenibilitat”, ha recalcat Ballart. El Parc de la República ha estat creat amb la “complicitat i participació dels veïns” i per això s’han tingut en compte les seves necessitats i idees. Amb un sistema de recollida d’aigua de paviments i un espai propi d’emmagatzematge (en una bassa visible al parc), hi haurà plataformes per salvar els desnivells i afavorir així la integració entre l’entorn natural i els equipaments. Respecte als dos nous equipaments que es duran a terme, un serà de caràcter esportiu (amb vestidors, camp de futbol 7, bar, etc) mentre que l’altre serà cultural (prop de 200 metres amb dues sales polivalents).

Projecció del futur Parc de la República de Terrassa | AJ. Terrassa

Horts, biodiversitat i jocs infantils

L’arquitecte en cap de l’Ajuntament de Terrassa, Anna Busqué, ha detallat una mica més en què consistirà el projecte, recalcant que la proposta guanyadora ho va ser gràcies a la seva “aposta per un paisatge rural, tenint en compte les traces històriques ja presents en el terreny com l’antic camí de Can Petit o el traçat de la mina d’aigua”. D’aquesta manera, s’entén el solar com un “sol projecte”, com una gran “infraestructura de gairebé 35 mil metres quadrats”. S’ha posat molt èmfasi en els “criteris de sostenibilitat”: amb recursos hídrics alternatius per regar la pròpia vegetació i amb la bassa com a eix vertebrador del parc i autosuficient.

Busqué també ha destacat el treball en fomentar la biodiversitat, amb més de 600 unitats d’arbrat i amb tres tipus de plantacions: bosc, ribera i camp agrícola. Respecte a aquest darrer, ha exposat que una de les peces cabdals del Parc serà la zona d’horts, que si bé serà un espai tancat, té moltes potencialitats i tindrà una funció educativa i social -i participativa- per als integrants dels equipaments pròxims (escola, centre cívic i casal de la gent gran). Finalment, ha destacat la presència dels jocs infantils, ja que el projecte incorpora diferents plataformes de lleure per a totes les edats (dels menuts a adolescents), on a més dels jocs habituals -amb criteris d’accessibilitat presents- també n’hi ha haurà de molt més grans i elaborats (torres de 8 metres, jocs de troncs o una malla elàstica).

El lideratge de l’Associació de Veïns

El president de l’Associació de Veïns, Jaume Ávalos, ha recordat que “durant 21 anys, hem fet un treball incansable per fer realitat el Parc de la República. Vam fer manifestacions per aconseguir que els terrenys fossin públics, vam reclamar la construcció del Casal d’Avis… i hem arribat fins aquí. Amb l’orgull d’haver liderat aquesta transformació en un projecte que aporta coherència a tot el parc d’equipaments i que ens complementarà com a barri. A més, servirà per esponjar una de les zones amb més concentració d’habitants i esdevindrà un gran pulmó verd”. Ávalos ha subratllat que “aquesta és la nostra gran oportunitat i la volem aprofitar. Estem contents del resultat del projecte i ara toca fer-ne difusió. Serem un aliat fidel en tot el procés constructiu i volem que sigui un èxit compartit“.

Anna Busqué amb un mapa del futur Parc de la República | Aj. Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa