MónTerrassa
Terrassa, el municipi que més ha multat a grans tenidors d’habitatge
  • CA

Terrassa ha estat el municipi que més expedients sancionadors ha tramitat contra grans tenidors d’habitatge. La cocapital vallesana ha obert fins a 10 multes des del 22 de febrer del 2019 fins a l’actualitat per incomplir l’obligació legal d’oferir un reallotjament en règim de lloguer social a persones o unitats familiars vulnerables. Aquestes sancions van d’acord amb l’article 5 de la Llei 24/2015, ampliada per la 1/2022, referent als desnonaments i pobresa energètica.

A tot Catalunya s’han obert 141 expedients, dels quals 57 s’han resolt amb una infracció greu, que comporta multes de fins a 30 mil euros. Darrere de Terrassa s’hi troben L’Hospitalet de Llobregat, amb sis expedients, i Castelldefels, amb quatre. Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Esplugues de Llobregat i Mataró, amb 3, també són alguns dels municipis que han apostat per aquesta via legal.

Aquestes han estat dades referides pel director de l’Agència Catalana de Consum, Francesc Sutrias, aquest dilluns, dia 19 de setembre, que també ha avançat que es contractaran dinou professionals per vetllar “que els grans tenidors ofereixen lloguer social a persones en risc d’exclusió residencial”, segons recull l’Agència Catalana de Notícies.

S’espera arribar als 100 expedients mensuals

Empresa i Treball destinarà 1,5 MEUR per fer possible la contractació d’aquests 19 nous treballadors de l’ACC. Entre els punts clau on es posarà especial èmfasi amb els grans tenidors, hi haurà l’obligació d’oferir un lloguer social a famílies en situació d’exclusió residencial. “Aquests reforços permetran la tramitació d’uns 100 expedients cada mes durant els dos anys de durada del programa”, ha calculat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

Per la seva banda, el director de l’ACC ha confiat que amb la incorporació d’aquests treballadors el ritme de tramitació de sancions agafi “velocitat de creuer” i ha assenyalat que les multes als grans tenidors aniran en una forquilla dels 30.000 als 100.000 euros. “En aquests 57 expedients que s’han resolt amb sanció per infracció greu hem optat per la quantia inferior de 30.000 euros. No hi ha voluntat recaptatòria i estem apostant, des de l’inici, per actuar amb prudència, proporcionalitat i seguretat jurídica”, ha reflexionat en veu alta Sutrias. “Ara bé, les sancions són acumulatives i un gran tenidor es pot trobar amb diverses multes per diferents casos”, ha puntualitzat Torrent.

També s’ha anunciat una campanya informativa valorada en 240.000 euros amb l’objectiu que els consumidors coneguin els seus drets en matèria d’accés a l’habitatge. “El contingut de la campanya se centra, principalment, a informar sobre l’obligatorietat dels grans tenidors d’oferir un lloguer social a famílies vulnerables; l’existència de l’índex de referència de preus de lloguer que s’ha d’incloure en les ofertes i els contractes o d’altres problemàtiques recurrents en el sector, com ara el retorn de fiances, el cobrament de despeses de gestió immobiliària o la negativa de facilitar condicions del contracte abans de la signatura”, ha enumerat Torrent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa