MónTerrassa
Els polígons demanen que se’ls escolti per evitar la mort de la indústria
  • CA
Fotografia de la taula de reunió entre els membres de l'APT i de l'Ajuntament de Terrassa
Fotografia de la taula de reunió entre els membres de l’APT i de l’Ajuntament de Terrassa | Cecot

!--akiadsense-->

L’Agrupació de Polígons de Terrassa (APT) espera poder trobar-se en les pròximes setmanes amb la nova tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica Núria Marín per poder explicar-li els projectes que s’estan desenvolupant des de l’associació i “reafirmar els compromisos adquirits amb l’anterior responsable polític, Isaac Albert”. El principal projecte és l’elaboració d’un Pla director que permeti a Terrassa “abordar la situació dels polígons amb un pla d’inversions coherent amb les necessitats i amb l’objectiu de situar Terrassa com una ciutat de referència en l’àmbit industrial”.

L’Agrupació de Polígons de Terrassa es va constituir fa un any i mig arran de l’expectativa que va generar el mandat de govern. Les indústries terrassenques van albirar l’esperança de millorar la situació dels PAE’s. Exposen que “per primer cop es trobaven amb una voluntat política que entenia els problemes i es mostrava favorable a cercar solucions”. Des d’aleshores, l’APT ha realitzat una diagnosi de la situació dels polígons que ha posat de relleu les crítiques mancances de la majoria dels PAEs, principalment en aspectes com la neteja i salubritat de nombrosos carrers, alguns dels quals es converteixen en abocadors de cap setmana i es fàcil trobar-se deixalles abandonades; però, també destaquen els greus problemes de mobilitat, la falta de senyalització i la manca d’espais d’aparcament.

L’entitat també creu que a tots els polígons els falta manteniment i es troben en un mal estat de conservació. “Moltes vegades no es tracta d’incrementar el pressupost municipal, sinó de redistribuir millor els recursos existents de què disposa l’Ajuntament”, expliquen. La diagnosi dels Polígons d’Activitat Econòmica de Terrassa situa el municipi en situació de risc de desindustrialització en els propers anys.

“Dignificar els polígons és dignificar Terrassa”

Feta la diagnosi, l’associació va posar en marxa una eina al web perquè les empreses poguessin comunicar incidències i mancances. Aquestes denúncies han estat traslladades a l’Ajuntament però afirmen que “durant el temps transcorregut no s’ha produït cap millora en la situació dels PAEs. Els tècnics municipals són coneixedors dels problemes, algunes de les situacions descrites han estat denunciades des de fa anys. A hores d’ara no s’ha resolt cap de les denúnces presentades”, lamenten.

L’APT espera que amb la nova tinenta d’alcalde la situació “millori i hagi més receptivitat i sobretot major visió estratègica si el que es desitja és fer de Terrassa un referent industrial“. L’associació recorda que els problemes derivats per la manca d’inversions, per la falta manteniment i de neteja dels polígons contribueixen a la degradació dels espais industrials i repercuteixen negativament en la imatge de les empreses però, també afecten i molt als treballadors i treballadores de la ciutat que es desplacen a les empreses i han de fer-ho en unes condicions tan poc dignes com les actuals. “No podem oblidar que en tots els accessos a la ciutat ens trobem amb els PAEs, dignificant aquests espais, dignificarem la ciutat de Terrassa“, subratllen.

L’APT espera de les responsables de l’àrea de desenvolupament econòmica “visió i capacitat d’actuació per desbloquejar la situació actual i incorporar a l’agenda els temes que haurien d’estar tractant-se ens aquests moments en comptes dels descrits anteriorment”. En concret, l’APT creu que s’hauria d’estar treballant el projecte Vallès renovables de Cecot i transformar els sostres industrials en sostres fotovoltaics. Una altra línia d’actuació consistiria en analitzar com es poden mancomunar serveis entre les empreses dels polígons en aspectes com l’economia circular o la seguretat. “Els canvis tecnològics i les implicacions industrials són un repte que els polítics locals hauran d’afrontar amb visió estratègica per evitar que els seus municipis no es desindustrialitzin o esdevinguin residuals en regions industrials altament competitives”, sentencien.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa