MónTerrassa
Llum verda a la creació de l’Agència d’Energia del Vallès Occidental

Aquesta setmana el Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental han donat llum verda a la creació de l’Agència d’Energia del Vallès Occidental. Aquest vol ser un projecte facilitador, especialment pels municipis petits i mitjans, que integri els principals actors per impulsar la transició energètica a la nostra comarca per a un canvi de model més sostenible.

L’Agència oferirà suport als ajuntaments de la comarca, especialment als menors de 50.000 habitants, pel que fa a actuacions de millora en l’eficiència energètica i ús d’energies renovables a les administracions, empreses i les llars. Amb aquesta finalitat es crearà un grup de treball tècnic per tal d’establir coordinació estable entre tots els ajuntaments. Cal tenir en compte que actualment, dels 23 municipis de la comarca, actualment més del 50% no disposen cap servei directe per a l’impuls de la transició energètica.

Des de l’Agència també es promourà el foment de l’estalvi i l’eficiència energètica i a la reducció d’emissions a la comarca per promoure la participació i la formació entre la ciutadania i per tal de millorar els hàbits de consum i el coneixement en matèria de transició energètica. Una de les tasques és la creació d’una comunitat energètica dins el Parc Circular del Vallès a l’entorn de l’antiga mancomunitat Terrassa-Sabadell, així com l’impuls de comunitats energètiques als municipis de la comarca.

Parc Circular Vallès

Una comunitat energètica local és una associació, cooperativa, societat, organització sense ànim de lucre, dedicada a la generació d’energia distribuïda i a la realització d’activitats d’un gestor de xarxa de distribució, subministrador o agregador a nivell local. L’objectiu social principal d’aquestes comunitat és oferir beneficis energètics dels que se’n derivin també de medioambientals, econòmics o socials als seus membres o la localitat en la qual es desenvolupa la seva activitat.

En aquest sentit, el projecte Parc Circular Vallès, que optarà als fons Next Generation EU, preveu articular la comunitat energètica a l’entorn d’instal·lacions que ja funcionen com ara l’Hospital de Terrassa (amb caldera del Servei Comarcal del Biomassa), la planta de Can Barba (que compta amb un digestor de Biogàs), la seu del Consell (que ja compta amb una instal·lació fotovoltaica), així com també poder incorporar nous actors establerts a l’entorn. A partir d’aquesta experiència es vol impulsar, conjuntament amb els ajuntaments de la comarca, comunitats energètiques a tots els municipis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa