MónTerrassa
Les patronals territorials s’uneixen per la reactivació de les pimes
  • CA

Les patronals territorials s’han unit i han consensuat un pla d’acció per donar resposta als reptes i oportunitats de les pimes en un context de reactivació. Les organitzacions empresarials ACEB, Cecot, Centre Metal·lúrgic, CIESC, FEGP, FOEG, Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central, la UEA i la UEI van trobar-se en una jornada de treball a finals del mes d’octubre amb aquest objectiu: donar resposta a les oportunitats que l’actual context de reactivació econòmica pot suposar per les pimes i autònoms que representen.

Aquesta primera jornada de treball va tenir lloc al Vallès i va centrar-se en analitzar, debatre i elaborar propostes sobre tres aspectes concrets per la competitivitat de les pimes i que s’haurien de gestionar en els propers mesos: la cooperació publicoprivada, un nou model tributari, i sobre l’ocupació i els perfils professionals. Així doncs, les organitzacions empresarials han elaborat un document que recull un seguit de propostes i conclusions, consensuades, al voltant d’aquests tres aspectes clau.

Entre les conclusions relatives a la cooperació publicoprivada, les patronals destaquen “la necessitat d’assolir una relació de confiança entre el sector privat i el públic que actualment no es dona”, afirma la Cecot en un comunicat. Per assolir-ho, les entitats apunten entre altres propostes que, per part del sector públic, fora oportú sotmetre’s a un retiment de comptes obligatori i unes auditories externes en la mateixa mesura que ho fa qualsevol empresa o autònom.

Pel que fa a l’aspecte tributari, “és important dir que l’any 2020 ha estat l’any de major pressió fiscal fins el moment, malgrat l’impacte que la Covid-19 ha provocat a teixit empresarial”, afirmen. I afegeixen: “Lluny d’actuar amb una política fiscal que recolzés l’activitat i la inversió, l’actuació fiscal ha anat més orientada al sobre endeutament de les empreses. Tanmateix, i en un àmbit més proper i local, el teixit empresarial demanda un model tributari compensatori i, la majoria d’empreses estarien disposades a pagar més si els serveis prestats per les administracions fossin eficients i àgils”. La patronal explica que entre les propostes que recull el document a nivell impositiu, n’hi ha la que aposta per l’ús d’impostos directes i finalistes si l’objectiu és incentivar o desincentivar determinades activitats, i un cop assolit l’objectiu eliminar tal impost i no consolidar-lo.

En relació al tercer repte relatiu als perfils professionals, un dels principals problemes aflorats per les entitats és que el sistema de Formació Professional a Catalunya depèn d’Ensenyament i hauria de dependre d’Empresa i Ocupació. Un problema agreujat per la dispersió del sistema que no es dona en altres Comunitats Autònomes. Les organitzacions empresarials territorials reivindiquen desvincular la governança de l’àrea d’ensenyament i establir-ne una de nova on l’empresa tingui un pes majoritari en la presa de decisions.

“Finalment, destaquem l’èmfasi de les entitats en el procés d’orientació professional dels joves per orientar-lo a la realitat i la diversitat del nostre sistema productiu. Una bona orientació reduirà la tassa d’abandonament escolar i permetrà donar a conèixer als joves i les famílies l’ampli ventall de sectors i activitats que disposem”, ha conclòs Cecot.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa