MónTerrassa
Neix Barri Futur, un projecte d’economia cooperativa a 4 barris de Terrassa
  • CA

Aquest dijous ha nascut oficialment Barri Futur, un nou projecte d’economia cooperativa amb arrels a quatre barris de Terrassa. Si bé ja fa mesos que s’està gestant, l’Ateneu Candela ha acollit aquest dia 9 de juny la seva presentació, amb la presència de totes les entitats i administracions implicades.

Les cooperatives La Terrassenca, Communia, l’Egarenca, l’associació Synusia, la fundació Prodis, i Adhoc.cat, en son els seus impulsors. I a més, compta amb la col·laboració activa de l’Ajuntament de Terrassa, l’AAVV de San Pere, Torrent d’en Pere Parres, Antic Poble de Sant Pere, el Districte Zero (Centre Nord), l’associació Espai Sacra i l’Ateneu Candela. Per tant, ja es pot deduir quins són els quatre barris implicats en el desenvolupament de la primera Comunalitat Urbana de Terrassa.

Barri Futur és fruit d’una subvenció bianual atorgada per la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives i el Departament d’Empresa i Treball. És un programa que compta amb 22 comunitats arreu del país, i 1 a Terrassa, la mencionada. L’objectiu és “protegir i potenciar la xarxa econòmica urbana per revertir els efectes de la covid-19 a través de l’economia de proximitat als barris i ciutats, donant impuls a nous projectes d’ajuda mútua que neixen de la mà del teixit veïnal i associatiu, del petit comerç, de les xarxes de suport mutu, les associacions veïnals, i les persones treballadores autònomes”, segons ha explicat el director general d’Economia Social, Josep Vidal.

Vida més enllà dels 2 anys subvencionats

“La subvenció ha estat clau per poder desenvolupar algunes de les actuacions que ja estaven previstes en el Pla Estratègic d’Economia Social. Des de l’Ajuntament donem ple suport a aquesta iniciativa, i la nostra tasca és facilitar la construcció de projectes arrelats al territori, que es puguin implantar i que tinguin una coherència”, ha destacat el regidor d’Economia Social, Pep Forn. Des del grup impulsor, Alicia Horcas -representant d’Adhoc.cat- ha agraït el suport de les administracions i ha recordat que “és la primera oportunitat de moltes, per nosaltres és un repte poder tirar endavant aquest primer projecte de Comunalitat a la nostra ciutat”.

Marc Montlló, dinamitzador de Barri Futur, ha exposat que el projecte “vol donar resposta a les necessitats de les persones que habiten els quatre barris, Sant Pere, Antic Poble de Sant Pere, Torrent d’en Pere Parres i Centre Nord. Volem potenciar l’economia amb valors solidaris, democràtics, feministes, ecològics i arrelats als barris”. L’elecció dels barris que participen en aquest programa pilot no és casual, son aquells on les entitats impulsores hi estan vinculades, en son més coneixedores i on creuen que pot ser més fàcil crear xarxa entre associacions veïnals, comerços i veïns.

Amb un pressupost de 350 mil euros, Barri Futur tindrà una vida que vol anar molt més enllà dels dos primers anys subvencionats. Durant aquest primer any es preveu que s’estigui realitzant una diagnosi acurada de les necessitats del territori, parlant amb cadascun dels actors socioeconòmics de la zona delimitada. També s’apostarà per fer formacions i reforçar la capacitat d’enxarxament a través d’una assemblea on tothom hi podrà aportar idees i experiències. Ja al segon, les actuacions i formacions seran més extensives i intenses, focalitzades en aquelles línies d’actuació que s’hagin estipulat.

Acte de presentació del projecte d’economia social i solidària Barri Futur | Lluïsa Tarrida

Els tres eixos d’organització

En l’acte de presentació, els integrants del grupuscle inicial han estat els encarregats de donar a conèixer els tres grans eixos d’actuació en els quals pivotarà Barri Futur.

Vero Ruiz, de l’Egarenca ha explicat l’eix d’Economia cooperativa i proximitat i feminista. Barri Futur aposta per una diversitat d’entitats i persones que tinguin en comú l’interès per fomentar el comerç just, de proximitat i arrelats al barri. “Som conscients que és difícil, i que el camí per ser sostenibles i sobreviure és complicat. Per això volem fomentar dinàmiques perquè els projectes que comencin es puguin arrelar i alhora incentivar el comerç local”. Com? Impulsant projectes d’economia cooperativa; dotant el comerç d’eines digitals de programari lliure per garantir que s’adaptin al mercat real; crear relacions entre comerç, veïnatge i productors de l’entorn o bé incentivant l’àmbit educatiu perquè es relacioni amb aquests projectes que es generin.

Marc Laboria, Prodis, ha estat qui ha detallat l’Eix del teixit veïnal i urbà. “Som conscients que el territori ja té aquest teixit creat i que hi ha molt moviment socioeconòmic existent. Per això, el primer que cal fer és anar allà i escoltar les necessitats existents. No volem oblidar-los. Anem a preguntar, sense idees preconcebudes ni solucions acordades”, ha dit. Així, serà un treball de camp d’anar a visitar associacions de veïns, centres socials, entitats culturals, esportives, educatives… per presentar-los el projecte i veure si hi estan interessats.

Finalment, Elena Blanco, de la llibreria Synusia, ha parlat de l’Eix cultura lliure i comunitària. “Sabem que produir agendes fora de les grans indústries culturals és beneficiós perquè confecciona agendes diverses, inclusives i accessibles a tots els públics. Fórmules com la taquilla inversa, entra da lliure, beneficis per socis… han demostrat que la cultura és un dret que tothom ha de poder gaudir”, ha exclamat. Aquest eix parteix “del desig i repte de continuar produint cultura d’una altra manera, i buscar i connectar entitats que no es coneixen entre si, i visibilitzar els espais i agendes a la resta de veïns de la ciutat de Terrassa”. Per fer-ho però, com en l’eix anterior, s’han proposat conèixer bé totes les accions i iniciatives ja existents i buscar empreses que apostin per un model diferent de producció cultural, vinculat a l’economia social.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa