MónTerrassa
Terrassa impulsarà una trentena d’actuacions per a la millora dels polígons

Terrassa avança cap a una millora dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) a la ciutat a través del Pla Director de Polígons de Terrassa (PDPAET), un document estratègic que presenta una trentena d’actuacions centrades en millorar l’entorn físic, la competitivitat i la sostenibilitat dels PAE. Amb aquest Pla es pretén augmentar la generació de riquesa i ocupació i “donar el protagonisme que es mereix la nostra industria”, ha exposat la tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, Núria Marin, en l’acte de presentació del PDPAE als agents socioeconòmics i institucionals de la ciutat celebrat aquest matí a l’Arxiu Històric de Terrassa.

Fruit del procés participatiu, que es va iniciar el passat més de juny, s’han identificat una desena de reptes que s’han agrupat en tres grans dimensions: L’entorn físic, la competitivitat i la sostenibilitat, tal i com exposa Jordi Amill, de l’empresa de consultoria Daleph, encarregada de fer l’estudi. Així doncs, el pla d’acció s’estructura en base a aquests tres grans àmbits, que agrupen 10 línies estratègiques i que es desglossen en 30 actuacions. D’aquesta trentena d’accions, Amill n’ha destacat 7 d’estratègiques que permetran el desenvolupament de les 23 restants.

Set actuacions estratègiques pels polígons de Terrassa

Dins de l’àmbit de l’entorn físic trobem tres de les set actuacions estratègiques: Pla d’Inversions i manteniment als PAE, Pla de reconversió de naus obsoletes, i la creació de mecanismes facilitadors per a la tramitació de llicències. Aquestes actuacions pretenen millorar l’estat dels polígons, rehabilitar les naus i activar sòl industrial, ja que més d’un 70% de la superfície dels PAE està pensada fa més de 50 anys i un 21% dels espais industrials es troben es estat obsolet.

En l’àmbit de la competitivitat trobem dues actuacions estratègiques més: El desplegament del Pla d’Acció Sectorial de la Indústrial 4.0, que introduiria noves tecnologies als PAE; i l’activació del Centre de Serveis de Proximitat a les empreses, per tal d’incrementar el suport al teixit empresarial i al moviment associatiu.

Les dues últimes actuacions estratègiques es troben a l’àmbit de la sostenibilitat: La creació de projectes pilot per impulsar comunitats energètiques; i l’impuls d’un serveis mancomunat de recollida de residus, per reduir l’impacte ambiental.

Quan es duran a terme les actuacions?

El document s’elevarà al Ple del mes de febrer per a la seva aprovació i posterior execució. Durant el primer semestre de 2023 es preveu iniciar les tasques de manteniment, considerades de les més urgents, així com la creació del catàleg de necessitats de rehabilitació i de sòl industrial disponible, l’estudi d’eines jurídiques per a la reactivació de naus, l’estudi de creació de comunitats energètiques, i la viabilitat de recollida selectiva mancomunada. La resta d’accions s’iniciaran de manera esglaonada entre els anys 2023 i 2027.

Tal i com apunta l’Ajuntament, l’estimació de la inversió total per a necessitats de manteniment és d’1.669.496€, dels quals es destinaria una partida de 305.902€ per a la realització de tasques de manteniment urgents, 426.094€ per a accions de menor urgència que s’iniciarien al 2024, i la resta, 937.500€, per a feines a realitzar a partir de 2027.

Vint polígons, dels quals 16 operatius

Terrassa compta concretament amb 16 Polígons d’Activitat Econòmica i 4 més en vies de desenvolupament, sent així el municipi amb més PAE de la comarca i el que més superfícies hi destina amb més de 665 hac. El 37% d’aquesta (244 ha) ha estat constituïda per sòl a desenvolupar. Els reptes estan identificats i les actuacions estan definides, “ara, a fer la feina”, ha conclòs Marin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa